Obavijesti

News

Komentari 64

Skrivene od javnosti: Gazdine i Nadanove slike i dalje plaćamo

Skrivene od  javnosti: Gazdine i Nadanove slike i dalje plaćamo
5

Umjetnine koje su zaplijenjene u sklopu sudskih postupaka, a na temelju optužbe da su protuzakonito stečene, pohranjene su u ustanovama specijaliziranima za čuvanje umjetničkih djela

VIDEO

Stotine umjetničkih slika i skulptura privremeno oduzete bivšem premijeru Ivi Sanaderu i Nadanu Vidoševiću, bivšem šefu HGK, kojima godinama sude zbog korupcije, nalaze se u muzejskim depoima, gdje se čuvaju u posebnim uvjetima. Troškove pokriva Ministarstvo državne imovine, u kojem nemaju točan podatak o tome koliko je novca poreznih obveznika potrošeno u tu svrhu.

- U sudskim postupcima protiv Nadana Vidoševića i Ive Sanadera zaplijenjene umjetničke slike, skulpture i knjige čuvaju se u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu, Hrvatskom državnom arhivu (HDA) u Zagrebu, Arheološkome muzeju u Zagrebu, Arheološkome muzeju u Splitu te u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu (MHAS) - odgovorili su nam u Ministarstvu državne imovne na pitanje gdje su pohranjene skupe zbirke.

Umjetnine koje su zaplijenjene u sklopu sudskih postupaka, a na temelju optužbe da su protuzakonito stečene, pohranjene su u ustanovama specijaliziranima za čuvanje umjetničkih djela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Do okončanja sudskog postupka, odnosno do pravomoćne presude, umjetničke slike, skulpture i knjige čuvaju se u muzejima i arhivima. Trošak čuvanja i osiguranja umjetnina podmiruje Ministarstvo državne imovine. U slučaju da se pravomoćnom sudskom presudom odredi trajno oduzimanje umjetnina, one postaju vlasništvom Republike Hrvatske.

Kako u ministarstvu nemaju podatak o tome koliko je do sada koštalo pohranjivanje Sanaderovih i Vidoševićevih umjetnina u prikladnim uvjetima, potražili smo odgovor od ravnateljice Muzeja za suvremenu umjetnost u Zagrebu.

- U vezi s vašim pitanjem nisam u mogućnosti davati nikakve informacije - odgovorila nam je ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić.

Država može institucije kojima je vlasnik ili suvlasnik zamoliti ili dati nalog da se zbog zaštite kulturne baštine umjetnine na određeno vrijeme deponiraju u muzejima. No kako oni u pravilu kubure s raspoloživim prostorom, nisu baš previše sretni takvim razvojem situacije, pojašnjava nam ugledni galerist. Svejedno, u takvim slučajevima, kaže, ne naplaćuju se pune tržišne cijene. Prema procjenama ljudi upućenih u takvu vrstu troškova, a koji su htjeli ostati neimenovani, država je do sada potrošila nekoliko stotina tisuća kuna kako bi se Sanaderove i Vidoševićeve umjetnine držale u prikladnim uvjetima. Podsjećamo, tijekom prvog suđenja u Fimi mediji povjesničar umjetnosti Igor Zidić Sanaderovu kolekciju umjetnina procijenio je na gotovo 10 milijuna kuna. Najvrednije su četiri slike Vlahe Bukovca. Sanader tijekom prvog, a i tijekom ponovljenog suđenja, nastoji umanjiti vrijednost zbirke.

A Vidoševićevu su zbirku, koja sadrži čak 560 umjetnina, procijenili na oko 35 milijuna kuna. On je osim slika i skulptura sakupljao stare karte, knjige, amfore.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.