Obavijesti

News

Komentari 3

Siriju je suspendirala Arapska liga zbog nasilja nad ljudima

Siriju je suspendirala Arapska liga zbog nasilja nad ljudima
15

Protiv odluke o suspenziji Sirije iz Arapske lige bili su Libanon, Jemen i Sirija, dok se irački predstavnik suzdržao od glasanja. Za odluku glasalo je 18 zemalja

VIDEO

Arapska liga zaprijetila je Siriji suspenzijom nastavi li se nasilje nad prosvjednicima, koji se u toj zemlji bune protiv režima predsjednika Bašara al-Asada, a broj poginulih raste gotovo svakodnevno. Odluka je izglasana u Kairu nakon što Sirija nije ispoštovala dogovor s Arapskom ligom o prekidu nasilja i započinjanju dijaloga s oporbom, prenosi Guardian.

Za odluku, koja na snagu stupa u srijedu, glasalo je 18 zemalja. Irački su se predstavnici suzdržali od glasanja, dok su protiv odluke bili Libanon, Jemen i, naravno, sama Sirija. Osim suspenzije, Arapska će liga u slučaju nastavka nasilja Siriji nametnuti i političke i gospodarske sankcije.

Sirijski predstavnik Jusef Ahmed prosvjedovao je protiv odluke, ustvrdivši kako ona krši povelju Arapske lige. Za sirijsku državnu televiziju izjavio je kako je ovo dokaz da Liga služi politici SAD-a i Zapada, prenosi BBC. Mnogi su Sirijci također reagirali negativno na odluku o suspenziji, pa je tako u Damasku nekoliko stotina simpatizera sadašnje vlade bacalo kamenje na zgradu veleposlanstva Saudijske Arabije. Prosvjedovalo se i ispred katarskog veleposlanstva, gdje su neki nezadovoljnici s krova zgrade skinuli katarsku zastavu i na njeno mjesto postavili sirijsku.

Odluka je pozdravljena na Zapadu - američki predsjednik Barack Obama obećao je podršku sirijskom narodu "u suočavanju s bešćutnim nasiljem režima", dok je britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao kako je nasilje nad prosvjednicima žalosno i mora prestati.

Broj poginulih prosvjednika raste gotovo svakodnevno, pa ih je tako samo u subotu ubijeno 12. Prema procjenama UN-a, broj poginulih u prosvjedima od ožujka do danas veći je od 3500. Prijedlozi Arapske lige koji bi spriječili suspenziju, a koje je sam Bašar al-Asad prihvatio, bili su, među ostalima, puštanje političkih zatvorenika, povlačenje sigurnosnih snaga s ulica i dijalog između vlade i oporbe. No, nasilje se unatoč predsjednikovom pristanku nastavilo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...