Obavijesti

News

Komentari 4

Skupština je odlučila: Žičarom Sljeme upravljat će ZET

Skupština je odlučila: Žičarom Sljeme upravljat će ZET
1

Matej Mišić (SDP) i Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) ocijenili su problematičnim to što se izgradnja planira financirati kreditnim zaduženjem  ZET-a

VIDEO

Zagrebačka Gradska skupština odlučila je u četvrtak na sjednici da će budućom Žičarom Sljeme upravljati Zagrebački električni tramvaj (ZET), te na sebe preuzeti financiranje izgradnje žičare, što je oporba ocijenila problematičnim s obzirom na financijski kapacitet ZET-a.

Za odluku o tome da se ZET-u povjeri upravljanje Žičarom Sljeme glasalo je 25 gradskih zastupnika, 12 ih je bilo protiv, a četiri suzdržana. Osim što će upravljati žičarom, ZET će preuzeti i financiranje njezine izgradnje za što se planira uzimanje kredita.

"Imenuje se upravitelj čega, koje žičare?", upitala je Anka Mrak Taritaš (Glas) koja smatra da je ta odluka suprotna Zakonu o žičari i da je ta točka trebala doći na dnevni red nakon što žičara bude izgrađena.

Mišić (SDP): Ni jedan projekt Grad ne može financirati iz vlastitog proračuna; to je poraz gradonačelnika 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Matej Mišić (SDP) i Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) ocijenili su problematičnim to što se izgradnja planira financirati kreditnim zaduženjem  ZET-a.

"Jedan jedini kapitalni projekt nismo u mogućnosti financirati iz vlastitog proračuna nego se dodatno zadužujemo za generacije", rekao je Mišić ocijenivši to porazom gradonačelnika Zagreba

Tomašević je istaknuo kako je riječ o projektu od pola milijarde kuna, a ne postoji nikakav financijski plan kako će se to financirati. Dodao je kako je u ovoj i iduće tri godine za žičaru planirano u gradskom proračunu ukupno oko 200 milijuna kuna što nije ni polovica potrebnog iznosa.

"I onda se ide na model gdje Grad Zagreb, koji je prezadužen, prebacuje kapitalne projekte na posebna poduzeća i onda ta poduzeća dižu kredite. Lako je tako", ustvrdio je.

Tomislav Stojak (Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati) zabrinut je pak kako će se kreditno zaduživanje odraziti na financijsko poslovanje ZET -a te hoće li ZET moći istovremeno upravljati žičarom, financirati njezinu izgradnju i vraćati kredit. 

"Radi se o firmi koja u 18 godina nije napravila niti jednog metra tramvajske pruge, a prošlu godinu je u prvih šest mjeseci imala više od 50 milijuna kuna minusa", rekao je.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS