Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Skupština: Nije prihvaćeno da se ukloni bista Ive Lole Ribara

None Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Zastupnik Neovisni za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović prije početka trećeg nastavka 6. sjednice rekao je novinarima da je prošli put, u drugom nastavku te sjednice rasprava završena i oni su iznijeli svoje argumente

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak u trećem nastavku 6. sjednice većinom glasova nisu prihvatili  inicijativu Kluba gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku za uklanjanje biste Ive Lole Ribara zajedno s amandmanom zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića kojima je prihvatio tu inicijativu i pristao na preispitivanja procedure postavljanje te biste koju je sam u listopadu svečano otkrio. 

Za taj prijedlog glasovalo je 16 gradskih zastupnika, 15 je bilo protiv, a 10 suzdržanih. 

Prije početka sjednice, predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) novinarima je najavio da će zastupnici HDZ-a biti suzdržani. "Što se tiče Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i njezinih zastupnika mi ćemo biti suzdržani i to smo zadnji puta najavili. Prema tome, ne vidim tu ništa sporno. Rekao sam i zadnji puta - mi držimo da se ovdje trebamo baviti komunalnom problematikom i komunalnim problemima. Dakle, vrlo otvoreno, moramo se baviti pitanjima otpada u gradu Zagrebu, azbestnim krovovima, prozorima na vrtićima, boljim prometnicama, a ne baviti se ideološkim temama", istaknuo je Mikulić.  

Na pitanje novinara čemu ta promjena jer je HDZ već jednom 1996. uklonio bistu, Mikulić je rekao da ovi zastupnici 1996. nisu bili u Gradskoj skupštini.

"I ono što je stav našega Kluba, to je da ćemo biti suzdržani. Ne želimo se uvlačiti u ideološke rasprave, od toga se bolje i kvalitetnije u gradu Zagrebu ne živi i nema potrebe da se ovdje bavimo ideologijom. Ovo je treći nastavak sjednice, a o čemu danas pričamo - o Ivi Loli Ribaru? To je glavna tema. Zašto ne pričamo o rješenju prometa u gradu Zagrebu, o rješenju komunalnih problema? O rješenju kako ćemo izgraditi što više vrtića i škola, sve ono što nam je zaista potrebno. Moramo se okrenuti i baviti komunalnim temama. Temama koje nam omogućavaju za sve Zagrepčanke i Zagrepčane, za sve stanovnike grada Zagreba bolji i kvalitetniji život. Zato smo mi ovdje, dobili smo povjerenje i mi ga na taj način moramo opravdati", istaknuo je Mikulić. 

Na pitanje ugrožava li to vladajuću većinu u Gradskoj skupštini, Mikulić je rekao da ne razumije pitanje jer ga je novinar pitao koji je stav Kluba i on je rekao da će biti suzdržani. "I to je stav Kluba. U koaliciji vi trebate sjesti i razgovarati, ne morate se uvijek složiti u svemu. Prema tome, ne vidim ni jedan problem oko naše uloge", rekao je Mikulić.

Upitan znači li to da ovakav stav HDZ-a ne ugrožava većinu u Gradskoj skupštini, Mikulić je rekao da ne vidi da to ugrožava jer ovaj koalicijski sporazum koji imaju između tri njihove stranke (HDZ, Neovisni za Hrvatsku i Bandić Milan 365) je vrlo čvrst.

"I već sam u više navrata govorio - ukoliko do nečega dođe da taj sporazum ne bi funkcionirao, onda očekujem da se naravno partneri sjednu i razgovaraju oko toga i pojedinih elemenata kao što je to bilo kad smo dogovarali i Sporazum o koaliciji", istaknuo je Mikulić.   

Gradski zastupnik Neovisni za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović prije početka trećeg nastavka 6. sjednice rekao je novinarima da je prošli put, u drugom nastavku te sjednice rasprava završena i oni su iznijeli svoje argumente. "Dakle, zastupnike smo suočili s neoborivim dokazima da je riječ o protustatutarnom postupanju vezano uz postavljanje te biste i sada je na savjesti svakoga zastupnika da se o tome očituje i to je bila i svrha naše inicijative", istaknuo je Hasanbegović.  

 

Komentari (56)
  • kaj je hdz .... neda pupovec ?

    11. 12. 2017,   17:57
  • gle zlatko, fino sam ti prije neki dan napisao da se primiš ulice joze martinovića. to ti je onaj prvi hrvatski ministar financija (HDZ) koji je lovu za nabavku oružja za obranu dao jednom tajkunu za mesnu industriju. a ribar, e moj zlatko, kao povjesničar bi trebao znati da je na ovom balkanu rijetko koja obitelj bila toliko časna i poštena kao obitelj ribar.

    11. 12. 2017,   16:45
  • Hahahaha ovo je komedija od drzave Nema mujo drugog posla nego skidati biste i nazive ulica koji si ti faktor volio bih da ovo pročitaš ali admin ce maknuti komentar

    11. 12. 2017,   16:53