Obavijesti

News

Komentari 10

Školarci nahranili siromašne slavonskim specijalitetima

Školarci nahranili siromašne slavonskim specijalitetima
4

Učenici od prvog do četvrtog razreda Osnovne škole ‘Stjepana Radića’ iz Čaglina sa svojim učiteljima osmislili su projekt ‘Mala srca otvaraju vrata’. Obišli su 23 sela

VIDEO

U školi smo marljivo pakirali kruh i kolače. Izrađivali smo čestitke s porukama kako bismo starijima koji žive sami i u siromaštvu nakratko izmamili osmijeh. Ponosni smo što smo u tome uspjeli, rekli su učenici.

Djeca od prvog do četvrtog razreda Osnovne škole “Stjepana Radića” iz Čaglina s učiteljima osmislila su humanitarnu akciju “Mala srca otvaraju vrata”.

Tom akcijom željeli su posjetiti i hranom darivati starije i socijalno ugrožene stanovnike ove općine na istoku Požeško-slavonske županije koja broji 23 sela. Ujedno su za cilj imali povezati Međunarodni dan starijih osoba, Dan kruha i Međunarodni dan borbe protiv siromaštva.

- Prvo smo morali prikupiti podatke s terena o broju sela i stanovnika koje moramo posjetiti. Tako smo znali koliko čega nam je potrebno od namirnica. Prije nego što smo posjetili sve stanovnike, obavijestili smo ih o našem dolasku da znaju biti kod kuće. Većina nas je dočekala sa suzama radosnicama. Uvjerena sam da će nam ovo postati tradicionalan projekt svake školske godine – rekla nam je ravnateljica škole Slađana Švajda.

Kako bi potaknuli Čaglinčane na suradnju, obratili su se za pomoć načelniku Daliboru Bardaču, lovačkim društvima Vidra i Fazan, ekocentru Latinovac te Domu za odrasle osobe Ljeskovica. Svi su oni na neki način sudjelovali u akciji. Učenicima su u pomoć priskočili ravnateljica, deset učitelja, računovotkinja, načelnik te lokalna lovačka društva. Djeca su sa svojim obiteljima kod kuće ispekla desetke kilograma kruha, kiflica, kolača, pletenica i ostalih slavonskih specijaliteta. 

Članovi lovačkih društava pripremili su 80 litara čobanca te su sve dovezli u školu kako bi se pripremili za obilazak. Čestitke i srca za starije mještane izrađivalo je 37 učenika prvih i drugih razreda, 30 učenika trećih i četvrtih razreda pakiralo je kolače i kruh, a 24 učenika od prvog do četvrtog razreda obišlo je 50 obitelji kojima su u jednom danu dostavili tople obroke. Ravnateljica nam je otkrila kako su im sastojke za čobanac donirala lovačka društva i općina, a Dom za odrasle osobe Ljeskovica ustupio im je posuđe za prijevoz i podjelu hrane.

- Ukupno smo obišli 70-ak starijih stanovnika te podijelili isto toliko paketa hrane i čestitki, koje će im ostati za uspomenu. Ovo je samo početak i nadam se kako će to postati tradicija - rekla je Ljiljana Đurđević, defektologinja u školi u Čaglinu. Učenici su sve ono što su pripremili osobno nosili sumještanima i posjetili su 18 sela.

- Projekt ‘Mala srca otvaraju vrata’ ostvario je svoj cilj, a što je još važnije, sve nas je međusobno povezao. Mi ćemo nastaviti činiti male stvari jer u školi imamo pregršt ideja, ali još i više, imamo ljubavi koju smo spremni podijeliti - ponosni su djelatnici i učenici čaglinske škole. Ravnateljica Švajda otkrila je kako su projekt osmislile učiteljice razredne nastave te da su članovi lovačkih društava, koji su pripremali čobanac za stare i nemoćne, i sami bili učenici čaglinske škole.

- Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli ovu ideju. Djeca na nastavi već sad imaju prijedloga za neke nove akcije i s nestrpljenjem očekuju da ih uključimo u buduće aktivnosti škole – opisuje Švajda. Pohvalila je učenike i jer su, koliko je to bilo moguće, s učiteljima sudjelovali na nedavnom projektu postavljanja nadstrešnica u selima oko Čaglina.

- U našoj školi puno je djece koja putuju autobusom na nastavu. U njihovim selima nije bilo zaklona na autobusnim stajalištima pa su njihovi prijatelji iz razreda potaknuli postavljanje nadstrešnica u tri susjedna sela tako da djeca po lošim vremenskim uvjetima više ne moraju stajati na kiši ili snijegu. Nisam mogla poželjeti bolje kolegice i učenike u školi. Uvijek su spremni pomoći jedni drugima - zaključila je ravnateljica škole.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa