Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sjajni rezultati: Hrvatska prva u svijetu u presađivanju jetre

None Foto: Igor Kralj/Pixsell

Hrvatski pacijenti na presađivanje jetre čekaju oko 15 dana, na bubreg manje od godinu, a na srce oko 70 dana. U svjetskom smo vrhu po broju transplantacija

Hrvatski pacijenti na presađivanje jetre čekaju oko 15 dana, na bubreg manje od godinu dana, a na srce u prosjeku 70 dana. Prošle su godine 144 hrvatske obitelji donirale organe svojih najbližih i tako spasile 354 života.

Zahvaljujući takvim rezultatima Hrvatska je u samom svjetskom vrhu po broju transplantacija i donora te s najkraćim listama čekanja na organe, kažu u Hrvatskoj udruzi Transplant u povodu Svjetskog dana darivanja organa 26. svibnja. A rezultati su doista impresivni. Hrvatska je prva u svijetu po broju presađenih jetri i bubrega te druga u presađivanju srca. Svijest o darivanju organa znatno je rasla posljednjih godina, pa sve više obitelji i u najtežim trenucima odlučuje donirati organe svojih najmilijih, spašavajući tako živote ne samo pacijenata u Hrvatskoj nego u cijeloj Europi, s obzirom na to da je Hrvatska od 2007. godine punopravna članica Eurotransplanta, europskog udruženja za razmjenu doniranih organa. Zbog svega je lista čekanja na organe u posljednjih pet godina smanjena za čak 37 posto. U udruzi Transplant također ističu da u slučaju urgentne liste pacijenti dobiju organ u roku od 48 sati te da sve to ne bi bilo moguće bez sinergije struke, Udruge i medija koji su svi zajedno radili na podizanju svijesti o doniranju organa. Lani je u Hrvatskoj presađen 361 organ, od toga 197 bubrega, 15 jetri, 34 srca i pet gušterača. U Hrvatskoj se danas presađuju gotovo svi organi osim pluća, ali pacijentima kojima je potrebna takva transplantacija osigurano je liječenje u Beču. I dok u našoj zemlji praktički i nema listi čekanja za organe, u Europi je situacija drukčija - na listi Eurotransplanta svoju šansu za život čeka čak 50.000 ljudi.

Komentari (109)
  • lijepo je pročitati da smo u nečemu dobri,a još lijepše da smo prvi.

    24. 5. 2015,   16:19
  • Kroz povijest su nas iskoristavali, tlacili, pokusavali porobljavati...ali nikada niti jedan od naroda koji su vladali nama nisu nam uspjeli ubiti duh i dobrotu!

    24. 5. 2015,   16:30
  • Ovo je predivno za procitati... prvi smo! :D

    24. 5. 2015,   16:26