Obavijesti

News

Komentari 9

Skinuli oznaku tajnosti: Saznat ćemo istinu o Seusovom blagu?

'Seusovo blago' je četrnaest komada raskošno ukrašena srebrnoga stolnog posuđa iz antičkoga doba nazvanoga po rimskom patriciju Seusu. Hrvatska tvrdi da je pronađeno u Barbarigi

VIDEO

Hrvatska Vlada je u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice donijela odluku o deklasifikaciji arhivskoga gradiva Komisije za koordinaciju aktivnosti vezanih uz nalaz i prodaju 'Seuso kolekcije'.

Inače, 'Seusovo blago' je četrnaest komada raskošno ukrašena srebrnoga stolnog posuđa iz antičkoga doba nazvanoga po rimskom patriciju Seusu, čija se posveta nalazi u srednjem medaljonu jedne od posuda. Pretpostavlja se da je on blago bježeći iz Rima negdje zakopao, ali nije sigurno gdje. O tome su se sporile Hrvatska, Mađarska i Libanon.

Zatvoreni dio sjednice: Vlada razriješila Dragana Lozančića
Zatvoreni dio sjednice: Vlada razriješila Dragana Lozančića

Priča o Seusovom blagu počela je 90-ih godina prošlog stoljeća, a na njegovo postojanje pozornost je skrenula prodaja jednog komada iz zbirke koji su dvojica preprodavatelja iz Beča 1980. ponudili na prodaju londonskoj aukcijskoj kući Sotheby. Ostali su komadi došli do tržišta, a vjeruje se da je cijelu zbirku otkupio Spencer Compton, 7. markiz od Northamptona.

Kada je blago ponuđeno na prodaju muzejima otkriveno je da je dokumentacija o njegovu podrijetlu krivotvorina što je otežalo prodaju. Pravo na blago polagale su Hrvatska, Mađarska i Libanon. U New Yorku je održan sudski proces koji je na kraju završio povoljno za lorda.

Zaključeno je kako lord Northampton nije znao da je riječ o krivotvorenom dokumentu te da je kupio Seusovo blago "u dobroj volji" dok dokazi Hrvatske i Mađarske o podrijetlu blaga nisu bili dovoljno čvrsti.

Pitanja mjesta, arheološkog nalazišta i provenijencije nalaza nisu riješena. Hrvatska je strana tvrdila da je blago pronađeno u okolici Barbarige u Istri, a Mađari da je s područja Balatona jer na jednoj od posuda piše Pelso što je drevno ime za Balaton. 

U ožujku 2014. mađarski mediji objavili su da je polovina od 14 srebrnih posuda "vraćena" Mađarskoj, a premijer Viktor Orban rekao je da je na 'povrat obiteljske srebrnine' Mađarska potrošila 15 milijuna eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.