Obavijesti

News

Komentari 330

Skončao je obješen naopačke, leš su mu pljuvali i kamenovali

Skončao je obješen naopačke, leš su mu pljuvali i kamenovali
1

Fašistički diktator Benito Mussolini na današnji dan 1945. godine nakon što su ga talijanski partizani uhvatili pri pokušaju bijega u Švicarsku, streljan je zajedno s 29 godina mlađom ljubavnicom

VIDEO

U travnju 1945. godine, u trenucima kada su se savezničke snage približavale Milanu, a njemačke povlačile iz Italije, talijanskog Ducea, fašističkog diktatora Benita Mussolinija su zajedno s dugogodišnjom ljubavnicom, 29 godina mlađom Clarom Petacci u Dongu na jezeru Como kod mjesta Giulino di Mezzegra uhvatili talijanski partizani pri pokušaju bijega u Švicarsku. Bio je to svega nekoliko kilometara od švicarske granice. 

Kad je uhićen, diktator koji je vladao Italijom od 1925. do 1943., navodno je bio prerušen u njemačku vojnu uniformu no partizani su ga ipak prepoznali. Osim ljubavnice s njim je bilo i 15-ak ministara i visokih državnih dužnosnika.

- Kad smo ga uhitili on je izgledao kao čovjek kojem više nije do života. Na blijedom licu se vidio strašni umor i iscrpljenost, ali nije bilo straha. Pogled mu je bio staklenast, izgledao je totalno bezvoljno, duhovno mrtav - ispričao je jedan od partizana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Pucajte mi u prsa'

Musollini je streljan je po kratkom postupku. Partizani nisu htjeli čekati već su ga pogubili dan nakon uhićenja. Nekoliko trenutaka prije streljanja Clara Pettaci, koja ga je ludo zavoljela još kao djevojčica a postala mu ljubavnica sa 20. godina, čvrsto ga je zagrlila i nije se dala odvojiti od njega.

Partizanski zapovjednik Walter Audisio prvo je pucao u nju, a zatim je Mussolini, prema kazivanju talijanskog partizana Alda Lamperdija rastvorio jaknu i povikao: “Pucajte mi u prsa. 

24sata

Partizani su njihova mrtva tijela  htjeli pokazati cjelokupnoj javnosti pa us ih poslali u Milano. Leševe su objesili  naglavačke o kuke za meso na glavnom gradskom trgu u Milanu.

Prolaznici su pljuvali po njihovim tijelima i gađali ih kamenjem. Pokopani su u neoznačene grobove nedaleko Milana, a njegove su ostatke 1946. ukrali neofašisti. Musollini je tek 1957. godine sahranjen u obiteljsku grobnicu u gradiću Predappiu.

Rat su preživjeli Mussolinijeva supruga Rachele sa sinovima Vittoriom i Romanom i kćerima Eddom i Anna Mariom.  Treći sin, Bruno, poginuo je u avionskoj nesreći 1941. godine

Oduvijek je bio sklon nasilju

Musollini

Mussolini (na slici) kao dvadestogodišnjak

Još kao mlad je stekao reputaciju kao nasilnik. Bio je vođa maloljetničke bande. Sa samo 10 godina izbačen je iz religijske škole jer je kolegu ubo nožem u ruku. Sličan incident ponovio se i u sljedećoj školi koju je pohađao, a priznao je i kako je nožem ozlijedio i djevojku.

Žene su ga obožavale

Iako onako nizak i ćelav sigurno nije izgledao kao Casanova, mnoštvo žena koje su prošle kroz život fašističkog diktatora privlačila je njegova muževnost, a u kasnijim godinama i politička moć. Na vrhuncu njegove moći žene su ga doslovno opsjedale.

Iako je u braku sa suprugom Rachele bio 30 godina i dobio petero djece to ga nije spriječavalo da ima ljubavnice i nije se puno obazirao na priče da je ženskar koji voli "šarati sa strane. Nevinost je izgubio u sedamnaestoj godini sa prostitutkom, a prema nekim procjenama imao je 169 ljubavnica i navodno je bio nezasitni ljubavnik.
Njemu je jednostavno bila nezamisliva ideja da pripada samo jednoj ženi.

Clara Petacci

 Clara Pettaci (na slici) je i u smrt otišla s njim

Povjesničarka i novinarka Diane Ducret u svojoj knjizi "Žene diktatora" piše kako je Mussolini primao tisuće i tisuće ljubavnih pisama od žena diljem Italije te da nema žene koju nije očarao, poglavito svojim očima koje su bile poput vučjih. Jednako je fascinirao i intelektualke i plemkinje kao i seljanke. 

Šarmirao i talijansku kraljicu

Austrijanka Ida Dalser zbog ljubavi prema Mussoliniju još prije Prvog svjetskog rata prodala je sve što je imala - salon za masažu, nakit i stan. Htjela je biti njegova žena no on se, a po nekim zapisima je i bio kratko u braku s njom, ipak nije htio trajno vezati za nju iako su 1915. godine dobili sina Benita Albina Mussolinija. Kad je došao na vlast strpao ju je u ludnicu, gdje je umrla kao njegova zatočenica. Krajem 1915, oženio je svoju dugogodišnju ljubavnicu Rachele koja mu je 1910. rodila kći Edu, a poslije vjenčanja još četvero djece.

Benito Musollini

Na ljetovanju sa ženom i djecom 1923. godine

Jedna od njegovih ljubavnica bila je i posljednja talijanska kraljica Maria Jose di Savoia. O njihovoj aferi je prije 30 godina u tajnom pismu pisao Mussolinijev sin Romano. Glasine o njihovoj tajnoj vezi kružile su Italijom godinama, a sama kraljica je u jednom intervjuu o braku s princom Umbertom izjavila kako oni nikad nisu bili sretni. 

SkyNews

- Mogu vam potvrditi da smo često u našoj kući pričali o političkim i emocionalnim odnosima između mog oca i kraljice Marije. Također potvrđujem kako je moja majka uvijek bila jasna po pitanju toga i da je znala za aferu. Kratku vezu na kraju je prekinuo moj otac - stoji u pismu diktatorova sina.

Još je prije ženidbe počeo ljubovati s tri godine starijom Margheritom Sarfatti kćeri bogatog talijanskog židovskog odvjetnika. Ona je bila jedna od njegovih najutjecajnijih ljubavnica iako je tada imao i druge žene. Za vrijeme rata se oženio sa Rachele, ali vezu s novinarkom i likovnom kritičarkom Margheretom nije prekidao.

Margherita Sarfatti

I ona je tada bila udata, a uz njega je bila u najturbulentnijim trenucima života. Bila je uz njega za vrijeme Prvog svjetskog rata i za vrijeme teškog ranjavanja 1917. godine, zatim nakon rata kad mu je kao gorljiva fašistkinja pomagala da se domogne vlasti. Pomagala mu je savjetima i financijski organizirati Marš na Rim 1922. koji mu je bio ključan za dolazak na vlast. Samo dva dana kasnije postao je talijanskim premijerom i formirao je svoju vladu. Poslije rata, nakon smrti njezinog supruga 1924., postaje i njegova službena ljubavnica sa svim privilegijama koje je to donosilo. No antisemitski stavovi koje je Musollini vremenom usvajio udaljili su ljubavnike, a tridesetih godina Margherita odlazi u Urugvaj pa u Argentinu.

Clara Pettaci mu je zadnjih deset godina života bila glavna ljubavnica iako nije bio vjeran ni njoj. Ona se teško nosila s njegovim stalnim "izletima", ali mu je ipak sve opraštala. Na kraju ga je pratila i u smrt.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 330
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti