Obavijesti

News

Komentari 1

Sisak će zbrinjavati medicinski otpad, Siščani žestoko protiv

Sisak će zbrinjavati medicinski otpad, Siščani žestoko protiv
1

Prosvjednici su najavili kako će u srijedu još prosvjedovati ispred županijske uprave, a od četvrtka idu ispred sisačke Gradske vijećnice.

VIDEO

Sumnje predstavnika građanske inicijative "Siščani ne žele biti Smetliščani", kako je tvrtka Remondis Medison, i unatoč protivljenju građana, dobila dozvolu za zbrinjavanje i opasnog medicinskog otpada u Sisku, u utorak je potvrdio župan Ivo Žinić koji je rekao kako je Županija takvu dozvolu već izdala.

Otklonio je, međutim, sumnje da zbrinjavanje takvog medicinskog otpada može biti opasno za građane.

- Sisak nije grad smeća i nije odlagalište otpada, kako neki govore. Sve tvrtke koje se bave zbrinjavanjm otpada rade s važećim dozvolama i po suvremenim principima. Tako ni medicinski otpad ne predstavlja posebnu opasnost za građane, jer se u postupku zbrinjavanja koriste najsuvremenije tehnologije, koje otklanjaju svaku opasnost za okoliš i građane, rekao je župan Žinić nakon dodjele ugovora o bespovratnim poticajima za tradicijske i umjetničke obrte u 2019. godini.

Bliski susret s prosvjednicima

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Posve neplanirano, župan Žinić u utorak je u Ulici Antuna i Stjepana Radića imao i kratki 'bliski susret' s prosvjednicima iz građanske inicijative, koji su se s transparentima upravo vraćali s prosvjeda ispred sjedišta Sisačko-moslavačke županije u Sisku. U kratkom i žestokom dijalogu, pokušao im je pojasniti svoja stajališta, no stajališta dviju strana nisu približena. 

Prosvjednici su najavili kako će u srijedu još prosvjedovati ispred županijske uprave, a od četvrtka idu ispred sisačke Gradske vijećnice. U svojim zahtjevima ustraju na odgovorima, jer kažu kako se grad, županija i mjerodavno ministarstvo nisu očitovali o pitanjima iz njihovih dopisa. 

Osim o problemu tvrtke Remondis Medison, koja obrađuje opasni medicinski otpad, a protjerana je iz Jasterebarskog, njihova su se pitanja odnosila i na planirano zbrinjavanje opasnog kemijskog otpada u budućem pogonu Rijekatanka u sisačkom prigradskom naselju Novo Pračno. 

Inače, nakon dva veća prosvjeda, predstavnici građanske inicijative "Siščani ne žele biti Smetlišćani", počeli su u ponedjeljak ujutro višednevni prosvjed ispred zgrade županijske uprave zbog skladištenja i obrade medicinskog otpada u prigradskome naselju Novom Pračnu. 

(mz)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...