Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Skuplja rasvjeta nego obnova: Dajemo 22 milijuna za lampice

None Foto: Luka Stanzl/PIXSELL 11

Iako mostovi u Zagrebu trebaju sanaciju, na kritičnome Mostu slobode popravljeni su tek ograda i šetnica. A sad će ga osvijetliti za 56.000 kuna po metru

Izvana gladac, iznutra jadac. Imat ćemo prekrasno osvijetljenu šetnicu, a u mraku će ostati temelji koji se urušavaju.

Komentira tako oporbeni zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska) raspisivanje dosad najskupljeg natječaja za rasvjetu nekog mosta u Zagrebu. Uprava Milana Bandića traži izvođača radova koji će na Most slobode umjesto postojeće rasvjete ugraditi onu LED i dodatno postaviti dekorativnu rasvjetu.

Zagreb: Bandić obišao radnike na Mostu slobode i počastio ih čevapima | Autor: Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Taj posao su, prema dokumentaciji, spremni platiti čak 21,78 milijuna kuna s PDV-om. Most je dugačak 373 metra, što znači da će metar osvjetljenja platiti više od 56.000 kuna.

Čak i ako uzmemo da će rasvjeta biti s obje strane, opet dolazimo do visokih 29.000 kuna po metru. Usporedbe radi, početkom ljeta je Grad Samobor odlučio zamijeniti običnu gradsku rasvjetu sa 7800 LED lampi - to bi trebali platiti deset milijuna kuna.

Most slobode je most koji je Ministarstvo graditeljstva označilo kritičnim za detaljnu rekonstrukciju jer desetljećima nije napravljeno održavanje. S njega su padali i dijelovi.

- Most slobode više desetaka godine nije održavan, došlo je do velikog propadanja materijala, odnosno čelika u dijelovima ležaja, upornjaka, tako da je jedna strana ‘sjela’ i zdrobila čitav dio konstrukcije - rekao je lani Željko Uhlir, državni tajnik u ministarstvu.

Ove godine je napokon napravljena prva faza sanacije, popravak pješačkih staza, ograde i šest korozijom oštećenih mjesta. To će Grad platiti 20 milijuna kuna, manje nego rasvjetu. Za cijelu sanaciju mosta wtrebaju još tri faze koje bi stajale još 40-ak milijuna kuna, ali one nisu ni u planu. Zato rasvjeta jeste. I ostali mostovi su kritični. Za njihovu obnovu treba ukupno 245 milijuna kuna.

Zagreb: Bandić obišao radnike na Mostu slobode i počastio ih čevapima | Autor: Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ovoga lipnja je propao dio pješačkog Savskog mosta, Jadranski treba hitno ulaganje od 60 milijuna kuna, a Most mladosti oko 45 milijuna. Ali za to nije bilo novca ove godine. Inače, dekorativna rasvjeta na mostovima je staro Bandićevo obećanje. Ali na Domovinskome mostu je ona vrijedna 11 milijuna kuna ukradena i nikad više nije postavljena.

Željeznički most je dekorativno osvijetljen za pet milijuna kuna, ali ni to sad ne radi. Iz Grada nismo dobili odgovor zašto troše milijune na rasvjetu.

Tema: Hrvatska

Komentari (152)
  • Koji "rodjo" je dobio taj posao da mi je znati, a za 100 eura po metru dobijes ne LED , nego lasere :P A za ovu svotu, dobijes i novi most , po metru..

    28. 8. 2019,   08:40
  • Veli novinar "Apsurdna Mikijeva posla" !! Kakav apsurd ?? Pa zna on jako dobro zasto to radi i koliko ce od tih milijuna njemu u zepeka . . . . . Prije bih rekla da su apsurdni Zagrebcani koji ga a jos davnih dana nisu najurili . . . . . . . . . Ali, izgleda da je mazohizam popularan na prostorima bivse YU

    28. 8. 2019,   08:37
  • Zašto neka inspekcija ne zatvori mostove koji nisu sigurni? Pa će onda svi na skelu. A Bandića napokon zatvoriti. Tko mu daje pravo da našu lovu troši na zaruljice. Jebote, ko da smo Las Vegas.

    28. 8. 2019,   08:41