Obavijesti

News

Komentari 22

Sletjela je u Kijev: Rusi ipak oslobodili zatočenu pilotkinju

Sletjela je u Kijev: Rusi ipak oslobodili zatočenu pilotkinju
1

Istodobno, dvojica agenata ruske vojne obavještajne službe, oslobođeni iz zatvora u Ukrajini i razmijenjeni u srijedu za ukrajinsku pilotkinju Savčenko

VIDEO

Zrakopov kojim je iz Rusije doputovala vojna pilotkinja Nadjom Savčenko, dvije godine zatočena u Rusiji, sletio je u Kijevu, rekao je u srijedu ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

"Predsjednički zrakoplov s ukrajinskom heroinom Nadjom Savečenko je sletio", napisao je on na društvenoj mreži Twitter. "Nadja se vratila u Ukrajinu. Veselim se s cijelom zemljom", dodao je ukrajinski premijer Volodimir Grojsman.

Istodobno, dvojica agenata ruske vojne obavještajne službe, oslobođeni iz zatvora u Ukrajini i razmijenjeni u srijedu za ukrajinsku pilotkinju, stigli su u Moskvu, izvijestile su ruske novinske agencije Ria Novosti i Interfax.

Abolirani su Evgenij Erofejev i Aleksandar Aleksandrov, za koje Kijev drži da pripadaju ruskim vojnim obavještajnim službama, koji su u travnju osuđeni na 14 godina zatvora jer su se, drži Kijev, borili uz proruske pobunjenike protiv ukrajinske vojske na istoku zemlje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ranije je tijekom dana izvor upoznat s razmjenom najavio kako će dvojica aboliranih, u Ukrajini zatočenih Rusa biti razmijenjeni s ukrajinskom pilotkinjom Nadjom Savčenko.

Ruski sud osudio je Savčenko na 22 godina zatvora, nakon što ju je okrivio za umiješanost u ubojstvo dvojice ruskih novinara tijekom separatističkog sukoba u istočnoj Ukrajini. Ona je negirala bilo kakvu umiješanost.

Nadju Savčenko (34) u Ukrajini smatraju nacionalnom heroinom i simbolom otpora Rusiji koja je anektirala Krimski poluotok u ožujku 2014. i poduprla separatističke pobunjenike u istočnoj Ukrajini.

No, mnogi u Rusiji vide Savčenko kao ukrajinsku nacionalistkinju čije su ruke okrvavljene stradanjem civila. Zarobile su je proruske snage u istočnoj Ukrajini u lipnju 2014., na vrhuncu borbe između ukrajinskih snaga i separatista.

Ukrajinski predsjednik Porošenko je nedavno rekao da je s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom postigao okvir za dogovor o oslobađanju Nadje Savčenko iz zatvora.

Oslobađanje dogovorili Putin, Hollande, Merkel i Porošenko

Oslobođenje ukrajinske pilotkinje Nadje Savčenko je izvedeno sukladno obvezama preuzetim tijekom telefonskog razgovora u ponedjeljak između Vladimira Putina, Francoisa Hollandea, Angele Merkel i Petra Porošenka, navela je u srijedu Elizejska palača.

"Predsjednik republike pozdravlja današnje razmjene zatvorenika koje su se odvijale sukladno obvezama preuzetim tijekom telefonskog razgovora 23. svibnja. Razmjene su omogućile povratak na ukrajinski teritorij pilotkinje helikoptera Nadje Savčenko", navodi Elizejska palača u priopćenju.

"To je značajna gesta za pokretanje sporazuma iz Minska, koje se mora odvijati što prije", zaključuje se u priopćenju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je rekao da je pomilovao ukrajinsku pilotkinju optuženu sa suučesništvo u smrti dvojice ruskih novinara, na traženje obitelji žrtava. Nadja Savčenko je pomilovana odlukom Vladimira Putina, potpisanom u srijedu, koji je Kremlj odmah objavio.

Prema snimkama ruske televizije Putin se u Kremlju sastao sa suprugom jednog od dvojice novinara i sestrom drugoga, koje su mu ranije uputile molbu za  pomilovanje Nadje Savčenko.

"Želim vam čestitati na tom stajalištu i nadam se da takve odluke, donešene uz humanitarna uvažavanja, vode smirenju sukoba u pomoći izbjegavanju takvih gubitaka", kazao je ruski predsjednik.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina