Obavijesti

Promo sadržaj

Škola Vladimir Prelog na Olimpijadi metropola u Moskvi

Škola Vladimir Prelog na Olimpijadi metropola u Moskvi
4

„International Olympiad of Metropolises“ (Olimpijada metropola) je međunarodno ekipno natjecanje u kojem sudjeluju učenici od 14 do 18 godina, a žive u najvećim svjetskim metropolama

VIDEO

Natjecanje se do sada održalo četiri puta u Moskvi. Grad Zagreb iz kemije je ove godine predstavljao učenik Prirodoslovne škole „Vladimir Prelog“, Mario Oraić, a prošle godine predstavnik Zagreba je bio učenik Antonio Magnabosco iz iste škole. „Mario je ove godine osvojio srebrenu medalju, a Antonio prošle godine brončanu medalju. Što je veliki uspjeh jer su u konkurenciji bili učenici iz New Yorka, Moskve, Hong Konga, Berlina, Tel Aviva, Milana“, kaže prof. Kemije Gordana Majstorović, mentorica. 

Učenici koji su sudjelovali na „International Olympiad of Metropolises“ osigurali su Gradu Zagrebu ukupno drugo mjesto. „Učenici Patrik Pavić i Dorijan Lendvaj iz XV. gimnazije osvojili su zlatne medalje iz informatike, Bernard Faulend zlato iz fizike, Grgur Premec srebro iz fizike, Bernard Inkret i Ivan Vojvodić srebrene medalje iz matematike, Mia Crnogaj brončana medalja iz kemije. Svi navedeni učenici su iz XV. gimnazije“, objašnjava Majstorović i otkriva kako je bilo na natjecanju: „ Prvi dan natjecanja cijeli tim učenika rješavao je 'blitz test', sljedeći dan učenici koji su se natjecali iz fizike i kemije imali su praktični dio natjecanja, laboratorijski rad koji je trajao šest sati, a matematičari i informatičari šestosatnu prvu rundu rješavanja zadataka. Zadnji dan natjecanja učenici su rješavali zadatke iz teorijskog dijela.

Profesorica kaže da je sudjelovanje na ovakvom natjecanju veliko i pozitivno iskustvo i za učenike i za nastavnike. „Svakako je jedan veliki i izazov i ispit kao i potvrda i priznanje za naš zajednički rad i trud. Osim natjecanja u četiri grane znanost, učenici i nastavnici ostvarili su izvrsne uspjehe i u petoj znanosti - druženju i upoznavanju novih ljudi, kultura i običaja. Za uspjeh na ovakvim natjecanjima postoji samo jedna jedina formula a to je konstantan rad, te iznimna motiviranost učenika i nastavnika.“ 

Prirodoslovna škola „Vladimira Preloga“ osim po ovim iznimnim uspjesima posebna je i po svom konceptu jer je kombinacija strukovne škole i gimnazije. U srednjoj školi Vladimira Preloga moguće je upisati sljedeće smjerove: prirodoslovnu gimnaziju, prirodoslovnu gimnaziju sa skupinom STEM predmeta na engleskom, prirodoslovnu gimnaziju sportski razred, program za kemijskog tehničara, ekološkog tehničara, geološkog tehničara i kozmetičara. 

Školu  trenutno pohađa preko tisuću učenika, te smo samim tih i jedna od najvećih škola u Hrvatskoj. Škola je iznimno dobro opremljena, u svakoj učionici imamo već više od dvije godine pametne ploče, jako dobro opremljene informatičke učionice, veliku i lijepu knjižnicu, sportsku dvoranu te četiri laboratorija za kemiju, jedan za biologiju i jedan za fiziku. Trenutno je u izgradnji i novi dio škole koji će biti gotov do kraja ove godine što znači da ćemo svi od drugog polugodišta biti u jednoj smjeni“, objašnjava Majstorović.  
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!
PROMO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!

Najbolja i najkvalitetnija PVC i ALU proizvedena u Hrvatskoj dostupna je svakome. Utoplite svoj dom, osvježite ga novom stolarijom i najvažnije – smanjite režijske troškove.
Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet
PROMO

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet

Cilj kampanje je potaknuti na razmišljanje o negativnim stereotipima vezanim uz one najstrastvenije navijače i na taj način nogomet učiniti uključivijim sportom za sve