Obavijesti

News

Komentari 23

'Zaradili smo 25 milijuna kuna i novcem pomažemo drugima'

'Zaradili smo 25 milijuna kuna i novcem pomažemo drugima'
5

Pomorska škola Zadar u protekloj kalendarskoj godini imala je prihode od 25 milijuna kuna. Često doniraju drugim školama, učenicima slabijeg imovinskog stanja kupuju knjige, financiraju izlete...

VIDEO

Petero učenika u četiri razreda škole u Žegaru razveselilo se donaciji računala i laserskog printera, ali i tableta, personaliziranih za svakog od njih.

Donirala im je to Pomorska škola Zadar koja desetljećima obrazuje pomorce i nautičare, kasnije ponajbolje u svijetu. Nije ovo prva donacija zadarskih "pomoraca". Pomaganje zajednici je konstanta njihovog postojanja, a nove donacije već su u planu.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

05:59

'Ulažemo u budućnost'

Na čelu ove škole je Svetko Perković, ravnatelj kojemu je i danas teško proći Kalelargom, a da se ne javi desecima bivših i sadašnjih učenika, profesorima, roditeljima...

A upravo od majke jednog učenika škole, inače učiteljica škole u Žegaru, došla je ideja o ovoj, najnovijoj donaciji.

Opremu su u ime Pomorske škole Zadar u Žegar odnijeli bivši učenici Osnovne škole Obrovac, pod koju spada i područna škola u Žegaru, Luka Pejčinović, Luka Matasović i Šime Baričević.

- To je naše ulaganje u budućnost, u učenike kojima ćemo danas pomoći, a neki od njih sutra će biti učenici naše škole - kaže Perković.

'Sad ćemo nabaviti novi simulator plovidbe'

Pomorska škola u protekloj kalendarskoj godini imala je prihode od 25 milijuna kuna. Ova brojka je impresivna i nije pala s neba, iza nje stoji dugoročno planiranje i trud djelatnika škole.

- Nama su učenici na prvom mjestu i tek kad smo im omogućili najbolje u vidu obrazovanja i uvjeta za učenje i stjecanje iskustava, krenuli smo sa širenjem djelatnosti - kaže Perković.

Škola ima 390 učenika i 50 djelatnika te koristi zgradu od 3600 metara četvornih.

Sve je počelo tečajevima za pomorce i obukom za rad na računalu. 

Od prve zarade opremili su vrhunsku informatičku učionicu i krenuli s naobrazbom za ECDL (European Computer Driving Licence) program za korištenje osobnog računala za poslodavce i posloprimce.

Dvije uređene školske prostorije koriste za iznajmljivanje za razne programe, od tečaja joge do obuke obrade zlata i to im je stalan izvor prihoda, kao i ugovor sa Sveučilištem u Zadru o zajedničkom korištenju opreme.

Najveći dio prihoda ipak dolazi od platforme za posredovanje učenika u zapošljavanju, odnosno part-time poslovima. U programu je 1600 učenika, a dosad je iza cijelog projekta oko 6000 ugovora.

Učenici koji su u programu dolaze iz cijele zadarske županije, a škola stoji iza njih u usmjeravanju, osiguravanju isplate zarađenih novaca i brige sa proces u cjelini.

Od 25 milijuna, 23 milijuna su njihove plaće, a škola dobiva 10 posto iznosa ugovora. Ta sredstva disperziraju dalje na razne donacije, poput one u Žegaru, ali i, većim dijelom, prema poboljšanju kvalitete same škole.

- Sljedeća investicija nam je novi simulator plovidbe i laboratorij sa sofisticiranom opremom za učenje engleskog jezika kakav našim pomorcima treba, a uskoro kreću i radovi u vrijednosti od 400 tisuća kuna jer će na ljeto biti domaćini Svjetskog kongresa studenata u STEM područjima - kaže Perković.

Svaki petak - samo engleski

Imali su i inicijativu English Friday pa su svaki petak cijeli dan svi djelatnici i učenici škole komunicirali isključivo na engleskom jeziku.

Poznato je i kako su pomogli Edi Fanteli da kupi kombi, neophodan za treniranje tada budućim svjetskim prvacima, Šimi i Mihovilu Fanteli i Igoru Mareniću, a ovi su zauzvrat na vozilo stavili - logo škole.

Trideset učenika, jedan cijeli razred u projektu, spada u kategoriju slabijeg imovinskog stanja. Vodstvo škole godinama djeluje i po ovom pitanju te im suptilno i bez naglasaka na pojedince, kupuje knjige, financira školske izlete, a po potrebi i odjeću.

- Trudimo se raditi na dobrobit zajednice i uvijek smo spremni pomoći. Nismo jedina ovakva škola, ima ih u Istri te u Dubrovniku. Dajemo svoj maksimum kako bi škola imala sve i učenici bili zadovoljni - dodao je ravnatelj Perković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina