Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sj. Koreja ograničila količinu hrane na 300 grama dnevno

None Foto: REUTERS/PXL

Sjeverna Koreja prolazi kroz najgoru žetvu u posljednjih deset godina i 40% stanovništva živi u kroničnom nedostatku hrane, a službene minimalne porcije su opet srezane

UN je na zahtjev Sjeverne Koreje, od 29. ožujka do 12. travnja provodio procjenu sigurnosti po pitanju hrane. Ustanovljeno je da je preko 10 milijuna ljudi pod rizikom od gladi jer nemaju dovoljno hrane do iduće žetve, javlja Herve Verhoosel, glasnogovornik UN-ovog Svjetskog programa za hranu (WFP). Ukupna populacija te zemlje iznosi 25.2 milijuna ljudi.

Verhoosel drži da je loša žetva rezultat je kombinacije suše, toplinskih valova i poplava. SAD pak odgovornost svaljuje na vladu u Pjongjangu. 

- Režim nastavlja iskorištavati, izgladnjivati i zanemarivati svoj vlastiti narod kako bi nastavili svoj nezakoniti nuklearni i oružani program - izjavila je glasnogovornica State Departmenta.

Iako se još uvijek ne govori o gladi, Verhoosel upozorava da bi se trenutna kriza lako mogla pretvoriti u glad kroz par mjeseci ili godina. Ugroženi su i usjevi zobi i ječma za 2019.

Posljednja glad u Sjevernoj Koreji dogodila se sredinom 1990-ih, a prouzročila je smrt oko 3 milijuna ljudi.

North Korean leader Kim Jong Un visits Mount Paektu in this photo released by North Korea's KCNA | Autor: KCNA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: KCNA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Sjeverna Koreja se već godinama oslanja na UN-ovu potporu pri nabavi potrebne količine hrane. 

Službeno slijedovanje obroka spušteno je na 300 grama dnevno. Prošle godine u ovo vrijeme taj je minimum iznosio 360 grama.

Izvješće WFP-a također govori i o ozbiljnom problemu kojeg predstavlja manjak raznolikosti u prehrani sjevernih Korejanaca, pri čemu se tipična ishrana sastoji od riže, kukuruza i krumpira. Neke obitelji izjavile su da uobičajene izvore proteina u prosjeku se konzumiraju tek par puta godišnje. 

Komentari (27)
  • bitno je da padaju u nesvijest od sreće pri povratku dragog vođe iz inozemstva..

    4. 5. 2019,   15:49
  • Ovaj KIM ima iste manevre kao Plenković

    4. 5. 2019,   17:21
  • ....izgladnjuju svoj vlastiti narod...hm...tako fit moći će im delati do 77. godine

    4. 5. 2019,   16:48