Obavijesti

News

Komentari 189

Plenković: Uljanik je privatan, a uprava je odgovorna za sve

Plenković: Uljanik je privatan, a uprava je odgovorna za sve
15

Premijer Plenković se na početku sjednice Vlade nakon ljetne stanke osvrnuo i na stanje u Uljaniku i 3. maju. Istaknuo je da će učiniti sve što se može, a što je u skladu s propisima

VIDEO

Nakon dvotjedne ljetne stanke, ministri su se vratili u Banske dvore i svoja radna mjesta po ministarstvima. Na početku sjednice Vlade u četvrtak premijer Andrej Plenković osvrnuo se na situaciju u Uljanik grupi koju čine pulsko brodogradilište Uljanik te riječki 3. maj, a u kojoj već drugi dan radnici štrajkaju jer nisu dobili plaću za srpanj.

Danas popodne, istaknuo je, sastat će se s Upravom kompanije te strateškim partnerom te vidjeti koje su mogućnosti za isplatu plaća. 

'Tražimo rješenje, sastat ćemo se sutra s upravom Uljanika'
'Tražimo rješenje, sastat ćemo se sutra s upravom Uljanika'

- Vlada prati situaciju i u kontinuiranom je dijalogu. Podsjetit ćemo da je još u siječnju ove godine Vlada dala jamstvo od 700 milijuna kuna koji je bio kredit za sanaciju poslovanja i koje je omogućilo  funkcioniranje proteklih sedam mjeseci - rekao je naglasivši kako se radi o privatnoj kompaniji te da je odgovornost za ovu situaciju upravo na Upravi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Moramo naglasiti da je tijekom razdoblja od samostalnosti Hrvatske brodogradnja sanirana sa 31,3 milijarde kuna i u tome su sudjelovali osim države i drugi sudionici. Proces restrukturiranja započeo je od članstva u EU, došlo je do promjene strukture vlasništva. Uljanik nije bio društvo u poteškoćama, danas nažalost je - istaknuo je.

Nakon sastanka s Upravom sve će se znati 

Ministar gospodarstva Darko Horvat uoči sjednice poručio je da Vlada želi opstanak brodogradnje i u Rijeci i u Puli, ali ne na ovakav način.

- Mi želimo da brodogradnja postane profitabilna. Dokaz tome su nam i Viktor Lenac i Brodosplit. I u modelima privatizacije koje su prošli i Viktor Lenac i Brodosplit tražimo rješenje i za Pulu i za Rijeku - rekao je Horvat istaknuvši kako će danas nakon sastanka s Upravom Vlada biti spremna za konačnu odluku o tome što će s Uljanikom i 3. majem.

Miletić o Uljaniku: 'Očuvanje radnih mjesta nam je prioritet'
Miletić o Uljaniku: 'Očuvanje radnih mjesta nam je prioritet'

Na pitanje može li HBOR pomoći oko Uljanika kreditom, Horvat je poručio da u ovom trenutku unutar rješenja koja ta razvojna banka može ponuditi „jednostavno nema zakonskog okvira  temeljem kojeg bi se bez bilo kakvog realnog kolaterala izdala pozajmica ili novi kredit strateškom partneru ili Uljaniku."

- Tako da ćemo morati, ako i nađemo modalitet, tražiti ga izvan HBOR-a - rekao je dodajući da će rješenje još uvijek tražiti u okvirima RH. 

Čeka se odgovor Europske komisije 

Ministar financija Zdravko Marić također je uoči sjednice ponovio da HBOR u ovom trenutku ima u potpunosti limitirane mogućnosti.

Premijer Plenković dan ranije je u Varaždinu istaknuo kako postoje dodatne mogućnosti za spas brodogradilišta, a ministar Marić nije imao ništa konkretno reći koje su to mogućnosti. 

Zagreb: Održana 111. sjednica Vlade RH

Na pitanje restrukturiranja Uljanika, Marić je istaknuo kako još nemaju odgovor Europske komisije obzirom da su godišnji odmori. 

- Ponavljam kako postoje ograničenja na naše bilo kakve mogućnosti i djelovanja.  Cijeli proces je tekao prije formalnog ulaska  u EU, a danas ne smijemo zanemariti elemente vlasničke strukture, tko upravlja, tko vodi samu kompaniju - istaknuo je.

Turistička sezona bolja od prošle 

Premijer Plenković rezimirao je s ministrom turizma Garijem Cappellijem dosadašnju turističku sezonu za koju je istaknuo kako je bila vrlo uspješna. 

