Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Skrbnici koji zastupaju djecu nemaju kako doći na ročište

Djeca ostaju bez prijevoza. Skrbnici koji zastupaju djecu nemaju čime ići na ročišta jer im je istekao leasing za automobile. U ministarstvu kažu da rade na problemu

U teškim brakorazvodnim parnicama, slučajevima zlostavljanja i spolnog zlostavljanja djece, odlukama o lišenju poslovne skrbi kako bi se drugi dočepali imovine te u sličnim parnicama djecu i osobe s invaliditetom zastupaju nezavisni pravnici koji brane njihove interese.

Nakon 20-godišnjeg oglušivanja na preporuke Europske konvencije i plaćanja visokih kazni pred Sudom za ljudska prava u Strassbourgu, u rujnu 2014. napokon je osnovala Centar za posebno skrbništvo. U četiri regionalne jedinice imaju ukupno 15 zaposlenika koji ne odlaze samo na sudska ročišta, nego imaju obvezu neposrednog terenskog kontakta klijenata i posjeta.

U ministarstvu kažu kako traje postupak javne nabave novih automobila

- Za takvo nešto posebnim skrbnicima su automobili nužni, a sredinom srpnja Centar ostaje bez njih. Imali su ugovor o najmu vozila koji je istekao 12. srpnja i neće se obnavljati. To znači da je upitno najmanje 60 ročišta diljem Hrvatske, jer je riječ o parnicama koje su žurne i neodgodive - kazao nam je izvor koji je htio biti anoniman. Informaciju smo provjerili u nadležnom Ministarstvu socijalne politike te u Centru za posebno skrbništvo.

- Nakon osnivanja, Centru su na korištenje dodijeljena vozila koja su u vlasništvu drugih ustanova socijalne skrbi, kao privremeno rješenje dok traje postupak javne nabave novih vozila. Postupak je trenutačno u tijeku- rekli su nam u Ministarstvu socijalne politike.

No, u Centru nemaju takve informacije

- Točno je kako nam je istekao najam i više nemamo automobile. U Ministarstvu smo postigli načelni dogovor, ali ništa više od toga. Nisam upoznata da su pokrenuli postupak niti smo zaprimili odluku o tome. Naime, proces javne nabave traje najmanje 40 dana koliko obavijest stoji na webu, a tu su još i rokovi za žalbe, pa nije izvjesno hoćemo li uopće dobiti vozila do listopada - kazala je ravnateljica Centra Karolina Šestak.

Ističe kako trenutačno imaju više od 2200 aktivnih predmeta, a od osnivanja su zaprimili 4300 predmeta. Na problem s vozilima bezuspješno su upozoravali još od veljače, a za 15 skrbnika u sva četiri centra na području pet županija treba im ukupno 15 automobila za cijelu Hrvatsku. Naš anonimni izvor kaže da Centar ima i problema s plaćanjem goriva za vozila u najmu, te su im kartice u nekoliko navrata bile u blokadi. Bile su im upitne i plaće do kraja godine. Uz sve to, proračun za ovu godinu smanjen im je za 70 posto - sa 6,7 na 2,1 mil. kuna.

Komentari (22)
  • Od Juretičke koristi kao i od Kolinde. Samo naslikavanje i reklamiranje. Ustvari, krivo. Od Juretičke imaju koristi. Apsolutno ništa nije odradila za socijalu i na taj način uštedjela velike novce. Pa kaj će nam socijala???Treba ih uništiti tako da opstanu samo bogati i eto nam bogate države. Bravo Juretićka!!!!

    14. 7. 2016,   09:17
  • nečasna samo radi u svoju korist bitno da se bogato udala a tebe sirotinjo tko šljivi

    14. 7. 2016,   09:38
  • Sit gladnom ne vjeruje.

    14. 7. 2016,   09:35