Obavijesti

News

Komentari 11

Skrivao se godinama: Specijalci su Osamu ubili u brzoj akciji

Skrivao se godinama: Specijalci su Osamu ubili u brzoj akciji
1

Osama bin Laden puno je desetljeće bio neprijatelj SAD-a broj jedan. Vijest o njegovom ubojstvu Amerikanci su primili s oduševljenjem, a Al Quaida je pala u sjenu zloglasnog ISIL-a.

VIDEO

Večeras mogu obavijestiti američki narod i cijeli svijet - Sjedinjene Države provele su operaciju u kojoj je ubijen Osama bin Laden, vođa Al Kaide, objavio je tadašnji američki predsjednik Barack Obama pred stotinama milijuna očiju uperenih u TV ekrane diljem svijeta. Bilo je to 2. svibnja sada već poodmakle 2011. godine, gotovo puno desetljeće nakon terorističkog napada u kojem su srušeni tornjevi WTC-a. 

Amerika je slavila, ne zato što je terorizam obrisan s lica zemlje, jer se to, dakako, nije dogodilo, ali - ubijen je simbol tog terorizma, čovjek koji je bio mozak iza napada koji je srušio jedan od simbola SAD-a 11. rujna 2001. godine.

Zanimljivo, Obama nije bio čovjek koji je prvi obavijestio svijet o smrti Bin Ladena, bio je to Keith Urbahn, šef osoblja tadašnjeg ministra obrane Donalda Rumsfelda. 

- Iz pouzdanih sam izvora saznao da je ubijen Osama bin Laden, tweetao je Urbahn sat vremena prije nego što će se Obama obratiti naciji. 

Pokretanje videa...

00:51

Nakon slavlja koje je potrajalo cijelu noć, Amerika se ujutro počela trijezniti i postavljati pitanja, piše CNN

- Kako su Sjedinjene države pronašle Bin Ladena? Zašto je ubijen, a ne uhvaćen? Tko ga je ubio, bila su samo neka od stotina pitanja koja su se svijetu vrzmala po glavi. 

Uskoro se saznalo da je Bin Ladena ubila elitna jedinica Navy SEAL-sa koja se s dva helikoptera spustila u Abbottabad u Pakistanu, gdje je Bin Laden živio s još nekoliko desetaka ljudi u kući okruženoj visokim zidovima i bodljikavom žicom. 

Još krajem 2010. godine, SAD je znao da se Bin Laden nalazi na toj lokaciji, a 29 travnja 2011. godine Barack Obama je napokon odobrio napad. 

Abbottabad - Osama bin Laden

U akciji koja je potrajala otprilike 40 minuta, američka je elitna jedinica sletjela, probila zid koji je okruživao kuću i kat po kat provjerila cijelu kuću. Bin Laden i njegova supruga nalazili su se na trećem katu gdje je Bin Landen i ubijen nakon što je napravio 'prijeteći pokret'. 

Cijelu akciju uživo su iz Bijele kuće pratili tadašnji predsjednik Baracka Obamu, dopredsjednik Joe Biden, državna tajnica Hillary Clinton, ministar obrane Robert Gates i drugi službenici Bijele kuće.

- Bilo je to najintenzivnijih 38 minuta u mojem životu, izjavio je kasnije Barack Obama, a fotografija tih trenutaka iz Bijele kuće stekla je kroz godine gotovo kultni status. 

Amerika nudi milijun dolara za informacije o sinu Bin Ladena
Amerika nudi milijun dolara za informacije o sinu Bin Ladena

I dok je svijet slavio, Pakistanci su bili bijesni. Naime, iako su oni godinama pomagali SAD-u u borbi protiv islamskog ekstremizma, SAD je akciju na njihovom teritoriju odradio - bez njihovog znanja. Bila je to sasvim očita povreda njihovog suvereniteta, no Amerikanci su se bojali da vijesti o akciji ne procure van i kompromitiraju je. 

S druge strane, milijuni Amerikanaca pitali su se kako se Bin Laden mogao godinama skrivati Pakistancima 'pred nosom'. 

U pretrazi kuće u kojoj se godinama skrivan Bin Laden pronađeno je i zaplijenjeno 10 hard diskova i više od stotinu uređaja za pohranu podataka. Pronađene su i brojne snimke, a jedna od najbizarnijih prikazuje Bin Ladena koji, omotan u pokrivač, na omanjem televizoru, gleda samog sebe. 

'Bin Ladenu se glava raskolila. Prišao sam i pucao još jednom'
'Bin Ladenu se glava raskolila. Prišao sam i pucao još jednom'

Oni najskeptičniji zapitali su se zašto je tijelo Bin Ladena samo bačeno u more ili - zašto nikada nisu objavljene fotografije njegovog trupla. 

Službeni stav SAD-a bio je da se fotografije ne objavljuju jer su vrlo uznemirujuće što bi moglo pokrenuti novi val nasilja, a ekstremisti bi ih sigurno koristili u propagandne svrhe. 

- Nećemo se hvaliti time kao trofejima, odlučan je bio Barack Obama. 

Danas, osam godina nakon smrti Osame bin Ladena, postavlja se pitanje je li svijet išta sigurniji nakon smrti možda i najpoznatijeg simbola terorizma u povijesti. Njegovim ubojstvom zasigurno je nanesen težak udarac Al Quaidi, no terorističke su skupine nastavile bujati, kasnije na 'plodnom tlu' rata u Siriji koji je svijetu predstavio zloglasnu tzv. Islamsku državu - ISIL. 

Na imanju Osame Bin Ladena žele izgraditi vrtić ili groblje
Na imanju Osame Bin Ladena žele izgraditi vrtić ili groblje

Danas je i ISIL na izdisaju, no nažalost, vjerojatno je samo pitanje vremena kad će tu terorističku organizaciju zamijeniti neka druga, isto tako opasna i okrutna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...