Obavijesti

News

Komentari 17

Škola u Bakru: "Naši učenici najbolji su izvozni proizvod..."

Škola u Bakru: "Naši učenici najbolji su izvozni proizvod..."
5

Diploma bakarske pomorske škole priznata je u cijelom svijetu. Iako je pomorsko zanimanje tradicionalno muški posao, školu pohađa i dvadesetak djevojaka

VIDEO

Svaki dan u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Najstarija strukovna škola u Hrvatskoj utemeljena je davne 1849. Renomiranu i u svijetu cijenjenu Pomorsku školu Bakar, već 165 godina smještenu na sjevernoj obali Jadrana, trenutačno pohađa 430 učenika iz cijele Hrvatske. Njih 77 školsku godinu boravi u učeničkom domu “Tomislav Hero” nadomak škole.

- Školovanje pomoraca usklađuje se s međunarodnim propisima i konvencijama, a to znači da je u cijelom svijetu potrebno zadovoljavati iste kriterije obrazovanja. 

Četiri smjera i sedam razreda

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Diploma je svjetski priznata i učenici koji je zasluže imaju sve kompetencije pomorskog časnika sa svim ovlaštenjima priznatim na svjetskom tržištu rada. Sustav ISO-a nadzire usklađenost, kao i same procese obrazovanja, a postoji i međunarodni monitoring. Kvaliteta našeg obrazovanja vidljiva je u svijetu, gdje se naši bivši učenici, sad časnici, uspoređuju s ostalim nacijama, tj. obrazovnim učilištima - kaže ravnatelj eco škole, jedine koja ima plavu i zelenu zastavu, kapetan Gordan Papeš.

Škola nudi četiri smjera: nautički tehničar, tehničar za brodostrojarstvo, tehničar za logistiku i špediciju te tehničar za jahte i marine. Ukupno ima sedam razreda, od kojih dva pripravna i pet nautičkih. Uči se talijanski, njemački i engleski. Dio praktične nastave obavlja se na nautičkim i brodostrojarskim simulatorima, dio u opremljenim kabinetima, a dio na školskom brodu “Vila Velebita dva”. Jedini brod na Jadranu koji učenici imaju na korištenje u praktičnoj nastavi smješten je pred ulazom u luci preko ulaza škole nasuprot ceste. Maturanti nautičkog i brodostrojarskog usmjerenja odlaze na sedmodnevne plovidbene prakse brodom “Kraljica mora”. Tjelesne aktivnosti odvijaju se na školskom igralištu i u novouređenoj sportskoj dvorani u sklopu škole. Uz to, škola nudi i izvannastavne aktivnosti: Međunarodna veslačka regata pomorskih učilišta, Plavi dan, program Upoznajmo svoje susjede, školski list Mladi pomorac, Ljetopis Pomorske škole Bakar... Da sve štima u školi, brine se 72 zaposlenih, od kojih 42 nastavnika te članova posade na brodu i odgojitelja iz doma.

Iako je pomorsko zanimanje tradicionalno muški posao, školu pohađa i dvadesetak djevojaka, a u Bakru živi i žena zapovjednik talijanskog putničkog broda što, smatra Papeš, više nije rijetkost.

- Nove generacije spremne su rušiti tabue - pojašnjava Papeš.

Školu u Bakru pohađali i poznati

Budući da većina mladih nakon školovanja radi u inozemstvu za strane kompanije, dodaje kako se često susreće s predrasudama i upitom za koga školuje te mlade ljude.

- Cilj nam je odgajati djecu i učiti ih suživotu s raznim nacijama, ali školujemo ih za nas i naše obitelji. Nijedan pomorac nije gastarbajter i ne živi u inozemstvu, nego se vraća kući gdje hrani obitelj i plaća poreze. Kako trenutačno imamo oko 30.000 pomoraca, izračunajte koliko je to plaća i nahranjenih obitelji. Školovani pomorac je najbolji izvozni proizvod Hrvatske - zaključuje ravnatelj Papeš. 

Inače, ovu školu pohađale su mnoge istaknute osobe, poput glumca Relje Bašića, Damira Martinovića Mrle iz riječkog benda Let3, slikara Voje Radoičića, nogometaša Boška Balabana i TV voditelja Davora Jurkotića.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović