Obavijesti

News

Komentari 132

Zdravko Marić: Niža stopa PDV će biti i na žive životinje i jaja

Zdravko Marić: Niža stopa PDV će biti i na žive životinje i jaja
19

Prijedlog je da se opća stopa PDV-a spusti s 25 na 13 posto na svježe meso, svježu ribu, pelene za djecu, a segment širimo i na žive životinje i jaja, rekao je ministar financija

VIDEO

Vlada je na sjednici četvrtak predstavila nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak te nacrt prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na promet nekretnina. 

Tijek sjednice pročitajte u nastavku.

>>> Posljednja informacija

20.33 - Na zatvorenome dijelu sjednice Vlada se u četvrtak očitovala o prijedlozima za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o fiskalizaciji u prometu.

Usvojeno je usmeno Izvješće o stanju iskorištenosti sredstava europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj, navedeno je u priopćenju Služba za odnose s javnošću hrvatske Vlade o zaključcima sa zatvorenoga dijela 115. sjednice Vlade.

Također, usvojen je Pregled zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2018.

Vlada je na zatvorenome dijelu sjednice razriješila dosadašnjega član Upravnog odbora Zaklade "Hrvatska za djecu" Marka Sladoljeva, a za novu članicu imenovala je Ljubicu Lukačić, na prijedlog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora.

Ivan Milanović Litre i Tereza Teklić razriješeni su dužnosti zamjenika članova Savjeta za mlade, a novim su zamjenicama članova, kao predstavnice Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva kulture, imenovane Ana Jerković i Željka Hudolin.

Davor Vidan razriješen je dužnosti člana Upravnoga vijeća Lučke uprave Split, dok je za novoga člana Upravnoga vijeća koji je zaposlenik Lučke kapetanije Split imenovan Željko Kuštera.

Dubravko Paskojević razriješen je dužnosti člana Upravnoga vijeća vijeća Lučke uprave Ploče, a za novoga člana Upravnoga vijeća koji je zaposlenik Lučke kapetanije Ploče imenovan je Joško Nikolić.

Doc. dr. sc. Dario Nakić imenovan je za člana Upravnoga vijeća Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), koji se imenuje kao predstavnik osiguranih osoba Zavoda, umjesto dosadašnjega člana Upravnog vijeća prim. Stjepana Bačića, dr. med., koji je preminuo.

18.46 Vlada je predložila i da jedinice lokalne samouprave odlučuju o upravljaju visinom paušalnog poreza na dohodak za iznajmljivače u turizmu po krevetu, odnosno smještajnoj jedinici u kampu, pri čemu taj paušalni porez ne bi mogao biti manji od 150 niti veći od 1.500 kuna. Trenutno se paušalni iznos kretao od 150 do 300 kuna. Izmjenama Zakona o porezu na nekretnine planira se daljnje smanjenje stope poreza na promet nekretninama s 4 na 3 posto.

Vlada je dala mišljenje i na izvješće o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za prošlu godinu. Stava je da je ono u velikom dijelu manjkavo te da je povjerenstvo propustilo navesti da je sudjelovalo u radu radne skupine za izradu novog zakona o sprječavanju sukoba interesa i da su dali "svoj nemjerljiv doprinos". Utvrđeno je i da financijsko izvješće nije u skladu s podacima sustava Državne riznice, te da nije priložena pripadajuća procjena fiskalnog učinka koja se, sukladno poslovniku Vlade, prilaže uz sve akte koje Vlada usvaja.

Vlada je izglasala i odluku o sufinanciranju nabave udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za potrebe učenika osnovnih i srednjih škola za tekuću školsku godinu u iznosu od 6 milijuna kuna. Riječ je o odluci čije je donošenje kasnilo te se resorna ministrica Blaženka Divjak ispričala i na sjednici Vlade, jer više od 8000 korisnika socijalne pomoći nije primilo novac namijenjen za sufinanciranje školskih udžbenika. 

- Vjerujem da će usvajanjem odluke biti riješen problem - kazao je premijer Plenković.

18.34 Nakon izlaganja ministra financija, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić osvrnuo se na najavljene izmjene. 

- S ovom poreznom reformom, smanjenjem PDV-a na svježe voće i povrće, meso, ribu i jaja pomažemo povećanje i bolju potrošnju hrvatskih domaćih poljoprivrednih proizvoda. Mogu biti izrazito zadovoljan - rekao je. 

18.26 Novost je i da oni koji pređu prag od 300.000 kuna u sustav PDV-a ulaze odmah idući mjesec nakon što ispune uvjete, a ne početkom iduće kalendarske godine, kao što je to slučaj sada. 

Izmjene Zakona o porezu na dobit Hrvatska izvršava obvezu usklađivanja s EU direktivom. U paketu je izmijenjen i Zakon o doprinosima. Ministar financija naveo je kako je najveća mjera smanjivanje troška doprinosa na plaću. Postojeći zakon propisuje da ukupni doprinos na plaću iznosi 17,2 posto od čega je 15 posto zdravstveni doprinos, a 0,5 za ozljede na radu te naknade za nezaposlene u visini 1,7 posto. Ukupni iznos smanjujemo sa 17,2 na 16,5 posto, a ukidaju se naknada za ozljede na radu i nezaposlene. 

- To je rasterećenje od 0,7 posto što je u prijevodu za poslodavce rasterećenje odnosno povećanje raspoloživih sredstava za preko 900 milijuna kuna, dok će zdravstvo imati 1,35 milijardi kuna više - kazao je ministar. 

U Vladi smatraju kako se ovime otvara prostor za povećanje plaća radnicima. Izmjenama Zakona o poreza na dohodak predloženo je oporezivanje plaća do 30.000 kuna po stopi od 24 posto odnosno, a nakon tog iznosa stopom od 36 posto. Primici u naravi po osnovi dodjele ili opcijske kupnje vlastitih dionica koje poslodavci i isplatitelji primitka, odnosno plaće daju radnicima ili drugim povezanim osobama kao dohodak od kapitala oporezivat će se po jedinstvenoj stopi od 36 posto. Propisuje se da se pri utvrđivanju prava na osobni odbitak za uzdržavane članove ne uzimaju o obzir odštete od osiguranja isplaćene zbog teške ozljede i priznate invalidnosti, a širi se i krug koji se mogu smatrati uzdržavanim članovima uže obitelji. Marić je naveo kako sve stipendije iznad 15.000 kuna godišnje znače da stipendist više ne može biti uzdržavani član svojim roditeljima. 

- Mi taj limit za sve stipendije eliminiramo, što znači da će roditelji moći računati na poreznu olakšicu za svoju djecu - poručio je ministar financija.

18.22 - Ministar financija Zdravko Marić rekao je u četvrtak uoči sjednice Vlade da treću godinu zaredom Vlada rasterećuje gospodarstvo, a da će kritika i dodatnih sugestija uvijek biti, kako od HUP-a, tako i ostalih.

Uoči sjednice Vlade ministar financija Zdravko Marić komentirao je kritiku iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP)  da je prijedlog porezne reforme neučinkovit, zbog čega su zatražili dodatna rasterećenja.

„Naravno, došao je i popis svih dodatnih, ja bi rekao dobrim djelom i lista želja, ali i sami su svjesni da je nemoguće provesti sve to u djelo u smislu fiskalnih efekata. Jer, samo recimo na sustavu poreza na dodanu vrijednost (postoji) čitav niz proizvoda koje bi još trebali dodatno sniziti i smanjiti. Neke od njih nije moguće zbog direktive, a neke jednostavno zbog fiskalnog efekta. Ali mi se slažemo u načelu, i ja mislim da HUP pozdravlja da mi treću godinu za redom rasterećujemo gospodarstvo i građane. Naravno da će kritika i dodatnih sugestija i komentara uvijek bit, kako kod HUP-a, tako i ostalih”, rekao je Marić.

Vlada danas sa sjednice upućuje u saborsku proceduru izmjene i dopune devet poreznih zakona , kojima planira daljnje porezno rasterećenje gospodarstva i građana, treće po redu, u ukupnom iznosu od 2,7 milijardi kuna. U prva dva kruga porezne reforme, porezno rasterećenje iznosilo 3,6 milijarde kuna.

Marić: Uz manju stopu PDV-a građani trebaju i niže cijene...
Marić: Uz manju stopu PDV-a građani trebaju i niže cijene...

Najveće porezno rasterećenje planira se kroz proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto, među ostalim na svježe meso i ribu, voće, povrće i pelene, čime bi ukupno rasterećenje u 2019. iznosilo 1,4 milijardi kuna.

HUP je prošli petak iznio svoj prijedlog poreznih reformi, a danas se udruženje poslodavaca fokusiralo na proširenje neoporezivih primitaka koji se mogu isplatiti ili omogućiti radnicima, kao što je 13. plaća, nagrade, dnevnice, topli obrok, prijevoz. U HUP-u kažu da su to sve mjere koje mogu pomoći da se trošak poslovanja smanji, a ne utječu na državni proračun. 

17.59 Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako je silazna putanja javnog duga razlog zašto možemo ići na rasterećenja. Naveo je kako sve promjene imaju za cilj porezni sustav učiniti stabilnijim, jednostavnijim, konkurentniji.

- Svi bi htjeli jače i agresivnije porezno rasterećenje, ali ne smijemo zanemariti fiskalne mogućnosti i situaciju - kazao je Marić i izvijestio kako će gubitak u proračunu temeljem smanjenja stope PDV-a gubitak biti milijardu i 400 milijuna kuna, ali očekuje pozitivne efekte. Iako smo tržišno gospodarstvo vjeruje da trgovci neće moći ignorirati ovakvu značajnu promjenu, a uvjeren je da će građani s najnižim primanjima osjetiti ovo smanjenje na svojim mjesečnim i godišnjim izdacima. 

17.56 Ministar Marić kazao je kako je riječ o trećem krugu poreznog rasterećenja u jednoj poreznoj reformi. 

- Sve što smo napravili u sustavu javnih financija je stabilna putanja jer smo okrenuli trend. Ovoj Vladi je to jako važno - rekao je. 

- Zakon o PDV-u sigurno je najvažniji. Nakon pomnih analiza pratili smo gdje će biti najveći efekt. Prijedlog je da se opća stopa PDV-a spusti s 25 na 13 posto na svježe meso, svježu ribu, pelene za djecu, a segment širimo i na žive životinje i jaja - rekao je ministar financija Zdravko Marić. 

'Katastrofa. Imamo posla više nego ikad, ali nemamo radnike'
'Katastrofa. Imamo posla više nego ikad, ali nemamo radnike'

17.52 Ove jeseni imao dva velika reformska paketa - jedan je porezna reforma, a drugi će biti upućen vjerojatno sutra ujutro u javno savjetovanje, a  riječ je o mirovinskoj reformi. Ukupni iznos rasterećenja od 1. siječnja 2017. do trenutka kada treći dio porezne reforme stupi na snagu bit će oko 6,3 milijarde kuna, rekao je Plenković.

Istaknuo je kako je glavni cilj porezne reforme nastavak rasterećenja građana i poduzetnika.

Za to po njegovim riječima ima prostora, što pokazuju rezultati na prihodnoj strani proračuna.

"Ima prostora za rasterećenje i ovo je put zdravih javnih financija i jedini ispravni put koji odgovorna vlada može poduzimati i zato mislim da su predložena rješenja jako dobra", rekao je premijer.

Dodao je kako je Vlada pažljivo odvagnula kako pristupiti smanjivanju stope PDV-a i da se odlučila za smanjenje stope s 25 na 13 posto za proizvode koji su izuzetno važni za velik dio hrvatskoga društva.

"Procijenili smo da će potrošačka košarica biti jeftinija za najveći dio naših ljudi, ako se od 1. siječnja smanji PDV na svježe meso, ribu, svježe voće i povrće, dječje pelene i namirnice koje su praktički nezaobilazne za najveći broj hrvatskih obitelji. Mislim da će ti efekti biti izrazito dobri i pozitivni", rekao je Plenković.

17.49 Zahvaljujem ministrici Murganić na nacionalnoj strategiji o zaštiti obitelji od nasilja. Za dva dana ćemo obilježiti Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Nasilje nema opravdanja, istaknuo je Plenković.  

17.45 Premijer Plenković uvodno se kratko osvrnuo na summit u Austriji na kojemu je sudjelovao te istaknuo tri teme o kojima se razgovaralo: migracije, priprema Hrvatske za Schengen te Brexit. 

17.44 Počela je sjednica Vlade, s više od pola sata zakašnjenja. Premijer se ispričao zbog kašnjenja na povratku iz Salzburga te je usvojen dnevni red. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 132
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.