Obavijesti

News

Komentari 177

'Škare se svi boje kao vraga, često se ponašao kao tiranin...'

'Škare se svi boje kao vraga, često se ponašao kao tiranin...'
9

Kad je Damir Škaro došao na čelo Autokluba Siget, svi su ga se smrtno bojali, kažu njegovi suradnici. Zapošljavao je koga je htio i ponašao se kako je htio

VIDEO

Drhtale smo pred njim. Zajedno smo čekale kraj radnog vremena i nismo ni jednu od zaposlenica ostavljale s njim nasamo u uredu, bojažljivo govore neke od zaposlenica Autokluba Siget. Dan nakon što je njihovu šefu, predsjedniku Autokluba Siget, Damiru Škari (59) određen jednomjesečni pritvor zbog optužbi za silovanje i spolno uznemiravanje, pred klubom su se mogli čuti bojažljivi komentari i šaputanja uz jutarnju kavu na račun optužbi protiv bivšeg boksača i saborskog zastupnika HDZ-a.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:15

Na terasi kafića koji se nalazi u autoklubu redali su se poznanici i suradnici nekadašnjeg olimpijca. Oni dobro upućeni, među kojima dio ističe kako ne vjeruju optužbama, ne kriju da je Škaro bio vrlo autoritativan šef, kojeg opisuju i tiraninom.

- Kad je došao na čelo AK Siget, zapošljavao je mnoge koji nigdje drugdje nisu dobili priliku. Posao je davao kome je htio. Da nije, mnogi od njih bili bi kruha gladni. Ali da, svi su ga se smrtno bojali - svjedoče Škarini suradnici, prema kojima se nerijetko odnosio grubo.

Uhićen bivši HDZ-ovac Škaro: Radnica kaže da ju je silovao
Uhićen bivši HDZ-ovac Škaro: Radnica kaže da ju je silovao

Ugasili mu web stranicu

U svojem uredu, u kojemu je navodno seksualno napao zaposlenicu, dičio se raspelima i krunicama, pozirao je s političarima, sportašima, misicama, uglednicima... U ured je zaposlenike zvao isključivo kad bi nekoga pozivao na red, a pogreške je vrlo grubo kažnjavao. Na svojoj internetskoj stranici, koja od jučer nije u funkciji, hvalio se pak poduzetničkim pothvatima. Napisao je kako je u Sloveniji 1982. otvorio obrt s tegljačem od 13 tona i pokrenuo uspješan biznis. Šest godina kasnije bacio se u ugostiteljstvo, a paralelno s tim bavio se i graditeljstvom.

- Sa svojom tvrtkom Damby GmbH sam od 1993. do 2000. izvodio završne radove u građevini u Njemačkoj i Austriji, zapošljavajući oko 100 radnika - istaknuo je u svojem životopisu. Svoju osobnu stranu radije je dijelio s publikom gostujući u TV emisijama pa je tako na Katoličkoj televiziji “ispalio” da je rođak ni više ni manje nego kralja Tomislava. 


Škaro naredio mise za radnike, ured mu blagoslivljao egzorcist
Škaro naredio mise za radnike, ured mu blagoslivljao egzorcist

- Rođen sam na Dušni dan, a tko se rodi na Dušni dan, po logici je velika duša od čovjeka. Rođen sam u Zagrebu, tata mi je rođen u Tomislavgradu, a majka u Rami. To je povijesni grad, gdje je navodno okrunjen kralj Tomislav 925. godine. Išao sam čak na DNK neki dan pa su dokazali da mi je kralj Tomislav bliži rođak - objasnio je Škaro. 

Nižući uspjehe u karijeri, Škaro se na svojoj stranici hvalio kako su kulturni programi koje je nametnuo u svojim ugostiteljskim obrtima na zagrebačkoj Šalati, klubovima Papaya i Champion, učinili megapopularnima. Zanimljivo je da u kultnoj knjizi “Zagrebačka mafija” pokojna istraživačka novinarka Jasna Babić, pišući o hrvatskom podzemlju, spominje kafić na Šalati izvjesnog “HDZ-ova saborskog zastupnika i boksača”, preko kojeg je, piše Babić, “cirkulirao novac deklariranih mafijaša”.

Policija ga nije zvala 13 dana

Škaro je u svoju biografiju 2003. ponosno dodao i vlasništvo još jednog ugostiteljskog objekta. Škaro nikad nije skrivao svoje veze u politici, policiji i drugim centrima moći. Ne čude zato sumnje da je Damiru Škaru istog dana dojavljeno da ga je zaposlenica prijavila za silovanje u policiji. I da je istog dana napustio zemlju. A policija ga nije nazvala ni 13 dana nakon što je prijavljen za silovanje.

Ranko Ostojić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, zatražio je zato od Ministarstva unutarnjih poslova “poduzimanje svih radnji iz njihove nadležnosti, ali i dostavu očitovanja na okolnosti eventualnih propusta u postupanju policije po prijavi protiv Damira Škare u zaštiti moguće žrtve kaznenog djela”. Kako nam je kratko rekao nakon zahtjeva, sumnja se na mogućnost da je odana službena tajna, da su svjedoci dovedeni u opasnost i da su policajci napravili propuste u taktici postupanja.

Škaro, Kuščević, Bandić... Što gorljiviji vjernici, to veći grijesi
Škaro, Kuščević, Bandić... Što gorljiviji vjernici, to veći grijesi

- Ingerencija odbora je nadzor nad radom policije. Nakon očitovanja slijedi eventualno zaključak odbora o daljnjem postupanju - rekao je Ostojić za 24sata. Kriminalist Željko Cvrtila također tvrdi kako je pravosudni i policijski sistem “izbušen kao sito”, a ministru Božinoviću spočitava namještanje kadrova umjesto popravljanja sustava.

- Slučaj treba istražiti i on je ozbiljan. Nažalost, informacije cure i kod slučajeva organiziranog, pa i gospodarskog kriminala. Kod nas su ti kadrovi politički namješteni pa tako oni i izvještavaju svoje mentore koji su ih postavili. To tako ne može dalje. Kod nas nitko ozbiljno ne radi na pravom i neovisnom policijskom sustavu - kaže Cvrtila.

Policija izvještava odbor

Iz zagrebačke policije su odgovorili na prozivke i napisali kako su kriminalističko istraživanje u potpunosti proveli sukladno pravilima struke te uz poštovanje zakonskih propisa i rokova.

- Prilikom istraživanja žrtva je upoznata s pravima koja joj pripadaju te je učinjeno sve što je bilo potrebno kako bi se istraživanje uspješno dovršilo, a osumnjičena osoba dovela pred pravosudna tijela. Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, s obzirom na njegov zahtjev, izvijestit ćemo o svemu poduzetom - napisali su iz PUZ-a.

Škaro ide u pritvor, odvjetnik zatražio zabranu 'Provjerenog'
Škaro ide u pritvor, odvjetnik zatražio zabranu 'Provjerenog'

Sad će biti zanimljivo vidjeti kako će se Škarini politički prijatelji ponašati u odnosu na ovaj postupak. A nema ih malo i nisu beznačajni. Damir Škaro je lani bio osobni izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na zadarskom Kongresu sportskog turizma. Ona mu je trebala pisati predgovor za knjigu o odnosu sporta i velikana vjere, predsjednica je obilazila AMK Siget, Škoro je u Uredu predsjednice bio rado viđen gost. Predsjedničina ocjena afere bila je gotovo u dlaku ista kao i njezin stav o navijačkom divljanju u Uzdolju - “osuđujem svako nasilje”, “svaka žena treba prijaviti nasilje”. Ovo bi se, međutim, moglo pretvoriti u hrvatsku aferu Weinstein i postati razdjelnicom, u višestrukom smislu - civilizacijski, politički, pravno.    

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 177
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava