Obavijesti

News

Komentari 3

Skripalova nećakinja: "Želim barem Juliju dovesti u Rusiju"

Skripalova nećakinja: "Želim barem Juliju dovesti u Rusiju"
4

Nećakinja Viktorija Skripal kazala je za rusku državnu televiziju u srijedu navečer da je zatražila britansku vizu, ali nije sigurna hoće li joj britanske vlasti dopustiti da vidi svoju rođakinju Juliju

VIDEO

Nećakinja Sergeja Skripala, bivšeg dvostrukog ruskog špijuna otrovanog u Britaniji, kazala je da planira otputovati u Englesku kako bi u Rusiju vratila njegovu kćer Juliju, koja je također bila otrovana.

Nećakinja Viktorija Skripal kazala je za rusku državnu televiziju u srijedu navečer da je zatražila britansku vizu, ali nije sigurna hoće li joj britanske vlasti dopustiti da vidi svoju rođakinju Juliju ili njezina oca Sergeja Skripala, koji su otrovani u Salisburyju 4. ožujka nervnim otrovom.

- Trenutačno imam jedan cilj: odletjeti onamo i odvesti Juliju, barem Juliju - kazala je, dodajući da se Julija nikada nije bavila politikom.

- Sa Sergejem je puno složenije - dodaje.

Dodala je da joj britanske vlasti nisu zajamčile da će moći vidjeti Juliju čak i ako dođe u bolnicu te da to ovisi o Juliji.

Julija je, po BBC-ju, "pri svijesti i razgovara", dok je Sergej u težem stanju od nje.

Velika Britanija okrivljuje Moskvu za taj napad, što ona niječe.

Slučaj je izazvao najveću krizu u odnosima između Istoka i Zapada od Hladnog rata. Britanija i saveznici protjerali su oko 130 ruskih diplomata, a Moskva je odgovorila na isti način.

Cerar o slovenskoj reakciji na slučaj Skripal: Djelovali smo autonomno

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u četvrtak u parlamentu da je njegova vlada "autonomno i promišljeno"  reagirala na slučaj Skripal, napad na bivšeg ruskog špijuna na britanskom tlu, povukavši na neodređeno vrijeme svog veleposlanika u Moskvi Primoža Šeliga, čime se Slovenija nije pridružila potezima više od 20 zemalja koje su u znak solidarnosti i privrženosti zajedničkim vrijednostima prognale više od 150 ruskih diplomata.

Cerar je na izvanrednoj sjednici odbora za vanjsku politiku odbio tezu oporbene Ljevice (L) da je to učinila pod pritiskom Washingtona i Londona i bez dokaza o upletenosti Ruske Federacije u napad nervnim otrovom u Salisberyju. Odbio je također i kritike desne oporbe da je vlada djelovala mlako i sa zakašnjenjem, pokušavajući "sjediti na dva stolca", a u suprotnosti s većinom članica EU-a koje su se odlučile za izgon ruskih diplomata kako bi izrazili solidarnost svojih država prema Velikoj Britaniji i privrženost zajedničkim vrijednostima.

Cerar je kazao da je Slovenija podržala zajedničko stajalište Europske unije da iza napada najvjerojatnije stoji Rusija i da za napad nema drugog uvjerljivog objašnjenja te je istaknuo da je odluku o povlačenju veleposlanika vlada donijela "autonomno i promišljeno".
 Svakoj je članici EU-a bilo prepušteno da se odluči hoće li donijeti dodatne mjere. Mi smo se složili s izjavom Europskog vijeća kao političkim aktom izražavanja solidarnosti, a naša je mjera pozivanja veleposlanika na konzultacije bila primjerena nastaloj situaciji", kazao je slovenski premijer čije je vlada pred skore izbore nedavno podnijela ostavku i nastavlja obavljati tekuće poslove.

Odgovarajući na kritike zastupnika Ljevice (L) da Slovenija slijepo slijedi agresivnu politiku Washingtona i Londona te NATO saveza, Cerar je kazao da su, unatoč dobrim odnosima s Rusijom, "primarne obveze" Slovenije u Europskoj uniji i NATO savezu "što se ponekad zaboravlja".

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je u svom nastupu pred parlamentarnim odborom da je slovenski veleposlanik u Moskvi pozvan na konzultacije u Sloveniju "na neodređeno" vrijeme, te da ne može odgovoriti kad će se vratiti u Rusiju i kako će se razvijati odnosi Zapada i Ruske Federacije.

Prema izjavama Cerara i Erjavca, koji o razvoju događaja u sadašnjem zaoštravanju ne žele špekulirati, Slovenija će svoje stajalište autonomno donositi "od slučaja do slučaja", vodeći računa i o svojim interesima i geopolitičkim pozicijama u svijetu.

Čelnik konzervativne oporbe i bivši premijer Janez Janša ocijenio je da je Cerarova vlada na situaciju sa slučajem Skripal djelovala sa zakašnjenjem i šaljući pogrešne signale vodećim članicama EU-a koje su, u znak solidarnosti s Velikom Britanijom, protiv Rusije uvele oštrije diplomatske mjere odlučivši se za izgon dijela njenog diplomatskog osoblja iz svojih država.

Braneći odluku predsjednika države Boruta Pahora, koji je u spomenutom slučaju Cerarovu vladu upozorio "da nije neutralna poput Austrije" te je tako potaknuo da se ipak odlučio za diplomatski potez povlačenja svog veleposlanika iz Moskve, Pahorov savjetnik za vanjsku politiku dr. Borut Petrič izjavio je da bi izostanak bilo kakve reakcije vlade bio njena "kardinalna pogreška".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina