Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Škoro i Žalac u suradnji teškoj 26 mil. kuna: 'To je normalno'

None Foto: PIXSELL

Kad govorimo o tvrtki Omega software, ako već povezujete mene s tom pričom, ja sam taj ugovor kad sam došla u Ministarstvo zatekla, rekla je ministrica Žalac pri dolasku na sjednicu Vlade

Nakon što je Slobodna Dalmacija u četvrtak ujutro objavila suradnju tešku 26 milijuna kuna protekle tri godine između tvrtke Omega software, u kojoj pjevač i predsjednički kandidat Miroslav Škoro ima pet posto vlasničkog udjela, i Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, novinari su ministricu Gabrijelu Žalac odmah ujutro uoči sjednice Vlade upitali za to. 

- Sve ću vam pojasniti. Kad govorimo o poduzećima u Hrvatskoj, preko 8300 poduzeća je dobilo potporu iz EU fondova. Kad govorimo o tvrtki Omega software, ako već povezujete mene s tom pričom, ja sam taj ugovor kad sam došla u Ministarstvo zatekla - poručila je kratko Žalac

KAMPANJA JE POČELA Škoro ima mikrofon, Milanović karakter, a Kolinda palentu i sir

Naime, tu tvrtku je još u veljači 2016. godine izabrao tadašnji ministar EU fondova, Tomislav Tolušić, u otvorenom postupku javne nabave usluga razvoja, isporuke, upravljanja, revizije i održavanja informatičkih rješenja po mjeri za upravljanje europskim fondovima, s ciljem sklapanja okvirnog sporazuma do dvije godine, po cijeni od 4.661.000 bez PDV-a, odnosno 5.826.250 kuna s PDV-om.

Pregledom Elektroničkog oglasnika javne nabave vidljivo je kako postoje tri ugovora i kako Žalac jedan ugovor nije samo zatekla nego je i ona potpisala još dva; u srpnju prošle godine te u lipnju ove godine. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Naime, ona je samo nastavila sa suradnjom s tom tvrkom i potpisala je ugovore za usluge održavanja i nadogradnje sustava eFondovi, no kako u ranijoj izjavi to nije spomenula ispalo je kako ona nema veze s tim te da nije govorila istinu. Pa su je novinari nakon sjednice upitali i za to. 

- Ja uvijek govorim istinu pa ako imate bilo kakvih nejasnoća pozivam vas da dođete u Ministarstvo i da pregledate sve ugovore u Elektroničkom oglasniku - istaknula je. 

ŠKORO O REFERENDUMIMA: 'Želim čuti što građani misle o uvođenju eura i gospodarstvu'

Na opasku novinara kako postoje tri ugovora te da je jutros spomenula samo jedan za koji je rekla kako ga je zatekla, a ne spominjući preostala dva s njezinim potpisom, Žalac je potvrdila i ta ostala dva ugovora te poručila novinarima da od svega rade afere. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Da, ugovora ima tri. Ja sam samo rekla za taj ugovor koji sam ja zatekla da ja nisam tada bila ministrica. Ja sam potpisala druga dva, treći je potpisan u lipnju i ide u realizaciju. Otvoreni postupci javne nabave su objavljeni, sve ugovore 8300 poduzeća, između ostalog i Omega software, možete pogledati. Nemojte dovoditi u pitanje nešto što je zakonski normalno našoj državi. Nije bilo pogodovanja, vi od svake stvari koji je na otvorenom postupku javne nabave radite aferu. U čemu je problem - poručila je ministrica. 

Inače, kako su 24sata i Express već ranije pisali, ovo nije jedino državno tijelo s kojim Omega software surađuje. Naime, mnoge aplikacije koje koriste građani, a vlasništvo su lokalnih tvrtki, gradova ili državnih tijela razvila je upravo ta tvrtka, kao primjerice aplikaciju za prijavu komunalnih nepravilnosti u Zagrebu. I gradske i državne tvrtke koriste njihove sustave za internu komunikaciju i arhivu. A Škoro poslovne udjele, osim u ovoj, ima i u mnogim drugim kompanijama. 

- Omega je jedna od njih i u njoj ne sudjelujem u procesu odlučivanja kao što ne sudjelujem ni u procesu odlučivanja u Hrvatskom telekomu, u kojem također imam vlasničke udjele, kao ni u tvrtki Mon Perin iz Istre. Investirao sam u njih jer sam procijenio da je to dobar poslovni potez. Naravno da sam zainteresiran da njihovi poslovni rezultati budu dobri jer se to odražava na povrat moje investicije. Omega je sve svoje poslove i prije, a i poslije moga dolaska, dobivala na vrlo transparentnim i lako provjerljivim javnim natječajima - istaknuo je Škoro nedavno za magazin Lider. 

Komentari (254)
  • Ne pitajte me ništa jer ništa ne znam. Pa nisam čak znala ni odakle mi novi Mercedes u dvorištu a kamoli šta drugo.

    4. 7. 2019,   11:13
  • Hajde sad realno, izabrana je baš firma u kojoj Škoro ima udio? Bez namjere da budem (osobito) zločest, ali zanimljivo kako se poznate face uvijek izbore za neki posao, a nepoznata većina uglavnom ostane i bez poticaja i poslova.

    4. 7. 2019,   11:19
  • Ne može nijedan kradezeovac biti pošten. Pročačkajte malo privatizaciju Jugotona i Škorinu ulogu u tome.

    4. 7. 2019,   11:13