Obavijesti

News

Komentari 50

Širit će istragu: Medicinar je lažirao nalaze za osiguranja?

Širit će istragu: Medicinar je lažirao nalaze za osiguranja?
1

Medicinski tehničar (46) za nalaze je dobivao do 500 kuna ili čokoladu. Osiguranja su oštećena za 644.000 kuna...

VIDEO

Sumnjaju da je posljednjih nekoliko godina krivotvorio više od 200 liječničkih nalaza koji su akterima prometnih i drugih nesreća poslužili kao dokaz tjelesnih oštećenja za prijevare osiguravajućih društava.

Zbog krivotvorenja isprave, prijevara te računalnoga krivotvorenja, iza rešetaka pulskog zatvora završio je medicinski tehničar (46) Opće bolnice Pula. Dosadašnjom istragom utvrdili su da je sačinio ukupno 205 komada nevjerodostojnih liječničkih nalaza, no kako doznajemo, taj broj mogao bi dosegnuti i 2000 nalaza.

Sumnjivih nalaza ima i 2000?

- Osumnjičeni je nakon kriminalističkog istraživanja, 10. listopada u prijepodnevnim satima, priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske. Policijski službenici nastavljaju provoditi kriminalističko istraživanje – kažu u istarskoj policiji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sutkinja istrage Županijskog suda u Puli osumnjičenome medicinaru odredila je jednomjesečni istražni zatvor kako ne bi ponovio djelo ili utjecao na svjedoke. Terete ga da je svojom i drugim lozinkama ulazio u bolnički informacijski sustav, u kojem je brisao ili mijenjao dijelove liječničkih nalaza te stvarao nove nalaze.

Takve lažirane specijalističke liječničke nalaze sudionici prometnih nesreća prilagali su odštetnim zahtjevima upućenim prema osiguravajućim društvima kao dokaz tjelesnog oštećenja radi potražnje novčane odštete za nematerijalnu štetu. Takve isplate “oštećenicima” su išle s polica osiguranja od automobilske odgovornosti. Osiguravajuća društva su temeljem opisane “muljaže” dosad isplatila iznos malo veći od 644.000 kuna. Nerealizirana potraživanja prema sličnim odštetnim zahtjevima iznose 418.000 kuna.

Osiguravajuće kuće provjeravaju sve sumnjive slučajeve, pa možemo očekivati da bi iznos isplaćenih šteta mogao biti i veći. Zasad jedini osumnjičenik u istrazi se, doznajemo, aktivno brani. Poriče da bi samostalno izrađivao liječničke nalaze, ali ne i da je neke nalaze uz nalog nadređenih brisao i mijenjao. Omogućavao je ljudima, kaže, da nakon prometnih nesreća brže prođu liječničke preglede. Nalaze je potom predavao izvjesnom N. A., bivšem zaposleniku jedne osiguravajuće kuće u Puli.

Ime liječnika na većini nalaza?

Taj N. A. bi mu, tvrdi medicinski tehničar, nakon predavanja prikupljenih nalaza pacijenata davao čokolade, manje novčane iznose od 100 do 500 kuna da počasti kolege. Jednom je za uslugu, ustvrdio je, dobio neko posuđe, čak i skuter od pacijenta, koji je vratio. Tijekom istrage medicinski tehničar je spomenuo kako je N. A. često u pulskoj bolnici te da svakog četvrtka dolazi kod poznatog pulskog doktora. Upravo se ime tog liječnika nalazi na većini lažiranih liječničkih nalaza. Od kolega uhićenog doznajemo da on pristupom bolničkom informacijskom sustavu sa svojom lozinkom nije imao mogućnosti raditi promjene u postojećim nalazima pacijenata.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!