Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Slijepi Hrvat osvojio je Olimp: Tek je drugi kojem je to uspjelo

None Foto: Wikipedia Commons/Glas Istre

Slijepi planinar iz Hrvatske Feručo Lazarić zajedno se s pripadnicima Planinarskog društva Željezničar popeo na Olimp u Grčkoj, na vrh nadmorske visine 2.918 metara

Članovi planinarskog društva Željezničar iz Beograda popeli su se na najviši vrh planine Olimp u Grčkoj, a u ekspediciji je sudjelovao i slijepi planinar iz Hrvatske Feručo Lazarić.

Po kišnom i vjetrovitom vremenu Feručo Lazarić popeo se na Mitikas, vrh na 2.918 metara nadmorske visine. Uspon je trajao 16 sati, a trajao je od 27. do 30. rujna, piše N1. Prema višedesetljetnoj evidenciji planinarske kuće na Olimpu, Feručo Lazarić je tek druga slijepa osoba koja se popela na najviši vrh Grčke.

PK Željezničar godinama organizira uspone na Olimp, a u tim planinarskim pohodima često sudjeluju i planinari iz drugih društava bivše Jugoslavije. Međutim, ove je godine prvi put išao i netko iz planinarskog društva slijepih.

Prema podacima objavljenima na stranicama Hrvatskog saveza slijepih, Feručo Lazarić rođen je u Puli 1955. godine, a otkad zna za sebe živi u Svetvinčentu.

Postepeni gubitak vida

Feručo je još kao dijete imao problema s vidom. Njegova dioptrija konstantno je rasla pa je srednju školu dočekao s njenom dvoznamenkastom brojkom tj. desetkom. Kako 18-godišnjak zamijenio je naočale lećama, no nakon toga dobio ablaciju retine te ostao bez lijevog oka.

Nekoliko godina funkcionirao je sa samo jednim okom, a radio je u brodogradilištu Uljanik kao konstruktor-projektant, a na večer svirao po plesnjacima. Oženio se i dobio dvije kćeri. Odlučio je promijeniti posao, pa je otvorio pizzeriju oko koje je bila angažirana cijela obitelj

No postepeno je počeo gubiti vid i na desno oko, na kojem se također dogodila ablacija

- Nisam više mogao voziti bicikl, nisam mogao hodati sam. Tada sam počeo planinariti i to s velikim zadovoljstvom sve do danas - napisao je u svojoj životnoj priči objavljenoj na stranicama Saveza slijepih. 

 

Komentari (3)