Obavijesti

News

Komentari 197

Škola straha iz Zadra: Učenicu maltretiraju, a profesor sjedi...

Škola straha iz Zadra: Učenicu maltretiraju, a profesor sjedi...
2

Snimka na kojoj se vidi kako djevojke u zadarskoj školi tijekom nastave maltretiraju djevojku snimljena je prije četiri godine. Riječ je o školi u kojoj je prije nekoliko dana učenik kolegici žigosao slovo 'U'

VIDEO

Prosvjetna inspekcija Ministarstva obrazovanja uputila je školskom odboru prijedlog za razrješenje dosadašnjeg ravnatelja zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Joze Dragića. Inspekcija je u tu školu došla nakon što je prošlog tjedna jedan učenik vrućim upaljačem kolegici žigosao slovo “u”.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Pokretanje videa...

01:00

Utvrdili su mnoge nepravilnosti i izrekli novčane kazne te za dva zaposlenika predložili opomene pred otkaz. A ministrica Blaženka Divjak i jučer je ponovila da škola mora biti mjesto nulte tolerancije prema svim oblicima nasilja te da ravnatelji i učitelji moraju štititi sustav od nasilja i prevenirati ga. No sudeći prema ekskluzivnoj snimci koju posjedujemo, u zadarskoj Ekonomsko-birotehničkoj školi nasilja je bilo i prije, i to pred očima profesora. Snimka je nastala prije četiri godine, a na njoj se vidi kako dvije djevojke zlostavljaju učenicu dok profesor lista dnevnik i ne reagira. Svi učenici sa snimke danas su punoljetni. Na snimci se čuje kako djevojci dovikuju pogrdne riječi i vrijeđaju je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Žigosanje učenice: Školi kazna, a predlažu i smjenu ravnatelja
Žigosanje učenice: Školi kazna, a predlažu i smjenu ravnatelja

- Nikako se nije mogla obraniti od te dvije djevojke koje su je maltretirale. Majka joj je dolazila u školu, ali uzalud. Kad su joj bacili knjige kroz prozor, a mama se požalila, u školi su joj rekli da je ionako kraj školske godine. Jedna od zlostavljačica pljunula joj je na školsku klupu, a potom ju je ‘očistila’ školskom spužvom. Pisale su po ploči njezino ime plus ime profesora koji je tad bio u razredu, kao da su zaljubljeni par. Kad je to htjela izbrisati, gurale su je i rugale joj se, i to iza leđa profesora, koji je samo listao dnevnik i nije rekao ni riječi. Plakala je i vikala da je puste na miru. Profesor ni tad nije reagirao. Rugale su se do te mjere da bi joj pružile ‘ruku pomirenja’, a potom je povukle. A kad je zajecala, imitirali su njezin plač - kazuje nam Zadranka koja je maltretiranje snimila. Da se radi o njegovoj školi, potvrdio je i ravnatelj Dragić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ravnatelj: Poduzeli smo sve potrebne aktivnosti i mjere

- Bio sam upoznat s maltretiranjem učenice, kao i stručne službe škole. Pedagoginja je reagirala o čemu svjedoči relevantna školska dokumentacija prema kojoj je vidljivo da smo razgovarali s učenicama, roditeljima i poduzimane sve potrebne aktivnostima - rekao je Dragić i dodao da je zatečen snimkom koju do sada nije vidio.

Divjak: Bilo je propusta u školi, ali nadzor traje još idući tjedan
Divjak: Bilo je propusta u školi, ali nadzor traje još idući tjedan

- Prosvjetna inspekcija je krajem prošle godine obavila nadzor temeljem anonimne prijave da nisam ništa poduzeo. No utvrdili su da su poduzete sve potrebne aktivnosti i mjere - zaključio je Dragić. O svemu smo razgovarali i s profesorom Antom Ćozom, vjeroučiteljem sa snimke. Kaže da je učinio sve što je mogao, ali da se to na snimci ne vidi jer ju je netko namjerno izrezao.

- Štitio sam i branio sve učenike koje je netko zlostavljao, a posebno tu djevojčicu. Rekao sam tim djevojkama da se vrate u svoje klupe i smire, vikao sam na njih, a na koncu sam ih i molio. Nisu htjele, pa sam ih poslao pedagoginji - kaže nam Ćoza. Ali na četiri godine staroj snimci on lista dnevnik dok dvije djevojke maltretiraju treću.

Vjeroučitelj: Reagirao sam i poslao obje djevojke kod pedagoginje

- Snimka je izrezana baš tako da se ne vidi moja reakcija. Bespravno su me snimali i još me blate. Vjerujem da je to zato što nekim ljudima ne odgovara vjeronauk u školama. U to vrijeme imao sam 21 razred i podučavao 500 učenika. Reagirao sam i poslao obje djevojke kod pedagoginje, koja je to riješila, a nakon toga je bio i inspekcijski nadzor - tvrdi Ćoza dodajući kako u zbornici znaju da je prvi koji štiti djecu. Ističe da u toj školi radi 27 godina i misli da nema sustavnog zlostavljanja nego samo sporadičnih incidenata.

Ministarstvo utvrdilo propuste u radu ravnatelja Joze Dragića
Ministarstvo utvrdilo propuste u radu ravnatelja Joze Dragića

Problematične djece uvijek ima, ali im volimo davati još koju šansu, a tako je radila i bivša pedagoginja. Protivnik sam isključivanja djece iz škole jer ih onda odgaja ulica, a to nije dobro prvenstveno za njih. Ali manevarske mogućnosti su nam jako sužene, rekao je Ćoza.

Bivši učenici škole: 'Tamo su se događale strašne stvari'

Učenica koja je snimila zlostavljanje tvrdi da su se u toj školi događale strašne stvari.

'Žigosana' djevojka u ustaškoj majici, otac kaže: 'Slučajno je'
'Žigosana' djevojka u ustaškoj  majici, otac kaže: 'Slučajno je'

- Prije četiri i pol godine kući sam išla krvave glave nakon što me kolegica napala s leđa, ni s čim izazvana. Bilo je to u razredu na nastavi pred profesoricom. Lupala mi je glavom o stol, bacila me na pod i udarala nogama. Bila sam sva krvava. Profesorica tad nije uopće reagirala, ali je obavijestila ravnatelja, a mene poslala samu kući. Nisu zvali Hitnu niti su obavijestili policiju. Druga kolegica iz razreda me otpratila kući i tek je otac pozvao Hitnu pomoć. Tamo su me pregledali i pružili mi medicinsku skrb, a otac je sve prijavio policiji - govori nam Zadranka (23).

Nekoliko dana nakon napada nije išla u školu jer su joj prijetili da će je razbiti i istući. I druge školarke te škole rekle su nam da su se formirale bande zastrašivača. Djevojke bi maltretirali izrugivanjem zbog krivih zubiju, palili im kosu, izlijevali korektor i tuš po glavi. Djevojke iz škole otkrile su nam strašna pravila koja vladaju. Kome odjeća nije markirana automatski je izopćen i smije ga se maltretirati. Djeca se međusobno ucjenjuju i tjeraju da jedni drugima kupuju stvari koje stoje po 200 kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 197
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti