Obavijesti

News

Komentari 49

Slijepi đaci ostali su bez škole: Sada ne znaju kamo će s njima

Slijepi đaci ostali su bez škole: Sada ne znaju kamo će s njima
4

Roditelji strahuju da će njihova djeca slabo napredovati te izgubiti i one vještine koje su uspjeli steći u školi u Nazorovoj ulici. Djecu su preselili u lošije uvjete

VIDEO

Školu za slijepe učenike s posebnim potrebama “Vinko Bek” u Nazorovoj u Zagrebu su zatvorili. Djecu su preselili u drugu školu u Kušlanovu, ali u lošije uvjete.

- Moja Anita (18) rodila se sa samo 640 grama, slijepa je, ima autizam i mentalnu retardaciju te oštećenje mozga. Takva djeca boje se zvukova, a zbog bilo kakvih promjena završe kod psihijatra - uzrujano govori majka Tatjana Babijaš (52) iz Zagreba objašnjavajući zašto je preseljenje učenika za njih bilo stresno.

Nisu se imali vremena ni kvalitetno pripremiti jer je ravnateljica obavijest o preseljenju poslala samo tri dana prije početka nastave, a da stvar bude gora, prostor u kojem je smjestila 20-ak učenika iz Nazorove za njihove potrebe jednostavno nije prihvatljiv. 

Selili ih nekoliko puta

Preseljenje je opravdala mogućnošću urušavanja zgrade u Nazorovoj zbog starosti i dotrajalosti.

- Anita se ne snalazi nikako u Kušlanovoj, izgubila je samostalnost koju je dugo stjecala i imala u Nazorovoj. U Kušlanovoj ovisi o drugima, ono malo sigurnosti što je stekla u samostalnom kretanju je izgubila. Još je gore to što su djeca jedan tjedan smještena u neprilagođenim učionicama u kojima trebaju sjediti šest sati, a drugi tjedan ih premještaju zbog nastave srednjoškolaca u dnevni boravak za odrasle. Ne mogu naša djeca sjediti u školi kao redoviti srednjoškolci! Vanjski park i dvorište za djecu ne postoje, za razliku od Nazorove. Vani je parkiralište, djeca su osuđena na unutarnje prostore gore od zatvorenika. Anita je izgubljena u vremenu i prostoru, ne snalazim se ja koja vidim, zdrava osoba po tim hodnicima, a ne moje slijepo dijete - ogorčena je Tatjana. Njezine riječi potvrđuje i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, koja je prošlog tjedna bila na obje lokacije.

U svojem izvješću pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak je jasno navela da djeca iz Nazorove u Kušlanovoj nemaju uvjete za školovanje.

- Prema našoj ocjeni, prostor je skučen i smatramo ga neadekvatnim potrebama djece koja uz oštećenje vida imaju i druga oštećenja, a to iziskuje primjenu kompleksnog pristupa, osiguranje različitih specifičnih obrazovnih i rehabilitacijskih programa pa u tom smislu ne vidimo da prostor u kojemu se sad nalaze to omogućuje – napisala je.

Kratkoročno rješenje

Dodaje kako zahvati u prostoru koji bi trebali poboljšati uvjete nisu dovoljni.

- Preseljenje djece može predstavljati rješenje samo za tjedan ili dva i ne bi se smjelo dogoditi da djeca u tako skučenim uvjetima provedu više mjeseci ili cijelu školsku godinu – zaključila je pravobraniteljica.

Ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek” slaže se s tom ocjenom i traži rješenje.

- Trenutačno nam je najvažniji cilj pronaći adekvatan prostor za provođenje odgojno-obrazovnih i rehabilitacijskih programa te smještaj za naše korisnike. 

Ne vraćaju se u Nazorovu

Na navedeno gledamo kao na privremeno rješenje do gradnje potrebnog prostora koji je, za razliku od prostora na obje lokacije, primjeren potrebama naših korisnika koji uz oštećenje vida imaju dodatne utjecajne teškoće. Jedna od odluka Upravnog vijeća je izrada projektne dokumentacije za gradnju paviljona na lokaciji Kušlanova u kojima bismo imali sve potrebne uvjete za kvalitetan rad. S tim u vezi, a u skladu sa zaključcima sudskog vještaka za područje građevine, zaključeno je da se objekt u Nazorovoj zatvara jer nije siguran za život i rad te je upućen zahtjev Ministarstvu za izdavanje suglasnosti i početak projektnih aktivnosti gradnje novog objekta - rekla je ravnateljica Kralj dodajući kako se djeca neće uspjeti vratiti u Nazorovu.

- S obzirom na donesene odluke, povratak djece u Nazorovu trenutačno nije u planu. Vjerujemo da ćemo uskoro početi provoditi svoje programe u prostoru koji je arhitektonski i opremom primjeren njihovim, često složenim potrebama i zahtjevima provođenja kvalitetnog, stručnog rada. Veseli nas da će se ostvariti vizija i misija Centra ‘Vinko Bek’, a to je suvremen centar, potpuno prilagođen potrebama naših korisnika. Centar to zaslužuje nakon 120 godina stručnog i predanog rada - kaže ravnateljica.

Pisali su premijeru

U međuvremenu predstavnici građanske inicijative Pomozimo djeci s invaliditetom poslali su premijeru Zoranu Milanoviću pismo u kojem upozoravaju na problematiku i traže hitno iznalaženje rješenja. U srijedu su isto zatražili predstavnici Hrvatskog saveza slijepih i Udruge slijepih Zagreb. Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić, nezadovoljan situacijom, istaknuo je da Moldavija ima bolja rješenja od Hrvatske za svoje slijepe sugrađane.

Djeca s više oštećenja

Učenici koji su se školovali u Nazorovoj su djeca koja, uz sljepoću, imaju i druga, višestruka oštećenja. Anita kreće u drugi razred srednje škole po prilagođenom programu, a u Nazorovoj je od 2002. godine, kad se ondje upisala u predškolski program.     

Sumnjaju u motivaciju

Zgrada u Nazorovoj ulici derutna je već 40 godina i to nije novost pa se roditelji pitaju koji su razlozi tako iznenadne odluke o preseljenju. Oko zgrade je i dvorište u čije je uređenje Ministarstvo socijalne politike ovoga proljeća uložilo 250.000 kuna.

Ministrica Opačić ne želi se susresti s roditeljima

Predstavnici građanske inicijative Pomozimo djeci s invaliditetom početkom rujna zatražili su sastanak s ministricom Milankom Opačić kako bi razgovarali o budućnosti djece iz Nazorove. Ističu kako nikad nisu dobili odgovor na svoj poziv i kako se “mogu nositi s teškoćama, ali s nepravdom ne”.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"