- Od onih 840 milijuna investicija prošle godine, povećane su investicije od milijardu eura ove godine u turizmu. Bilježimo dosadašnji rast od pet posto u dolascima, u noćenjima od četiri posto. Brojimo 81 milijuna noćenja i to su jako dobre najave za postsezonu. Pokazuje se da su rezultati i ove godine izrazito ohrabrujući - istaknuo je.  

Osvrnuo se i na požare te naglasio kako je čak 98 posto hektara manje opožareno nego lani. 

Veća sredstva za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca

Vlada je na sjednici povećala sredstva za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca za 20-ak posto u odnosu na prošlogodišnja sredstva. 

- Za ovu godinu su osigurana 134 milijuna kuna, a za iduću 218 milijuna kuna. Ove godine smo podigli limite za 22 posto gdje država sufinancira prijevoz određene kategorije učenika - istaknula je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Zagreb: Održana 111. sjednica Vlade RH

Pravo na sufinanciranje od 75 posto troškova međumjesnog prijevoza, dodala je, ostvarivali bi učenici koji su redovito upisali srednju školu i koji kupuju mjesečnu kartu za autobus ili vlak, pri čemu udaljenost od škole mora biti minimalno pet kilometara. Za učenike kućanstava koja koriste zajamčene minimalne naknade ili pomoć za uzdržavanje, iznos mjesečne karte financirat će se u 100-postotnom iznosu.

Ministrica Divjak je ustvrdila da se time dodatno rasterećuju roditelji i jedinice lokalne samouprave.

Pavić: Pozitivni trendovi u zapošljavanju

Vlada je dala suglasnost ravnatelju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za sklapanje sporazuma s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo za nabavu, pohranu i distribuciju cjepiva za provedbu trogodišnjeg programa obveznih cijepljenja od 2019. do 2021. godine. 

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić istaknuo je na sjednici pozitivne trendove u zapošljavanju koji se održavaju na mirovinskom sustavu. Naglasio je kako je sada omjer jedan umirovljenik na 1,26 zaposlenih, dok je prije bilo jedan umirovljenik na 1,14 zaposlenih. 

Vlada je donijela i Nacionalni program za zaštitu i promicanje dojenja za razdoblje od 2018. do 2020. godine. Naime, kako ističe Ministarstvo zdravstva, prema podacima iz Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa, nakon navršenih šest mjeseci života isključivo dojene je 19 posto dojenčadi, dok je u dobi do dva mjeseca bilo 71,8 posto dojenčadi hranjeno isključivo majčinim mlijekom.

Zagreb: Održana 111. sjednica Vlade RH

Cilj programa je stoga povećati udio isključivo dojene djece do navršenih šest mjeseci života, nastaviti provođenje promicanja dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege, u rodilištima i dječjim bolničkim odjelima, kao i poticati djelovanje i rad zajednice na zaštiti i promicanju dojenja.

Prijevremeni izbori na Braču 

Raspisali su prijevremene izbore za općinskog načelnika i zamjenika u Milni na Braču za 30. rujna ove godine, s obzirom na to da je dosadašnjem načelniku mandat prestao podnošenjem ostavke iz osobnih razloga.

Odbili su prijedlog Zakona Mire Bulja o upravljanju državnom imovinom te Mostove prijedloge zakona o sudovima i Državnom sudbenom vijeću, kao i prijedlog zaključka Živog zida i Snage o upućivanju zahtjeva Državnom uredu za reviziju za obavljanje revizije u Hrvatskoj narodnoj banci.

Kao razlog odbijanja ovog prijedloga Vlada je navela da bi se trebao donijeti novi Zakon o Državnom uredu za reviziju kojim se namjerava urediti okvir provedbe revizije Hrvatske narodne banke od strane Državnog ureda za reviziju na način i u opsegu koji će biti usklađen s mišljenjima Europske središnje banke o načinu obavljanja revizije središnjih banaka.

U svom prijedlogu Klub zastupnika Živog zida i Snage naveli su kako  revizorsko izvješće revizorske tvrtke Deloitte d.o.o. od 15. ožujka 2018. godine o financijskom poslovanju Hrvatske narodne banke za 2017. godinu još uvijek nije dostupno javnosti, no Vlada napominje kako je ono objavljeno unutar Godišnjeg izvješća Hrvatske narodne banke za 2017. godinu. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 189
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora