Obavijesti

News

Komentari 0

Škola nam osigurava praksu u zemljama Europske unije

Škola nam osigurava praksu u zemljama Europske unije
1

DOBIVAJU SVE VIŠE PROJEKATA: Profesorica daruvarske srednje škole Romana Zelda od 2009. ‘vuče’ novac iz EU fondova. Za to bi, ubuduće, trebala biti i nagrađena

VIDEO

Daruvarska Ekonomska i turistička škola je u deset projekata Agencije za mobilnost i programe EU od 2011. godine do danas omogućila da njezinih dvjestotinjak učenika boravi u europskim zemljama na stručnim radionicama i praksi tijekom ljeta.

Do sada su za te projekte dobili 268.000 eura, kojima su osigurani svi troškovi trotjednog boravka u zemljama u kojima se obavlja praksa. Svako ljeto na praksu ide 20-ak učenika u pratnji profesora. 

- U projekte smo se uključili kako bismo učenicima omogućili izvannastavne aktivnosti i motivirali ih na nešto što nije u domeni formalnog obrazovanja. Drugim riječima, kako bismo donijeli europsku dimenziju u našu školu, a samim time podignuli ugled škole, u čemu smo uspjeli jer se iz godine u godinu sve više učenika želi upisati kod nas. Naši učenici uglavnom nemaju mogućnost putovanja u inozemstvo, a kroz ovaj program oni žive u obiteljima te uče o njihovim običajima i kulturi, a u kontaktima s vršnjacima hvataju korak u znanju i ponašanju na europskoj razini - pojasnila nam profesorica engleskog jezika Romana Zelda, koja je na ideju došla 2009.
Tad se prijavila na Kontakt seminar Agencije za mobilnost i programe EU. Potom se intenzivnije posvetila Comenius projektima i programima. U ovakve projekte treba uložiti mnogo znanja, dodatno vrijeme, vlastiti trud, no profesorica kaže kako joj ništa nije teško jer se time potiče motivacija učenika i mijenjaju pogledi na svijet kroz vještine koje stječu u inozemstvu. Profesorica Zelda svake godine uspijeva poslati sve više učenika na praksu u inozemstvo. Od 2015. godine ti se projekti nalaze u sklopu Erasmus plus Agencije za mobilnost i programe EU. 

- Bila sam na trotjednoj praksi na Malti i stvarno je to nezaboravno iskustvo. Radila sam u Vojnome muzeju na Malti. Dočekivali smo turiste i na engleskom jeziku smo im govorili o muzeju i vojnoj povijesti zemlje domaćina. Puno sam naučila boraveći na praksi u inozemstvu. Uz to poboljšala sam znanje jezika – kazala nam je Stela Novaković, učenica 2. razreda Hotelijerske škole. 
- Upoznala sam nove ljude, vidjela nova mjesta, a kroz praksu ‘izbrusila’ jezik i stekla nove vještine koje će mi pomoći da s boljim ocjenama završim školu te da se već sad vidim u novom životnom pozivu – kaže Irma Lipušić, koja ide u 3. razred i radila je u restoranu Hotela Diplomat.

Profesorica Zelda ističe kako ima veliku potporu ravnateljice Dinke Kavalir, koja potiče profesore na uključivanje u rad na projektima i stručno usavršavanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca