Obavijesti

News

Komentari 3

Školuju genijalce: ''I mi ćemo biti Nobelovci kao i Ružička''

Školuju genijalce: ''I mi ćemo biti Nobelovci kao i Ružička''
5

Ova osječka škola dosad je dala dva nobelovca i 43 akademika, a i sadašnji đaci krenuli su tim putem uspjeha. Kažu kako u školu ulaze sa strahopoštovanjem

VIDEO

Svaki dan u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Svaki put kad ulazimo u školu, gotovo sa strahopoštovanjem skrenemo pogled na ploču na kojoj su urezana imena svih akademika i nobelovaca koji su poniknuli u učionicama u kojima i mi danas učimo. Prvo što nam padne na pamet je da se ovdje stvaraju genijalci. Drugo što nam padne na pamet je zašto i mi ne bismo išli njihovim stopama. I mi želimo završiti s urezanim svojim imenima na toj ploči. 


Svestrani i uspješni učenici

Ovako razmišljaju tri maturanta osječke III. gimnazije - Marko Duspara, Marin Liović i Marin Ivanković, koji će uskoro, kao izvanredni učenici, sudjelovati na kvalifikacijama za olimpijade u fizici i kemiji, koje će se održati u Grčkoj i Indiji. Slično razmišlja i Antonija Sedlar, koja je na državnom natjecanju LIDRANO pobijedila sa svojom pjesmom te tako jasno naznačila da želi i nakon završenog obrazovanja baviti se poezijom. Poput Dobriše Cesarića, koji je išao u istu školu kao ona i koji je o školovanju u tom zdanju svojedobno napisao da “odiše mirisom škole”.

- Iz osječkih gimnazija izašli su mnogobrojni zaslužni i poznati, čemu su umnogome pridonijeli oni koji su ih obrazovali i odgajali. Kroz burne dane povijesti gimnazija je mijenjala zgrade, imena, ali duh i ćud nije nikad. Profesori su dolazili po dekretu ili po vlastitoj želji, ali uvijek s jednim ciljem – prenijeti sve što su tijekom bogatog školovanja stekli. Više stoljeća bila je gimnazija u budućnost zagledana, bila je slabima potpora, pomoć na putu do zvijezda. Velika većina njih školovala se u više europskih centara, bili su poligloti te su značajno utjecali na svoje učenike. Iako se puno toga zaboravi i ostanu samo crtice, u svemu se osjeća visok stupanj poštovanja i pozitivnih emocija prema profesorima i školi, bez obzira na to što su učenici uvijek samo učenici - kaže ravnateljica III. gimnazije Snježana Barabaš Seršić.

U osječkoj III. gimnaziji školovali su se nobelovci Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog, prvi doktor znanosti, prirodoslovlja, Mijo Kišpatić, koji je u toj školi kratko vrijeme i predavao matematiku i fiziku. 

Prvi doktor znanosti Srbije Milutin Milanković ovdje je proveo cijelo svoje školovanje, a tu su nastale i prve slike akademskog umjetnika Zlatka Boureka, prve pjesme Dobriše Cesarića. U III. gimnaziji svoje učenike je poučavao Andrija Mohorovičić, čije je otkriće Moho ploča promijenilo granicu Zemljine kore i plašta, a i nekoliko kratera na Mjesecu imaju imena po učenicima ove škole.

Od Cesarića do Mohorovičića

- Jedan susret mi se posebno urezao u sjećanje. Došao nam je u posjet nobelovac Vladimir Prelog. Stao je uz vrata i s dječački vedrim očima, osamdesetogodišnjak, izrekao: ‘Moja škola.’ Koliko je topline i ljubavi bilo u tim riječima. Poželjela sam, a to želimo i danas, da svaki učenik osjeti ovu školu kao svoju. Škola se tijekom godina mijenja, no gospodin Viktor Žmegač primijetio je tijekom posjeta da je po istim stubama i on gazio. Kakvo sjećanje - prisjeća se ravnateljica.

Današnja školska zgrada sljedeće će godine proslaviti 125 godina svojeg nastanka. Povodom 150. godišnjice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, detaljnije izučavajući i proučavajući tko je i gdje pohađao škole te tko je i odakle ponio u život taj entuzijazam, sklonost znanosti i umjetnosti, otkrili su da su u III. gimnaziji u Osijeku poniknula 43 hrvatska akademika

Imaju i školski bend

- Tražeći alate i algoritme kako to danas utkati u sustav, mi profesori koji danas želimo učenicima dati pravo obrazovanje trudimo se pokazati učenicima primjere dobre prakse iz svoje sredine. Gotovo svake godine imamo barem petnaest učenika, a sa sportašima pedesetak njih, na državnim natjecanjima, povremeno imamo kandidate ili sudionike znanstvenih olimpijada iz kemije, fizike, matematike, informatike, punimo kazalište, imamo svoj školski bend - ponosno kaže Snježana Barabaš Seršić.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...