Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Skripala su nadzirale ruske obavještajne službe pet godina

None Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

I dalje, stoga, ocjenjujemo da jedino Rusija raspolaže tehničkim sredstvima, operativnim iskustvom i motivom za napad na Skripale, zaključuje britanski dužnosnik

Bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegovu kći Juliju, otrovane nervnim agensom, najmanje pet godina nadzirale su ruske vojne obavještajne službe, tvrdi savjetnik za nacionalnu sigurnost britanske premijerke Mark Sedwill. 

"Po našim informacijama, interes ruskih obavještajnih službi za Skripale traje najmanje od 2013., kad je elektronička pošta Julije Skripal bila meta kibernetičkih stručnjaka ruske vojne obavještajne službe Gru", ističe Mark Sedwill u pismu upućenom glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu, koji je u petak objavila novinska agencija Press Association. 

ISTRAGA Skripala i njegovu kćer (33) su otrovali na kućnom pragu?

"Tijekom 2000.-ih, Rusija je pokrenula program testiranja načina prijenosa kemijskih ratnih agensa i osposobljavanja specijalnih postrojbi za korištenje tog oružja", nastavlja Sedwill. 

"Taj je program obuhvaćao razmatranje načina prijenosa nervnih agensa, uključujući nanošenjem na kvake na vratima. Tijekom zadnjeg desetljeća, Rusija je proizvela i uskladištila male količine novičoka u okviru istog programa", tvrdi Mark Sedwill govoreći o supstanci koja je, kako tvrdi London, korištena za trovanje.

OTPUSTILI JE IZ BOLNICE Otrovali su je nervnim plinom: Juliju su prebacili na sigurno...

Sedwill kaže također da je britanski vojni laboratorij Porton Down, specijaliziran za kemijska i biološka istraživanja, odredio da su "najjače koncentracije" nervnog agensa "otkrivene na kvaki ulaznih vrata" doma Sergeja Skripala u Salisburyju, na jugozapadu Engleske. 

"I dalje, stoga, ocjenjujemo da jedino Rusija raspolaže tehničkim sredstvima, operativnim iskustvom i motivom za napad na Skripale", zaključuje britanski dužnosnik. "Nema drugog uvjerljivog objašnjenja". 

Rusija je najavila da neće "vjerovati" nijednom zaključku u aferi Skripal dok "njezini stručnjaci ne dobiju pristup uzorcima analiza spomenutima u ekspertizi Organizacije za zabranu kemijskog oružja". 

A police car is parked next to crime scene tape, as a tent covers a park bench on which former Russian inteligence officer Sergei Skripal, and a woman were found unconscious after they had been exposed to an unknown substance, in Salisbury OŠTRA PORUKA IZ RUSIJE: 'London treba dokazati da smo otrovali Skripala ili se ispričati'

Ruski je veleposlanik u Britaniji rekao da su Sedwillove tvrdnje "veliko iznenađenje". "Ako je netko špijunirao, zašto se britanske službe na to nisu žalile?", upitao je obraćajući se novinarima Aleksander Jakovenko.

"Oni se uvijek žale ako nešto pođe po zlu. Nismo uočili nikakve znakove, nije bilo nikakvih prijava britanske strane da nisu sretni s načinom na koji Skripali žive u Salisburyju", naglasio je Jakovenko.

 

Komentari (26)
  • Nadzirale ga 5 godina, i bas se sada sjetili ici ga trovati, nisu ga mogli puknit autom na zebri pa da ne prezivi sigurno, ili kako inace ruske tajne sluzbe ubijaju neprijatelje ne znam kako ali svi dobiju srcabi udar, zacudo ovoga isli trovati.

    13. 4. 2018,   17:00
  • "I dalje, stoga, ocjenjujemo da jedino Rusija raspolaže tehničkim sredstvima, operativnim iskustvom i motivom za napad na Skripale", zaključuje britanski dužnosnik A sto usa i engleska i ostale zemlje jadni nemaju tehnicka sredstva ni operativno iskustvo a pogotovo motiv, toliko zla su nanjeli na svijetu da imaju iskustva koliko ti srce želi, a pogotovo motiva di se za svaku sitnicu odmah na ruse baca krivnja da vam nije cilj ocrnit nekoga nebi ga krivili za svakog crnog vraga.

    13. 4. 2018,   16:59
  • Verujem da su Skripal i kcer vec odavno na N.Zelandu ili tako nekoj udaljenoj destinaciji.Interesantno je i da Skripalova kcer,inace ruska drzavljanka jos nijednom nije imala kontakt sa ambasadom Rusije koja po M.zakonu mora brinuti o svojim drzavljanima u inostranstvu a zamlja domacin joj MORA omoguciti kontakt!A njen otac je vec godinama u Engleskoj i kaop obavestajac vec odavno iscedjen od Mi-15...A Rusi su eto naivni pa to ne znaju pa se stice utisak da je opasan zato sto krije osetljive informacije koje moze pruziti Zapadu.a otrov na kvaki vrata je tek naucna fantastika.Deset puta jaci od sarina,taj otrov,a oni nadjeni daleko od doma???!!!ili znaci da Rusi nisu znali kolicinu i nacin upotrebe otrova kojeg su sami smislili da bi se neutralisala zrtva?I jos interesantnije je da se Rusi iskljucuju is svake istrage...Engleske ili internacionalne a vrsi se pritisak da priznaju rezultate iste,istrage...???!! Pa se pitam koji normalan covek bi ovo progutao?Zombiji...oni svakako..

    13. 4. 2018,   17:19