Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sklonište Dumovec samo u kolovozu udomilo 107 pasa

None Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Sklonište za nezbrinute životinje Dumovec u kolovozu je udomilo čak 107 pasa, što je rekordan broj udomljenja u jednom mjesecu od osnivanja skloništa, koje ove godine slavi svoju punoljetnost

- Kolovoz 2019. ušao je u povijest kao mjesec u kojem je udomljeno najviše pasa od osnivanja Skloništa 2001. godine, njih čak 107, istaknuto je u priopćenju iz Dumovca. Naglašava se da je to izniman uspjeh, osobito jer se proteklih mjeseci građane intenzivno pozivalo na udomljavanje zbog velikog broja pasa u skloništu. 

Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u čijem je sastavu sklonište, upozorio je kako je početkom ljeta u Dumovcu boravio ogroman broj štenaca, a građani su ih svakodnevno zvali jer su nove pse nalazili na ulicama Zagreba.

U Dumovcu je tada boravilo 230 pasa, među kojima je bilo čak 80 štenaca, te još 70 kod privremenih udomitelja. Pozivali su građane koji razmišljaju o nabavljanju psa da ih hitno udome, budući da je sklonište preplavljeno odbačenim štencima.

U priopćenju se ističe da se terenska ekipa skloništa susretala s mnogo ljudske bešćutnosti, pa su pronalazili cijela odbačena legla štenaca, ali i psića gladnog i žednog kojeg je netko zatvorio u spremnik za tekstilni otpad.

Voditeljica Skloništa za nezbrinute životinje Dumovec Tatjana Zajec kaže da u razgovoru s potencijalnim udomiteljima prvo žele saznati zašto osoba želi udomiti psa ili drugu životinju. Nastoji se saznati nešto o sklonostima obitelji kako bi se moglo odrediti kakav im pas najbolje odgovara po karakteru.

Prilikom udomljavanja potpisuje se ugovor između skloništa i udomitelja, a nakon udomljavanja ljudi iz skloništa provode nadzor kako bi vidjeli ima li životinja potrebne uvjete.

U Dumovcu je trenutno smješteno 200 pasa koji čekaju novi dom, tako da iz skloništa nastavljaju pozivati građane na udomljavanje životinja. Zajec ističe da je skloništu i oko 30 mačaka, brojne su kod privremenih udomitelja, tražeći svoj stalni dom.

Podatak o velikom broju udomljenih pasa u kolovozu svima vraća vjeru u ljude. Naime, rijetki su mjeseci kada broj pasa iz Dumovca prijeđe sto. Može li ovaj mjesec nadmašiti prošli? Rukavica je bačena, poručuju iz Dumovca.

(mz)

Komentari (7)
  • Bravo za Dumovac i bravo za udomitelje. :) No broj napuštenih pasa samo govori o još jednom (u nizu) zakona koji se ne provodi (gdje su tu sterilizacije kujica ili obaveza vlasnika da zbrine potomstvo kujice ako je već nije sterilizirao, gdje je tu kažnjavanje zbog napuštanja životinja, a sve je to sastavni dio novog Zakona o zaštiti životinja)

    9. 9. 2019,   14:48
  • Hvala ljudima iz Dumovca, hvala udomiteljima. Nema ljepseg nego pruziti dom odbacenom bicu koje treba ljubav.

    9. 9. 2019,   16:13
  • Hvala ljudima iz Dumovca! Bravo za Dumovac i bravo za udomitelje! Btw da li znate kakva se lova mlati u tom Dumovcu, kakvo jbn bravo? Životinje su tam najmanja briga, sve se vrti oko love i ko nije bil tam nek ode pa nek se sam uvjeri i aj bok

    9. 9. 2019,   16:27