Obavijesti

News

Komentari 15

Slavna plesačica život skončala zdrobljenog vrata u automobilu

Slavna plesačica  život skončala zdrobljenog vrata u automobilu
1

Isadora Duncan, utemeljiteljica modernog plesa poginula je na današnji dan prije 90 godina na strašan način. Tog dana je sjela na suvozačko sjedalo otvorenog automobila. Svileni šal zapleo se u kotač...

VIDEO

Ona je bila majka suvremenog plesa, zanosna Isidora Duncan Amerikanka irskog porijekla, balerina koja se zalagala za žensku emancipaciju. Osim plesa najviše na svijetu voljela je 18 godina mlađeg ruskog pjesnika Sergeja Jesenjina. Život je završila tragično, bizarno... Na današnji dan prije 90 godina tijekom vožnje automobilom rukom oslikani svileni šal koji je nosila oko vrata zapleo se u kotač automobila. Doslovno joj je zdrobio vrat. Imala je 50 godina.

Isadora Duncan

Rođena je kao Angela Isadora Duncan u San Franciscu, Kaliforniji. Bila je najmlađa od četvero djece bankara i najmlađe kćeri kalifornijskog senatora. Majka koja je bila pijanistica usadila joj je ljubav prema umjetnosti.

Drski i provokativni ples

Isadora je na scenu izlazila bosa i polu naga u prozirnim kostimima. Ona je bila ta koja je pomicala granice, tvrdila da klasičan balet nije umjetnost jer ograničava. On ne dopušta, smatrala je, ženi da se izrazi.

Iako nije bila građena kao plesačica, nije uopće imala konstituciju balerine, na vrhovima prstiju nije mogla stajati i bila je pomalo i punašna žena bila je nevjerojatno graciozna. Temeljito je proučavala grčke plesove te je tvrdila, na čuđenje svih oko sebe, da će ples budućnosti biti sličan onom iz antičke Grčke – prirodan i slobodan. Bježala je od krutih baletnih pravila, naglasak je bio na prirodnom pokretu. Za nju je bio mjesto gdje je bila slobodna, radosna, svoja...
Drevni rituali plesa, prirode i tijela postali su središnji motivi u njenom nastupu, a prije nego je doživjela slavu plesala je bosonoga i odjevena u plahte u domovina bogataša. Njezin najpoznatiji ples je bilo 'ples sa šalom'...

Najveću slavu je doživjela 1900. godine u Parizu gdje je publika bila opčinjena neobičnim i drskim plesom kojeg je ta Amerikanka izvodila. Vrlo brzo je postala obožavana i slavna te je diljem Europe osnivala plesne škole

Životne tragedije

Isidora je bila feministkinja, biseksualka i vatreni pobornik komunizma. U brak nije vjerovala pa je svu svoju djecu rodila izvanbračno. Tvrdila je da je 'rođena da voli', ali u ljubavi, nažalost, nije imala sreće. Nevinost je izgubila u 25. godini sa zgodnim mađarskim glumcem, a zatim je u vezi sa dizajnerom Gordonom Craifom dobila kći. Četiri godine kasnije s bogatašem Parisom Singerom dobila je sina. Njezina djeca su završila tragično 1913. godine kad su zajedno sa dadiljom ispala iz jurećeg automobila u rijeku Seinu i utopila se. Očajna Isadora tugovala je mjesecima u društvu sestre i brata, a zatim je odlučila imati još jedno dijete. Zatrudnjela je 1914. godine s talijanskim kiparom Romanom Romanellijem no beba je umrla nedugo nakon poroda. Od gubitka djece nikad se u potpunosti nije oporavila, a jedno vrijeme je čak razmišljala o suicidu.

Bila je u dugoj i strasnoj vezi s pjesnikinjom Mercedes de Acosta, a govorilo se da je neko vrijeme ljubovala i s glumicom Eleonorom Duse.  Početkom Prvog svjetskog rata nastupala je i tako skupljala sredstva za ranjene i izbjegle.

Fatalna ljubav s Jesenjinom

Otvaranje škole u Moskvi promijenit će joj život u potpunosti. Tamo je upoznala svoju najveću ljubav, 18 godina mlađeg ruskog pjesnika Sergeja Jesenjina. On je imao 26 a ona 44 godine. U trenutku je došlo do kobne privlačnosti. Rasplamsala se fatalna ljubav koja je, naravno, završila kako i inače završavaju takve ljubavi.

Sve je počelo na privatnoj zabavi u Rusiji kad je ona nastupala, a on bio jedan od gostiju. Ona nije ni znala tko je on. On je znao tko je ona ali nije znao riječi engleskog, a ona ni riječi ruskog. Započela je jedna teška veza puna alkohola, svađa, nasilja, rastanaka i sastanaka. Ona je na prijemima plesala. a on čitao svoje stihove. Ona mu je bila inspiracija, njegova muza. Bili su ludo zaljubljeni i presretni.

'Ti si, moja gipka lakonoga breza. Stvorena za mene i za mnoge druge' - pisao je Jesenjin.

U Europi je bio samo njezin 'privjesak'

Par se odlučio vjenčati jer se nije htio rastati ni trenutka a Isadora je morala otići u Pariz. Njezin voljeni 'Sergej Aleksandrovič' (kako ga je zvala) tako je kao njezin suprug dobio vizu da otputuje sa svojom ljubavi. No, van Rusije on nije bio ništa drugo nego 'dodatak' slavne plesačice, njezin 'priljepak'. Iako se ona svim silama trudila da ga se prihvati i van njegove domovine organizirajući mu književne večeri, prevođenje i objavljivanje pjesama nitko nije reagirao.
On je potonuo u depresiju, nastupile su svađe, tuče, pijanstva i skandali. Neki izvori tvrde da je Jesenjin često napuštao Isidoru, a ona ga je preklinjala da se vrati. Slavna plesačica klečala bi na koljenima i ljubila mu cipele. Govorila bi mu nježnim glasom i suznih očiju: “Sergej Aleksandroviču, ja te volim!”

Vratili su se u Rusiju a problemi nisu prestali. Znao je govoriti  prijateljima da se ofucala i da stalno gnjavi.. Umorna od svega Isadora mu je nakon samo godinu dana braka rekla da se vraća u Pariz, a uskoro je dobila telegram od njega. U njemu je pisalo: Ja volim drugu. Stop. Ženim se. Stop. Sretan. Stop”
No Jesenjin je bivao u sve gorem psihičkom stanju. Jedan njegov prijatelj prisjećajući se posljednjeg susreta, nekoliko dana prije njegove smrti, rekao je da ga je pjesnik upitao: “Sviđa li ti se moj šal? To je mi je Isadora darovala. Eh, kako me je voljela ta starica! Ja ću joj napisati... ma pozvati ću je, i vidjet ćeš, ona će razdragana i oduševljena dotrčati i opet mi pasti u zagrljaj."

Objesio se njezinim šalom

U prosincu 1925. godine u stanju jake potištenosti i duševnog nemira, 30- godišnji Jesenjin je izvršio samoubojstvo. Silno je htio umrijeti pa se odlučio osigurati i ništa ne prepustiti slučaju. U hotelu u Sankt Peterburgu presjekao je vene, zapalio cijev od grijanja i oko vrata omotao šal koji ga je tako bolno podsjećao na Isadoru i objesio se.

329763876

Jesenjinovi prijatelji tvrdili su da on uopće nije bio zaljubljen u slavnu plesačicu, već samo u njenu slavu i strast, te da mu je prijala pažnja i obožavanje jedne tako popularne svjetske zvijezde.  No, ima i onih koji tvrde da je Isidora bila velika i istinska Jesenjinova ljubav te da ju je veliki ruski pjesnik volio iskreno i ludo. 

Tugu liječila mladim ljubavnicima

Poslije Sergejeve smrti, Isidora ne pronalazi mir. Potpuno se povukla iz javnog života. Često se pojavljuje pijana u javnosti i vodi neuredan život. Muče je i financijski problemi. Tugu liječi kratkotrajnim vezama, a vrijeme provodi između Nice i Pariza. 
Tog 14. rujna prije 90 godina poslije ručka s prijateljima sa svojim mladim talijanskim ljubavnikom sjela je u sportski 'Bugatti'. Dvije godine nakon Jesenjinove smrti, šal - njezin zaštitni znak, presudio je i njoj...

Isadora je više puta kao gošća boravila u tada u jednom od najmondenijih turističkih mjesta – Opatiji. Odsjela bi u Villi Amalia, danas depandansi najstarijeg opatijskog hotela Kvarner.

kvarner

Njoj u čast je u parku ispred vile postavljen spomenik. U Opatiju je dolazila i sa Jesenjinom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti