Obavijesti

News

Komentari 0

Škola u Rijeci dobila oslikane Stube Malika Tintilinića

Škola u Rijeci dobila oslikane Stube Malika Tintilinića
6

Grad je uredio bočni, pregradni zid prema Parku Doma Crvenoga križa, a zahvaljujući Kreativnom kolektivu Kombinat i timu Dječje kuće TD RIJEKA 2020, napravljeno je idejno rješenje za stube

VIDEO

Zahvaljujući inicijativi svojih učenika i programskom pravcu Dječja kuća Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, OŠ Pećine u Rijeci dobila je oslikane Stube Malika Tintilinića, koje su službeno otvorene u četvrtak.

Priča o muralu započinje 2016. godine, kada su učenici navedene škole, u sklopu izvannastavne aktivnosti "Građanski odgoj", kojeg provodi Grad Rijeka, inicirali imenovanje stuba pokraj zgrade škole, a koje povezuju tzv. "gornju" i "donju" pećinsku cestu tj. Ulicu Janka Polića Kamova i Šetalište XIII divizije. Nakon što je cijelu zamisao podržao Odbor za mjesnu samoupravu i Mjesni odbor Pećine, odlukom Gradskog vijeća Grada Rijeke  krajem veljače 2018. godine, stube dobivaju ime po Maliku Tintiliniću iz legendarne Šume Striborove, autorice Ivane Brlić Mažuranić, koja je dio svog života provela upravo na Pećinama. Tada započinje vrlo uspješna suradnja s projektom Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i programskim pravcem Dječja kuća, a projekt oslikavanja stuba ulazi u program RIJEKE 2020. 

Grad je uredio bočni, pregradni zid prema Parku Doma Crvenoga križa, a zahvaljujući Kreativnom kolektivu Kombinat i timu Dječje kuće TD RIJEKA 2020, napravljeno je idejno rješenje za stube pod palicom riječkog umjetnika s berlinskom adresom Ivana Blažetića Šumskog.

Škola je u svoj projekt uključila mnoge odgojno-obrazovne i kulturne ustanove s kojima surađuje: Dječji vrtić Rijeka, Podcentar Veseljko, Srednju školu za primijenjenu umjetnost, Srednju školu Ljudevita Damića, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Gradsku knjižnicu Rijeka, Dječji odjel Stribor, Art Kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Villu Ružić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U projekt Ivana Brlić Mažuranić od samog su se početka aktivno uključili i učenici Srednje škole za primijenjenu umjetnost. Uz vodstvo mentorica izradili su gigantske lutke, maske i slike kojima su na svoj način dočarali Ivanine bajke. Uz pomoć učiteljice hrvatskoga jezika saželi su Ivanine bajke kako bi ih mogli shvatiti i učenici koji imaju teškoće s čitanjem te su iste ilustrirali i objavit će slikovnicu.

Studenti Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci rade na tekstu slikovnice koja govori o životu slavne književnice koju bi trebali ilustrirati učenici Osnovne škole Pećine.  

- Kao učitelji Škole, sretni smo što obrazujemo i odgajamo aktivne građane koji svojim malim djelima promiču kreativnost i stvaralaštvo, a nadasve cijene i vole svoj grad - rekla je ovom prilikom ravnateljica O.Š. Pećine, Jasna Vukonić-Žunič.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.