Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Lalovac: Možda će se krediti konvertirati u eure ili kune

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Švicarski franak je porastao gotovo 16 posto u odnosu prema kuni i iznosi 7,39 kuna za franak. U Hrvatskoj je oko 60 tisuća građana s kreditom u francima

Ministar financija Boris Lalovac rekao je u petak, nakon sastanka s bankarima, da su oni spremni pomoći u rješavanju problema u kojima su se našli njihovi klijenti koji imaju kredite u švicarskim francima.

Podsjetimo, švicarski franak je porastao gotovo 16 posto u odnosu prema kuni i iznosi 7,39 kuna za franak, što je izravna posljedica neočekivane odluke Švicarske središnje banke da neće ograničiti njegovu vrijednost prema euru. U Hrvatskoj je oko 60 tisuća građana s kreditom u francima.

Banke će uskoro ponuditi zajedničko rješenje

Lalovac kaže da su bankari spremni pomoći. Očekuje da će, nakon međusobnih i konzultacija s pravnim službama izaći sa zajedničkom ponudom rješenja. 

Jedna od mogućnosti, kazao je Lalovac, je da se krediti u francima konvertiraju u euro ili kunu. Lalovac je istaknuo da je važno usuglasiti rješenje što prije, kako dužnici ne bi bili oštećeni već prilikom plaćanja iduće rate kredita.

Ministar će se danas sastati s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem i premijerom Zoranom Milanovićem koji su se, kako je rekao, također aktivno uključili u rješavanje nastalog problema.

Na idućem sastanku s bankarima, koji bi trebao biti sljedeći tjedan, sudjelovat će i predstavnici Udruge Franak.

Na sastanku vodeći bankari

Sastanku u Ministarstvu financija su prisustvovali predstavnici svih vodećih hrvatskih banaka, poput Franje Lukovića iz Zagrebačke banke, Petra Radakovića iz Erste banke, i dr., no pri dolasku na sastanak nitko on njih nije želio davati izjave novinarima okupljenima ispred zgrade Ministarstva financija.

Komentari (124)
  • kakvi euri, kakvi franci! imamo svoju valutu, kredite su nam isplacivali u kunama a ne u valuti i jedino prihvatljivo je ukidanje valutne klauzule s tecajem na dan potpisivanja ugovora o kreditu.

    16. 1. 2015,   11:56
  • Ovakvo držanje tjelesnog govora Lalovca na fotkama su postale u zadnje vrijeme već u običajne.Dok je dobio stolicu Linića je možda bio još happy. Sada si samo još negdje misli: "A u p.m. ,što je meni sve ovo trebalo ????" :D

    16. 1. 2015,   12:04
  • Treba donjeti uredbu kojom se zabranjuju krediti sa valutnom klauzulom. Kredite treba računati u Kunama a tek kada (i ako) uđemo u EU zonu, u EUR-ima.

    16. 1. 2015,   12:18