Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sisak će zbrinjavati medicinski otpad, Siščani žestoko protiv

None Foto: Hina

Prosvjednici su najavili kako će u srijedu još prosvjedovati ispred županijske uprave, a od četvrtka idu ispred sisačke Gradske vijećnice.

Sumnje predstavnika građanske inicijative "Siščani ne žele biti Smetliščani", kako je tvrtka Remondis Medison, i unatoč protivljenju građana, dobila dozvolu za zbrinjavanje i opasnog medicinskog otpada u Sisku, u utorak je potvrdio župan Ivo Žinić koji je rekao kako je Županija takvu dozvolu već izdala.

Otklonio je, međutim, sumnje da zbrinjavanje takvog medicinskog otpada može biti opasno za građane.

- Sisak nije grad smeća i nije odlagalište otpada, kako neki govore. Sve tvrtke koje se bave zbrinjavanjm otpada rade s važećim dozvolama i po suvremenim principima. Tako ni medicinski otpad ne predstavlja posebnu opasnost za građane, jer se u postupku zbrinjavanja koriste najsuvremenije tehnologije, koje otklanjaju svaku opasnost za okoliš i građane, rekao je župan Žinić nakon dodjele ugovora o bespovratnim poticajima za tradicijske i umjetničke obrte u 2019. godini.

Bliski susret s prosvjednicima

Posve neplanirano, župan Žinić u utorak je u Ulici Antuna i Stjepana Radića imao i kratki 'bliski susret' s prosvjednicima iz građanske inicijative, koji su se s transparentima upravo vraćali s prosvjeda ispred sjedišta Sisačko-moslavačke županije u Sisku. U kratkom i žestokom dijalogu, pokušao im je pojasniti svoja stajališta, no stajališta dviju strana nisu približena. 

Prosvjednici su najavili kako će u srijedu još prosvjedovati ispred županijske uprave, a od četvrtka idu ispred sisačke Gradske vijećnice. U svojim zahtjevima ustraju na odgovorima, jer kažu kako se grad, županija i mjerodavno ministarstvo nisu očitovali o pitanjima iz njihovih dopisa. 

Osim o problemu tvrtke Remondis Medison, koja obrađuje opasni medicinski otpad, a protjerana je iz Jasterebarskog, njihova su se pitanja odnosila i na planirano zbrinjavanje opasnog kemijskog otpada u budućem pogonu Rijekatanka u sisačkom prigradskom naselju Novo Pračno. 

Inače, nakon dva veća prosvjeda, predstavnici građanske inicijative "Siščani ne žele biti Smetlišćani", počeli su u ponedjeljak ujutro višednevni prosvjed ispred zgrade županijske uprave zbog skladištenja i obrade medicinskog otpada u prigradskome naselju Novom Pračnu. 

(mz)

Komentari (1)
  • Siščani će kao i u slučaju rafinerije reći da odakle nam novci ako ništa ne bude radilo u Sisku. Znači progutajte govno ,uzmite novac.

    9. 7. 2019,   14:31