Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Nisam bio na proslavi, ne pada mi na pamet da idem na to...'

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska nikada nije sudjelovala u obilježavanju 9. siječnja kao dana RS-a i tako je trebalo biti i ove godine, rekla je u četvrtak hrvatska šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić

Hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio ponovno je rekao da nije bio na proslavi neustavnog Dana Republike Srpske, već na sastanku s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH.

- Nisam bio na svečanom postrojavanju ni na dodjeli odličja. Ne pada mi na pamet da idem na to. Bio sam na sastanku s predsjedavajućim Dodikom. Nespretno je izabran datum za sastanak koji smo ranije dogovarali - rekao je za N1.

Na pitanje hoće li biti smijenjen s mjesta veleposlanika Del Vechio nije htio davati nikakve izjave, poručio je da na "ono što je rekla ministrica nema što dodati niti oduzeti".

Del Vechija su pozvali na konzultacije u Zagreb jer je na svoju ruku bio na svečanom obilježavanju neustavnog ‘Dana Republike Srpske’, na kojem su i odlikovali ratne zločince. 

Kako doznaje Večernji list, velika je vjerojatnost da veleposlanik zbog toga bude razriješen dužnosti. 

I dok su svečanost u Banjoj Luci ignorirali svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH, izuzev ruskog i hrvatskog veleposlanika, na istom prijamu bio je i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović te drugi istaknuti članovi te stranke. HDZ-ovi dužnosnici ni jednom riječju nisu osudili Čovićev postupak iako je on predsjednik sestrinske stranke u BiH. Ministar i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević izjavio je da je “HDZ BiH autonoman u odlučivanju te da Vlada i HDZ ni na koji način utječu na njezinu politiku”. Navodi kako će Hrvati u BiH procijeniti je li taj Čovićev potez dobar ili ne.

VLADA RH REAGIRALA Veleposlanik slavio dan Mladića i Karadžića, zovu ga u Zagreb

U Republici Srpskoj to je dan sjećanja na 1992., kad je samozvana “skupština srpskog naroda”, kojom su upravljali Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, proglasila “republiku srpskog naroda u BiH”, a epilog je dobro poznat svima na ovim prostorima. Time je počelo protjerivanje i ubijanje više stotina nesrba iz Republike Srpske, tisuće ljudi zatvarane su i mučene u logorima. Krvavi pohodi vojske bosanskih Srba pokazali su svu svoju okrutnost zločinima nad Hrvatima, ali i genocidom nad Bošnjacima u Srebrenici.

Hrvatska nikada nije sudjelovala u obilježavanju 9. siječnja kao dana RS-a i tako je trebalo biti i ove godine, rekla je u četvrtak hrvatska šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić, naglasivši da je hrvatski veleposlanik u BiH odlazeći u Banju Luku donio pogrešnu odluku i imao krivu procjenu.  

DOŠAO I DRAGAN ČOVIĆ Hrvatski veleposlanik na 'Danu RS': 'Taj odlazak je sramotan'

Ona je istaknula kako Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s veleposlanikovom odlukom da nazoči proslavi neustavnog dana Republike Srpske, odbacivši špekulacije da je on imao "znak" iz Zagreba.

Komentari (178)
  • Dolje hdz!!! Narode hrvatski pogledaj gdje su nas doveli!!!

    11. 1. 2019,   09:18
  • Ti veleposlanici, konzuli i pola konzularnog osoblja su najveći uhljebi svih uhljeba koji žive od našeg novca! Da vi vidite šta mi njima sve plaćamo i u kakvim sve zemljama, moraju biti smješteni blizu ambasade ili konzulata, a to je najčešće u centru iz sigurnosnih razloga, a cijene su tamo najskuplje. Oni plaćaju samo 10% te cijene, namještaj im plaćamo u kompletu koji god hoće i nakon što istekne mandat, dolazi drugi i opet bira, ambasade i konzulati su puni hrane i pića, plaćamo im privatne vozače i sigurnosnu službu i da ne nabrajam dalje, a za kaj?! Vidjeh, osjetih, čudom se čudio... Kaj oni rade točno osim kaj konzularni uredi izdaju putovnice i ostala administracija za ljude koji su davno otišli van pa imaju dvojno državljanstvo i ne plaćaju porez iz kojih se isti ovi hore spomenuti uhljebi financiraju ☕

    11. 1. 2019,   09:14
  • U devedesetima nas klali a sad idemo im na fešte zločinačke tvorevine, dosljedno nema što!!!

    11. 1. 2019,   09:15