Obavijesti

News

Komentari 93

Škola prodaje HEP-u struju: Postavili solarne ploče na krov

Škola prodaje HEP-u struju: Postavili solarne ploče na krov
1

Ušteda 35.000 kuna: Osnovna škola “Ante Starčević” iz Lepoglave na krovište je postavila solarne ploče. Struju prodaje HEP-u, kao i dvije srednje škole u Osijeku

VIDEO

Novac od prodaje električne energije iskoristit ćemo za usavršavanje nastavnika i nabavu opreme za školu, rekao je Ratko Tomić, ravnatelj lepoglavske Osnovne škole “Ante Starčević”.

Na krovište njegove škole prošle godine postavljene su solarne ploče površine 100 četvornih metara, vrijedne oko 250.000 kuna. Elektrana je puštena u probni pogon 19. prosinca 2012. godine, a HEP-ovu dozvolu za trajnu distribuciju električne energije dobila je u siječnju. Ugovor s HEP-om potpisan je na 13 godina, a elektrana će biti isplativa već nakon samo četiri godine.

- Projekt solarne elektrane služit će i za edukaciju učenika. Postavljeni su monitor i računalo pa će učenici moći pratiti dnevnu potrošnju i utrošak energije, temperaturu, uštedu CO2, brzinu vjetra, kut sunčevih zraka te koliko se kilometara može proći dobivenom energijom - rekao je Tomić i dodao kako je školi elektranu poklonio Grad Lepoglava, koji je kandidirao projekt na natječaju Fonda za zaštitu okoliša. Fond je financirao 60, a Grad 40 posto troškova. Škola je ove godine uključena i u projekt toplinskih pumpi na kojem će učenici naučiti koristiti energiju iz tla za grijanje škole i uštedu plina.

Lepoglavska osnovna škola nije jedina koja prodaje struju HEP-u. Nedavno su i na zajedničku zgradu Strojarsko-tehničke i Elektrotehničke i prometne škole Osijek postavljene solarne ploče. Centrala je priključena na mrežu HEP-a, kojem se isporučuje struja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"