Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Skupina za zaštitu prava djece traži istragu protiv Epsteina

None Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Epstein (66) je uhićen 6. srpnja u New Jerseyu nakon što je privatnim zrakoplovom stigao iz Pariza. Nađen je mrtav u subotu, objesivši se u svojoj ćeliji zatvora na Manhattanu

Francuska skupina za zaštitu prava djece zatražila je u utorak od tužitelja da pokrenu istragu o tome kakve je aktivnosti u Francuskoj imao Jeffrey Epstein, američki financijer koji je pronađen mrtav u nakon samoubojstva u zatvoru, gdje je bio zbog optužbi za seksualno iskorištavanje maloljetnica i organiziranje maloljetničke mreže za prostituciju.

Skupina Nedužni u opasnosti u izjavi od utorka navodi da je pisala pariškom javnom tužitelju te zatražila da Francuska otvori istragu o Epsteinu.

Francuska ministrica za jednakost spolova  Marlene Schiappa također je u ponedjeljak zatražila istragu o Epsteinovim aktivnostima u Francuskoj.

Epstein je uhićen 6. srpnja u New Jerseyu nakon što je privatnim zrakoplovom stigao iz Pariza. Registriran je s pariškom adresom Avenue Foch, što je jedna od najekskluzivnijih adresa u 16. distriktu koji se proteže od područja Arc de Triomphe i Champs Elysees  do Bois de Boulogne.

FILE PHOTO: Geoffrey Berman points to a photograph of Jeffrey Epstein in New York KAMERE NISU RADILE Smrt milijardera: Pola Amerike 'utopila' bi njegova svjedočenja

Epstein (66) je nađen mrtav u subotu, objesivši se u svojoj ćeliji zatvora na Manhattanu, jednog od najsigurnijih u SAD-u. On se u srpnju izjasnio da nije kriv za savezne optužbe za seksualno iskorištavanje maloljetnica i organiziranje maloljetničke mreže za prostituciju, u koju su bili uključeni deseci djevojčica od 14 godina. Pritvoren je bez prava na jamčevinu.

Jedan od najutjecajnijih zastupnika u američkom Kongresu demokrat Jerrold Nadler pridružio se pozivu više službenih osoba koje su zatražile odgovore vezano uz Epsteinovo samoubojstvo u pritvoru.

Čelnik odbora za pravosuđe Zastupničkog doma Nadler poslao je u ponedjeljak pismo direktoru američkih federalnih zatvora Hugu Hurwitzu u kojemu je ustvrdio kako je "ugrožena kompetentnost i strogost američkog kaznenopravnog sustava".

Nadlerovo pismo nadovezalo se na komentare glavnog tužitelja Williama Barra, kojeg je postavio Trump, koji je u ponedjeljak kritizirao "ozbiljne nepravilnosti" u saveznom zakonu te je kazao kako će se istraga o seksualnom podvođenju i mreži prostitucije nastaviti.

FBI je otvorio istragu o tome kako se američki milijarder Jeffrey Epstein mogao ubiti u zatvoru gdje je čekao početak suđenja za trgovinu seksualnim robljem, prenio je u nedjelju BBC.

Njegova smrt uslijedila je dan nakon što su javno objavljene stotine stranica sudskih dokumenata u kojima se iznose nove optužbe protiv njega i njegovih bogatih i slavnih prijatelja i poznanika.

Epstein je poznat po druženjima s političarima i kraljevskom obitelji, a prijatelji su mu bili američki predsjednik Donald Trump, bivši predsjednik Bill Clinton, a prema sudskim navodima i britanski princ Andrew, sin kraljice Elizabete.

Njegove žrtve razočarane su što mu se neće suditi. "Užasno sam ljuta i povrijeđena znajući da je opet mislio da je iznad zakona i da je izabrao lakši način", rekla je Jena-Lisa Jones u priopćenju.

"Bijesna sam jer se Jeffrey Epstein neće morati suočiti sa žrtvama na sudu", izjavila je CNBC-u druga žrtva, Jennifer Araoz. "Do kraja života moramo živjeti s ožiljcima njegovih dijela", istaknula je.

 

Komentari (1)
  • među njima su trump, soros, rockfeller, builderberg, ekipa iz Londona, du ponta itd, ali oni se svi pokrivaju pa još nisu na sudu

    14. 8. 2019,   10:26