Obavijesti

News

Komentari 105

'Molim vas da me zaštitite od neukih i primitivnih ljudi'

'Molim vas da me zaštitite od neukih i primitivnih ljudi'
13

Na Marasovo pitanje poznaje li Josipa Petrovića, Borislav Škegro je odgovorio da ga ne poznaje, ali zna tko je on. Iako je bio pozvan, Petrović danas nije došao pred Povjerenstvo

VIDEO

Nastavljena je sjednica saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor na kojem je ispitan bivši guverner HNB-a i bivši zaposlenik Agrokora Željko Rohatinski. Među ostalim, rekao je kako su ga Tomislav Karamarko, Milan Kujundžić i Ivica Todorić nagovarali da se uključi u aktivnu politiku što je odbio. Pročitajte više ovdje.

Nakon njega trebao je svjedočiti bivši direktor Unikonzuma Josip Perković, no nije se pojavio. Sjednica je nastavljena ispitivanjem bivšeg ministra financija Borislava Škegre.

 

 

16.17 - Nakon više od tri sata Škegro je završio sa svjedočenjem.

16.11 - Nemate tu ništa, molim vas da odmaknete tu temu od mene, kazao je Škegro Grmoji na ponovno pitanje o kreditu Zagrebačke banke Agrokoru. Dodao je da se ne sjeća da li je HNB, u čijem je savjetu sjedio, utvrdila nepravilnosti u tom kreditu.

- Ja vam odgovaram što ću ja reći, a ne što bi vi htjeli da kažem. Nemojte se derati na mene i ne budite bezobrazni, rekao je Škegro Grmoji.

- Molim vas da me zaštitite od neukih i primitivnih ljudi, obratio se Škegro Miljeniću, nakon čega je dobio upozorenje da tako ne govori o zastupnicima.

16.04 - Ne znam što je i kakav je to Knighthead fond, kazao je Škegro, upitan da li je ikada surađivao s njima. Kazao je da su takvi fondovi vrlo korisni.

- Oni ne dolaze nešto uništiti, nego dolaze kad je već nešto uništeno spasiti, dodao je.

15.51 - Škegro je priznao da je bio član Savjeta HNB-a.

- U to vrijeme je odobren kredit iz primarne misije HNB-a, i to preko Zagrebačke banke. Jeste upoznati s time?, upitao je Lovrinović Škegru.

- Kredit Agrokoru je odobren 1991. Te godine mene nema nacrtanog, ni u HNB-u, ni u vladi, rekao je Škegro, dodavši kada je ušao u Vladu da više nije sudjelovao u glasanju u Savjetu HNB-a.

Lovrinović je napomenuo da ne može baš bilo tko dobiti kredit iz prve emisije HNB-a, no Škegro mu je napomenuo kako je tada guverner bio Ante Čičin-Šain, koji je bio član HSLS-a, a ne HDZ-a.

15.45 - Josip Borić pitao ga je zašto je svojedobno rekao da bi htio biti policajac na 24 sata.

- Pretpostavljam da je to bila iluzija na to što sam osobno prolazio 2000. i 2001., rekao je Škegro, dodajući da je nakon promjene vlasti u godinu i pol dana 11 puta bio na obavijesnim razgovorima, šest puta kod istražnog suca...

- Na kraju tog procesa ostala je apsolutna nula, rekao je Škegro, ponovivši da mu je ovo već treće istražno povjerenstvo

- Na prvom istražnom povjerenstvu sjedim ja ovdje kao svjedok, a s druge strane sjedi osoba koja je predsjednica uprave trgovačkog društva koje je među osumnjičenima da je nestala pšenica. I ona mene kao članica povjerenstva ispituje da ja njoj kažem gdje je ona maznula pšenicu. To je vaša stranačka kolegica, rekao je Škegro SDP-ovcima, dodajući poslije da se radilo o Dragici Zgrebec.

15.37 - Dva puta su na mene pokušali utjecati, vjerovali mi ili ne, ko predsjednika upravnog vijeća Fonda za privatizaciju. Taj dužnosnik je bio predsjednik Sabora Stjapan Mesić, kazao je Škegro.

Jednom se, dodao je, sastao s Marasom kao ministrom oko FGS-ova. 'Ja sam rekao zašto se ne slažem, ali Maras nije odustajao', rekao je Škegro.

15.27 - Škegro i Maras poriječkali su se i oko FGS-ova. 'Ja sam znatno smanjio naknade za FGS-ove', rekao je Maras Škegri.  'Ja govorim u ime tih fondova, i kažem vam vi ste uništili FGS-ove', uzvratio mu je Škegro.

15.23 - Upitan da li je Ramljak, dok je radio u Questusu, bio povezan s Agrokorom, kazao je Škegro da nije.

Plenković je, rekao je, osnovao vijeće ili savjet bivših dužnosnika i član je tog tijela.

- Nisam ni znao da će se donijeti lex Agrokor, niti sam znao da će Ramljak biti imenovan za izvanrednog povjerenika, rekao je Škegro, dodavši da je u tom trenutku bio u SAD-u. Odbacio je tvrdnje da je povezan s američkim fondovima.

15.21 - Priznaje da je nakon Ministarstva financija kratko surađivao s Dalić u Partner banci, no kazao je da nije predložio da je Jadranka Kosor uzme za ministricu financija, iako je bio savjetnik premijerke za financije.

- To je i za mene bilo iznenađenje, rekao je Škegro, dodavši da ne zna na čiji je prijedlog došla u Vladu.

15.00 - Gordan Maras je pitao kako je netko mogao staviti na Vladu točku dnevnog reda davanja jamstva 1999. godine Agrokoru. Škegro je rekao kako misli da je tom sjednicom predsjedala Ljerka Mintas Hodak na što je Maras dodao kako bi onda i nju Povjerenstvo trebalo pozvati da svjedoči. 

Maras ga je zatim pitao o izjavi Stjepana Mesića da bez Škegre nije mogla proći niti jedna privatizacija. 

- Vjerujete li vi gospodinu Mesiću? - pitao je Škegro. 

- Ispitujete li vi mene ili ja vas - vratio je Maras, a Miljenić rekao da odgovori na pitanje. 

- Mesić, dva puta birani predsjednik, dokazano je poznat kao krivokletnik i čovjek kojemu se ne može vjerovati. Zadnji primjer je bilo negiranje žrtava u Jasenovcu. Ali on je u ovom slučaju bio djelomično u pravu. Svaka važnija privatizacija koja je imala svoje ekonomske, političke, međunarodne, strateške aspekte bila je diskutirana s predsjednikom Tuđmanom. Jedina osoba koja je bila najpozvanija da o tome govori je bio potpredsjednik Vlade, u tom trenutku je to bio Borislav Škegro - rekao je Škegro. Dodao je da sasvim sigurno zna da Ivić Pašalić nije odlučivao o privatizacijama. Maras je rekao da nije rekao istinu i da je Pašalić imenovan od strane Sabora u upravni odbor HFP-a 1994. godine. 

- Nemojte se ljutiti, ali ponovno imputirate - rekao je Škegro i dodao da Pašalić nije donosio odluke o privatizaciji. 

- Onda potvrđujete što je rekao Mesić, da su se odluke donosile mimo institucija - rekao je Maras. Škegro je izgubio živce i napao ga.

- Kako vas nije sram? Gledate me u oči i smijurite se - rekao je Škegro. 

- Nemojte biti nervozni - rekao mu je Maras. 

- Nisam nervozan, meni je ovo treće povjerenstvo. Bili su ovdje puno jači igrači - uzvratio je Škegro. Na Marasovo pitanje poznaje li Josipa Petrovića, Škegro je odgovorio niječno.

- Ne poznam ga, ali znam tko je on - dodao je Škegro.

14.39 - Grmoja je upitao Škegru razgovara li i kada se posljednji put čuo s vladinim povjerenikom za Agrokor, Antom Ramljakom. 

- Ante Ramljak je moj dobar prijatelj. Cijenio sam njegov rad i 1997. smo moja tri tadašnja partnera uzeli Ramljaka kao četvrtog partnera. Zajedno smo radili do 2011. kada smo se podijelili i od velikog Questusa smo napravili dva manja i svako je otišao na svoju stranu. Od 2011. do ove godine sam Ramljaka susreo svega dva-tri puta u gradu - rekao je Škegro.

Grmoja je dalje pitao sastaje li se s Martinom Dalić i Antom Ramljakom u kafiću Gold na Dobrom dolu. 

- S Ramljakom ne, ali s Martinom Dalić da, to je naše susjedstvo - rekao je Škegro i dodao da Martinu Dalić zna od vremena kada je bila državna tajnica u Ministarstvu financija.

Kazao je i da možda ovaj vikend organizira druženje na koje će pozvati i Ramljaka.

14.15 - Na pitanje smatra li da li je privatizacija izvedena dobro, Škegro je podsjetio na svoje predavanje 'Kako je privatizacija spasila Hrvatsku'. 

- Mislim da vam to govori o tome što mislim. Ostajem pri tome da je privatizacija spasila Hrvatsku - rekao je kratko Škegro.

Izrazio je zabrinutost da možda nešto što je rekao može biti iskorišteno u Todorićevoj obrani da se protiv njega provodi politički progon, no Miljenić ga je umirio rekavši da je njegov stav da nije u opasnosti. 

13.55 - Babić je upitao zašto se zanemarivala činjenica da su u privatizaciji sudjelovali i hrvatski iseljenici na što je Škegro rekao da neće podcijeniti doprinos iseljeništva 'iako su neki očekivali da će oni pohrliti s kovčezima novca'. Dodao je da je najveća investicija iz iseljeništva došla od Lukšić grupe.

Spomenuo je tvrtku za koju je 1992. donesena odluka o pretvorbi i kazao da je procjenu radio Coning iz Varaždina. 

- U ponovljenom natječaju najbolje je bilo društvo Agrokor. To se događa godinu dana prije nego što sam ja došao u vladu. I onda je 2000. dolaskom na vlast koalicije donešen Zakon o reviziji pretvorbe i privatizacije. I jedno od društava koje je prošlo reviziju je i ovo o kojem govorim. Radi se o Jamnici - kazao je Škegro, dodavši kako je revizija utvrdila da je plan razvoja premašen nekoliko puta i da se povećao broj zaposlenih.

Na pitanje da li je Tuđmana savjetovao da branitelji i prognani također uzmu dio dionica u privatizaciji, kazao je da je puno puta to savjetovao bivšem predsjedniku.

- Imali smo strašne situacije, sjećam se da je Peniću došao invalid i u Fondu za privatizaciju stavio bombu na stol i tražio dionice. Pa vi ne dajte - rekao je Škegro.

13.35 - Škegru su razljutila Lovrinovićeva pitanja o funkcioniranju Fondova za gospodarsku suradnju. 

Predsjednik povjerenstva Orsat Miljenić upozorio ga je da ne polemizira s članovima povjerenstva. 

Lovrinović je ponovio pitanje o tome koliko iznosi naknada u odborima FGS-ova. Škegro ponovio da neka o tome pita Marasa koji je četiri godine bio član na što je Miljenić zaprijetio da će prekinuti ispitivanje. 

- Koliko su u milijunima kuna naknada naplatili FGS-ovi? - bilo je pitanje. 

- Traži se od mene da kažem ono što se zna. Nije više 2 posto, ali ne znam je li to tema ovog povjerenstva - rekao je Škegro. 

- Ako ne želite odgovoriti, možemo ostati do jutra. Ajmo ponovo - poručio je Miljenić, a Lovrinović ipak odustao od pitanja.

- Kad je nešto loše onda su to sotonski, Škegrini fondovi, a kad je dobro onda su Marasovi - komentirao je Škegro.

13.25 - Ivan Lovrinović pitao ga je zašto je potpisao jamstvo, a nije podnio ostavku, poručio mu je: "A to bi vi?"

- Notorno je da nema tog tijela u demokratskom sustavu u kojem će svi biti za jednu odluku. Pa neće valjda svako malo netko davati ostavku - kazao je Škegro i poručio je da nije davao ostavku jer mu je 'visilo' 14 posto proračuna i da je morao voditi privatizaciju Hrvatskog telekoma.

- Nisam prešao preko svojih principa i neću polemizirati s vama kakavo je ovo tijelo. Ja sam ovdje zbog zapriječene kazne, inače sigurno ne bih došao -  rekao je Škegro.

Na pitanje koliko je još jamstava potpisao za Agrokor u mandatu, odgovorio je da se ne sjeća. 

13.20 - Milijan Brkić (HDZ) upitao je Škegru o državnim jamstvima Agrokoru od 30 milijuna eura 1999. godine.

- Ja sam bio protiv tih jamstava, ali sam ih potpisao kao jedini ovlašteni poduzetnik jer je Vlada tako odlučila koja je jedino mogla privatnoj tvrtki dati jamstva. Ovdje se ne radi o personalizaciji nego o funkciji - rekao je.

13.00 - Na početku ispitivanja je Borislav Škegro rekao je da je sudjelovao u brojnim privatizacijama kao potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i ministar financija od 1993. do 2000. godine. Tada mu je zazvonio mobitel pa se našalio na svoj račun.

- Sigurno me netko zove da mi kaže da pazim što govorim - rekao je. 

Kazao je kako se predsjednik Franjo Tuđman nije bavio odlukama o privatizaciji. 

- Točno je da sam ja bio njegov glavni suradnik. Najbolje da ispričam konkretan primjer ukojem se pojavljuju Tuđman, Todorić i Škegro. 1997. dobivam pismo od Ivice Todorića u kojem traži da im se omogući kupovina većinskog paketa Podravke. I pita me Tuđman: Zašto moj potpredsjednik Vlade ima negativan stav prema domaćim poduzetnicima? I vidim pismo na stolu od Todorića. Kaže on, ne općenito, tako mi neki kažu. Rekao sam mu da nemam negativan stav prema domaćim poduzetnicima, ali da je lokalna zajednica protiv svakog tko želi preuzeti Podravku. Osim toga, Podravka je puno potentnija da preuzme Agrokor nego obrnuto. I to je bilo to - rekao je Škegro. Otkrio je da je Todorić imao podršku sindikata PPDIV-a za preuzimanje Podravke.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava