Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Milanović: Ovo je šansa za Hrvatsku koju treba iskoristiti

None Foto: Anto Magzan/PIXSELL 5

Šef Hrvatskih laburista, Dragutin Lesar žali što se nije do kraja poštivala deklaracija Sabora iz 2005. u kojoj stoji da se prvo provede referendum, a onda potpiše ugovor

Šef SDP-a i budući mandatar rekao je na konferenciji kako čestita svima koji su doveli do potpisivanja ugovora s EU. Dodao je da smo na tom putu pregovarali duže i teže od ostalih te da očito jedino radom dolazimo do velikih rezultata. Kaže da je ovo šansa za Hrvatsku koju moramo iskoristiti te da ukoliko izvučemo najviše za sebe i ostanemo lojalna članica, cijela priča ima svrhu. Komentirajući skorašnji referendum o ulasku u EU, kaže da je postotak potpore iz anketa bolji no ikad i da je na novoj Vladi da motiviraju građane da izađu na referendum i podrže EU. Priznaje zasluge Vlade Jadranke Kosor u završetku pregovora koji su, dodaje, trajali možda i predugo.

- Ukoliko na referendumu bude rezultat kao na anketama, to će biti jako dobro - kaže Milanović. 

Komentirao je i početak rokova za arbitražni postupak sa Slovenijom te kaže da je svoje prigovore rekao kad ih je imao. Dodao je da se pitanja arbitara moraju riješiti i da je to u rukama arbitraže ili Međunarodnog suda pravde, ne uspijemo li se dogovoriti. 

O europskoj krizi nije htio puno govoriti, već je naglasio da treba pričekati današnje sastanke. Naglasio je da se ovdje radi o 'krizi povjerenja' i da Europa danas nije ništa lošija no što je bila jučer. Dodaje kako je ovo teško vrijeme koje treba teške odluke.

Šišljagić: Pitanje je kakva nam je sudbina u EU koja je u krizi

Predsjednik HSS-a Josip Friščić rekao je kako potpisivanje Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji 'zasigurno spada u najznačajnije trenutke naše povijesti'. Dodao je kako je to priznanje Hrvatskoj i svim njenim građanima 'da smo nakon Domovinskog rata i izborene samostalnosti stvorili uvjete europskog življenja na našim prostorima'. Vladimir Šišljagić, predsjednik HDSSB-a, pak smatra da Hrvatska nema razloga slaviti potpisivanje pristupnog ugovora.

- Potpisivanje se dogodilo baš u vrijeme kada je cijela Europska unija opterećena nizom problema i te je neizvjesna sudbina eurozone - smatra Šišljagić i dodaje kako situacija u EU unazad deset godina nije ni približno kao danas. Istaknuo je kako je gospodarstvo u EU narušeno i da je velik broj nezaposlenih, pa je pitanje i kakva je sudbina Hrvatske u cijeloj toj priči.

- Naravno, mi smo svjesni da je Hrvatskoj mjesto u europskoj asocijaciji, jer Europi po svojoj kulturnoj, tradicijskoj i ostaloj baštini oduvijek i pripadamo - zaključio je Šišljagić.

Šef Hrvatskih laburista, Dragutin Lesar žali što se nije do kraja poštivala deklaracija Hrvatskog sabora iz 2005. u kojoj stoji da se najprije provede referendum, a potom potpiše Ugovor o pristupanju.

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević, Ruža Tomašić poručila je Josipoviću i Kosor da nakon povrata u Hrvatsku javno kažu što su to konkretno potpisali u hrvatsko ime. Ponovila je i stajalište svoje stranke da ne zaziru od EU zato što su euroskeptici, već zato što su eurokritici.

Komentari (71)
  • Ne mogu dočekati taj dan da zaokružim PROTIV!

    9. 12. 2011,   13:02
  • I do sada smo imali velike koristi od Europske unije. Koristili smo EU-fondove, a i ispunjavajući razna poglavlja uspjeli smo i donekle konsolidirati društveno-političku i pravnu scenu u Hrvatskoj. No, mene brine što su sve poslušna i ne baš tako mudra političarka Jadranka Kosor i njeni pregovarački timovi ispregovarali i potpisali.

    9. 12. 2011,   13:16
  • E, da je prvo referendum pa narod kaze "NE" onda nema ovoliko sjednica vani, putovanja, ruckova, dnevnica i fiktivno prikazanih troskova koje MI kao i obicno "dobrovoljno" placamo.. Sta cemo kad imamo viska novca pa ne znamo kud s njim.

    9. 12. 2011,   12:44