Obavijesti

News

Komentari 41

Plenković: Rejting nam je bolji, izgledi su porasli na pozitivne

Plenković: Rejting nam je bolji, izgledi su porasli na pozitivne
4

- Agencija Standard and Poor zadržala je rejting te smo prešli sa stabilne na pozitivnu. Ocjene možemo dozivjeti kao ohrabrenje. SMP je dao podršku onome što radimo, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković

VIDEO

Na početku sjednice Vlade u četvrtak je premijer Andrej Plenković istaknuo kako su tri kreditne agencije zadržale rejting Hrvatske pozitivnim zbog čega je zadovoljan. 

- To možemo doživjeti kao ohrabrenje, smanjeni su ekonomski rizici posebno u kontekstu restrukturiranja Agrokora - istaknuo je. 

Poručio je i kako je Hrvatska jučer ostvarila "vrlo značajnu logističko diplomatsku pobjedu" kada je državna tajnica u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac imenovana za izvršnu direktoricu Europske agencije za sigurnost mora. 

Zagreb: Sjednica Vlade počela prijedlogom Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti

Nakon uvodnih riječi, Vlada je donijela  Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, tzv "zviždača" koji bi na snagu trebao stupiti 1. siječnja 2020. 

- I danas imamo to regulirano kroz cijeli niz zakona, ali ovim Zakonom želimo na sistematski način regulirati postupak kada netko želi prijaviti nepravilnosti. Njime su jasno definirani tko su to prijavitelji, a širimo i krug prijavitelja, nisu to samo zaposlenici tvrtki nego i volonteri, studenti, zaposleni na određeno vrijeme...reguliramo postupak u kojem razlikujemo unutarnje, vanjske prijave i razotkrivanje - istaknuo je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković dodavši kako je nadležno tijelo za prijave nepravilnosti Ured pučkog pravobranitelja.

- Jasno je u cijelom postupku zajamčena anonimnost te da osoba koja prijavi nepravilnost ne može biti pod stegovnim postupkom zbog toga i da ju se ne može staviti na lošije radno mjesto. Ovim Zakonom i jasnoćom procedure šaljemo poruku da svi koji nešto vide da ih ohrabrimo da to prijave - zaključio je Bošnjaković. 

Zakonom je predviđena sudska zaštita prijavitelja nepravilnosti u subjektivnom roku od tri godine od dana kad je prijavitelj saznao za štetnu radnju, odnosno objektivnom roku od pet godina od dana kada je štetna radnja prema prijavitelju poduzeta te je za prijavitelje nepravilnosti predviđeno oslobođenje od troškova plaćanja sudskih pristojbi.

A predviđa se i mogućnost određivanja privremenih mjera od strane suda i to u roku od osam dana od dana primitka prijedloga, kako bi se na taj način prijavitelja nepravilnosti u hitnom roku zaštitilo od odmazde odnosno stavljanja u nepovoljniji položaj u odnosu na druge osobe.

Ukoliko poslodavac prekrši odredbe Zakona, kaznit će ga se novčanom kaznom u rasponu od 10.000 do 50.000 kuna.

Vlada je u Sabor uputila i Zakon o obavljanju studentskih poslova kojim se uređuju prava i obveze izvođača, posrednika i naručitelja posla tijekom obavljanja studentskoga posla. Novina u ovom konačnom prijedlogu je da posrednici ne mogu posredovati za studenta koji je dva puta promijenio studijski program i treći puta upisuje prvu godinu iste razine.

- Tako sprječavamo da neki od studenta može u nedogled raditi preko student servisa - istaknula je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb