Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Slavonac dobio infarkt nakon što ga je ubo indijski stršljen

None Foto: Robert Anic/PIXSELL

Napad velikog azijskog stršljena jedva je preživio 59-godišnji stanovnik Dopsina koji je nekoliko trenutaka nakon uboda dobio infarkt. Srećom, reakcija njegove supruge bila je razborita i brza...

- Suprug je prije dva tjedna navečer oko 22 sata izišao u dvorište gdje ga je stršljen ubo ispod pazuha. Utrčao je u kuću i rekao mi da ga vodim na Hitnu jer mu nije dobro. Dok sam uzela ključ od automobila Pero je već pao i počeo se gušiti. Naglo mu je oticao jezik i bio je kao paraliziran. Sjetila sam se da imam neke kapi za alergiju i to mu dala. Dok nije došla Hitna pomoć nekako sam mu izvukla jezik da se ne uguši. Liječnici su mu dali inekcije, ali prije 14 godina operirao je srce i ima premosnice pa je dobio infarkt. Bio je na intenzivnoj njezi u bolnici sedam dana, ali sada je dobro, ispričala je Dragana Jelečević, supruga nesretnog Pere za Glas Slavonije

Stršljeni se i dalje nalaze u obiteljskom dvorištu, a osoba koja ih je došla ukloniti objasnila je da se radi o velikom azijskom tj. indijskom stršljenu. 

- Do sada sam se susreo s tom vrstom stršljena u Dopsinu, Dardi i Bocanjevcima. U Bocanjevcima ih je samo na jednom mjestu bilo nekoliko tisuća. Najvjerojatnije su stigli u Slavoniju i Baranju s drvenim trupcima iz Indije. Do sada su se već križali s domaćom vrstom, došlo je do mutacija pa su još opasniji. Veliki su od četiri do pet centimetara, a na leđima su im žute boje s crnim prugama. Najčešće se nalaze na tavanima i u šupljem drveću. Napadaju bez ljudima vidljivog razloga, pogotovo kada imaju ličinke i kad se osjećaju ugroženima, ispričao je stručnjak za uklanjanje stršljena. 

Muškarac koji je preživio ubod stršljena sada više ne smije riskirati. naime, svaki bi sljedeći ubod mogao biti fatalan.

- Njegova liječnica naručila je injekcije koje će stalno morati nositi sa sobom i u slučaju da ga nešto ubode, odmah će ih morati upotrijebiti, rekla je Dragana Jelečević koja kaže da joj je rečeno da su stršljeni navodno došli na solarne lampe zbog kojih i noću misle da je dan, pa ih zbog toga više uopće ne pale. 

Komentari (62)
  • Šta traže "indijski trupci" u Slavoniji i Baranji? Nema dost domaćih hrastova, a i u Indiji raste "kvalitetno drvo" - moš mislit..

    9. 9. 2016,   14:34
  • ženo svaka čast na snalažljivosti

    9. 9. 2016,   14:12
  • previše stršljena u zraku

    9. 9. 2016,   14:47