Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sjeverna Makedonija i Albanija još čekaju: Neće uskoro u EU

None Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Finsko predsjedništvo je ranije ovoga tjedna na sastanku ministara za europske poslove predlagalo da se te dvije zemlje razdvoje, kako bi barem Sjeverna Makedonija dobila zeleno svjetlo

Čelnici zemalja članica Europske unije nisu se suglasili oko prijedloga da se otpočnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i nakon duge i burne rasprave protekle noći nisu usvojili nikakve zaključke o proširenju.

Čelnici se nisu uspjeli ni dogovoriti oko nacrta zaključaka u kojima bi rekli da se odluka odgađa do proljeća sljedeće godine do sastanka na vrhu koji će Hrvatska organizirati u svibnju u Zagrebu, a da se Komisiju zaduži da do siječnja predloži reformu cijelog procesa proširenja.

EU Summit in Brussels OSTAJU UPITNICI... Brexit u zadnji čas: Johnson se dogovorio, ali tu priči nije kraj

Zasad nije jasno hoće li se u zaključcima po završetku dvodnevnog samita spomenuti da se o tome raspravljalo i da će se toj temi čelnici vratiti na svom sljedećem sastanku na vrhu.

Sve zemlje osim Francuske podržavaju otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, koja je zbog toga čak pristala promijeniti i službeno ime zemlje, dok manji dio članica ima određene rezerve prema otvaranju pregovora s Albanijom.

A Turkey-backed Syrian rebel fighter fires a weapon in the town of Tal Abyad KRITIKA SVIH ČLANICA Europska unija osudila tursku akciju na sjeveroistoku Sirije

Finsko predsjedništvo je ranije ovoga tjedna na sastanku ministara za europske poslove predlagalo da se te dvije zemlje razdvoje, kako bi barem Sjeverna Makedonija dobila zeleno svjetlo, ali ni to nije prošlo jer većina članica smatra da obje zemlje zaslužuju početak pregovora. Ali, to malo vrijedi jer je za svaki korak u procesu proširenja potrebna suglasnost svih zemalja članica.

Komentari (3)
  • Koja je ova EU ku.va -evo nek mi neko objasni što neke tjeraju da idu u EU a neke ne!!!???Čitavo vrijeme ispunjavaš nekakve uslove za podpisivanje pristupa pa onda primiće te te neće-al evo zemlja u srcu EU ama niko ni da spomene da udje u EU -Swica!!ko kome tu gura tačke-i kad se ratovalo tu zemlju niko ne dira zar tu malo nesto ne smrdi!!??

    18. 10. 2019,   09:46
  • Pored spomenutih NIKADA necemo dozvoliti istocnim susjedima otvorene granice sa Hrvatskom koje bi nastale njihovim uclanjivanjem u EU. !! Hrvati to nikada nece dozvoliti !!

    18. 10. 2019,   11:43