Obavijesti

News

Komentari 413

'Skup u Bleiburgu organizira Crkva, ne mogu ga zabraniti'

'Skup u Bleiburgu organizira Crkva, ne mogu ga zabraniti'
1

Istaknuo je da će vlasti reagirati u slučaju kršenja zakona. Ministarstvo vanjskih poslova Austrije je izdalo priopćenje u kojem poziva na suzdržavanje od isticanja fašističkih simbola

VIDEO

 Austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova razmatra donošenje zakona o zabrani ustaških obilježja i simbola na komemoraciji žrtvama na Blajburškom polju, javljaju u utorak austrijski mediji.

Tisuće Hrvata okupljaju se u svibnju svake godine na Blajburškom polju, prisjećajući se civila i vojnika poražene Nezavisne Države Hrvatske, saveznice nacističke Njemačke, koji su se ondje predali pobjedničkim snagama u Drugom svjetskom ratu.

Hrvatski parlament pokrovitelj je komemoracije na kojoj su u prošlosti pojedinci isticali ustaška obilježja. 

Važeći austrijski zakon zabranjuje samo znakovlje i simbole koji se odnose na nacionalsocijalističku prošlost Austrije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Provjeravamo zakonske mogućnosti koje se odnose na obilježja i simbole“ rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Alexander Marakovits agenciji Apa . 

Peter Kaiser, premijer Koruške gdje se nalazi Bleiburg zatražio je da se zabrana isticanja fašističkih i nacističkih simbola proširi i na simbole ustaškog režima.

Kaiser (Socijaldemokratska stranka Austrije SPÖ) od kancelara i ministrice vanjskih poslova također traži da interveniraju kod hrvatskih vlasti.

"Treba stupiti u kontakt s hrvatskim vrhom i od njega zatražiti jasno odbijanje svih fašističkih aktivnosti u sklopu okupljanja na Blagburškom polju“, rekao je Kaiser, prenosi Apa.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz (Austrijska narodna stranka ÖVP)  objasnio je da se kod komemoracije u Bleiburgu radi o "crkvenoj manifestaciji“ koju ne može zabraniti ni on niti premijer Koruške.

No, istaknuo je da će vlasti reagirati u slučaju kršenja zakona.

"Ako tamo dođe do kršenja zakona, vlasti će odlučno reagirati“, rekao je Kurz.

Ministarstvo vanjskih poslova Austrije je izdalo priopćenje u kojem poziva na suzdržavanje od isticanja fašističkih simbola.

"Moramo razlikovati odavanje počasti preminulima od upotrebe simbola koji podsjećaju na totalitarne režime“, stoji u priopćenju.

U ponedjeljak je nekoliko EU zastupnika ÖVP-a, SPÖ-a i stranke Neos zatražilo zaustavljanje "desno radikalnih provokacija“ na komemoraciji u Bleiburgu.

"Nacističkim simbolima u Austriji i Europi danas nije mjesto“, rekao je zastupnik Othmar Karas (ÖVP), a zastupnica Neosa Angelika Mlinar i socijaldemokratski zastupnik Josef Weidenholzer zatražili su da se vjerska okupljanja ne zloupotrebljavaju.

"Problem nije izražavanje počasti žrtvama nego njegova zloupotreba“, rekla je Mlinar.

Austrijski mediji navode da komemoraciju organizira Hrvatska biskupska konferencija i Blajburški počasni vod, a da hrvatska vlada financira zakup privatnog zemljišta na kojem se održava. Ističu i da su svake godine na komemoraciji prisutni predstavnici hrvatskog državnog vrha.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 413
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag