Obavijesti

News

Komentari 2

Sljedeće srijede zaustavit će rad u nekoliko naših bolnica

Akcijom su, kaže, prije štrajka odlučili i građane i Vladu upozoriti na to da je u sustavu neizdrživo jer medicinske sestre i liječnici tijekom cijele godine rade u opterećujućim uvjetima

VIDEO

Čelnica Strukovnog sindikata medicinskih sestara/tehničara Anica Prašnjak u subotu je najavila akciju "Pet do 12" u kojoj će sljedeće srijede osoblje nekoliko hrvatskih bolnica kratkotrajno zaustaviti rad kako bi građane i Vladu upozorili na to da je stanje u sustavu zdravstvene skrbi neizdrživo.

"Želimo dati do znanja i upozoriti našu Vladu i Ministarstvo zdravstva da je zdravstveni sustav uistinu pred kolapsom u odnosu na broj zaposlenika, radne uvjete, plaće, prekovremene sate i neimanje kolektivnog ugovora već godinu i pol", rekla je Prašnjak za Hinu. 

Akcija "Pet do 12"  priprema se, ističe, u odnosu na sindikalne pregovore za granski kolektivni ugovor o zdravstvu. "U akciju oko 12 sati u srijedu za početak kreću KBC Zagreb, OB Dubrovnik i KBC Split zastojem rada kroz pola sata, sat vremena ili 15 minuta, ovisno o organizaciji, da proces rada, ipak ne bude potpuno blokiran te da građani imaju primjerenu zdravstvenu skrb", pojasnila je. 

Akcijom su, kaže, prije štrajka odlučili i građane i Vladu upozoriti na to da je u sustavu neizdrživo jer medicinske sestre i liječnici tijekom cijele godine rade u opterećujućim uvjetima, bez odmora jer rade iz prekovremene satnice u satnicu, a nemaju vremena niti za godišnji. 

'Sindikalni pregovori su važni, ali ipak je važnija nova bolnica'
'Sindikalni pregovori su važni, ali ipak je važnija nova bolnica'



"Građani to znaju, ali na neki način moramo privući pozornost da se ne banalizira rad medicinskih sestara, liječnika i svih zaposlenih u sustavu zdravstva i da je neophodno povećati nam plaće i zadržati nas u Hrvatskoj jer smo jedna od najzanimljivijih i traženih profesija u Europi i šire, gdje imamo jako dobre ponude i za bolje uvjete rada i za bolje plaće", poručila je Prašnjak. 

Sindikati zdravstva u pregovorima o plaćama iznijeli veće zahtjeve vladi

Povećanje dodataka na uvjete rada i odgovornost od 10 do 20 posto, ovisno o radnim mjestima, novi je zahtjev zdravstvenih sindikata koji su iznijeli vladi u petak na pregovorima u Ministarstvu zdravstva, koji su trajali više od pet sati.

Sindikati sada traže više u odnosu na dogovoreno 7-postotno povećanje koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u prethodnom Kolektivnom ugovoru (KU), a koji vlada nije prihvatila.

U odnosu na prethodnih 400 milijuna godišnje, novi prijedlog povećanja dodataka na uvjete rada i odgovornost raste na 900 milijuna kuna, izjavio je nakon pregovora predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak.

"Tražili smo ono što smo tražili i prije tri mjeseca, a to je 10 posto povećanja na uvjete rada linearno, izjednačavanje u dodacima na uvjete rada u pojedinim djelatnostima i izjednačavanje po u odgovornosti. Prošli smo sve članke KU, vladi smo predočili zahtjeve, a do idućeg sastanka u petak vlada bi trebala napraviti izračune i iznijeti svoje prijedlog", kazao je Stjepan Topolnjak.

Prašnjak: Zdravstveni radnici zaslužuju veću cijenu rada

Anica Prašnjak iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara/medicinskih tehničara ističe kako sindikati podizanjem svojih traženja ne žele kazniti vladu što je nije prihvatila iznose već im dati do znanja da zdravstveni radnici zaslužuju veću cijenu rada.

"Iznenadili smo ih, sigurno smo ih iznenadili, jer su očekivali da će naši zahtjevi biti identični onima iz parafiranog ugovora. Našim povećanim zahtjevima dali smo im do znanja da mi vrijedimo više i da moraju razmisliti što su učinili nama i sebi", kazala je.

Najavila je kako će sindikati poduzeti u idućem razdoblju određene sindikalne aktivnosti koje će biti korak prema štrajku.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić izjavio je nakon pregovora kako su novi zahtjevi sindikata "teški" 2 milijarde kuna te da vlada na njih ne može pristati.

Jedino o čemu treba govoriti je to da su liječnici potplaćeni
Jedino o čemu treba govoriti je to da su liječnici potplaćeni

Danas je sindikat postavio svoje malo veće zahtjeve, a mi ćemo napraviti izračune i idemo u daljnje pregovore", rekao je Dulibić dodavši kako vlada na te zahtjeve sigurno neće moći pristati.

"Na te zahtjeve sigurno nećemo moći pristati ali ćemo sigurno iznijeti svoju ponudu pa ćemo dalje razgovarati. Dat ćemo ponudu u skladu s našim fiskalnim mogućnostima, na pregovorima idući petak", rekao je Dulibić.

Kujundžić: Vjerujem da će i jedna i druga strani biti razumna 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u ponedjeljak je zdravstvenim djelatnicima koji se pripremaju za štrajk poručio kako vjeruje da će i jedna i druga strana, i liječnici i sestre kao i Vlada, biti razumni kao što je bilo i do sada u razgovorima te da će se naći rješenje u granicama mogućeg. 

Kujundžić je istaknuo da hrvatski liječnici i sestre po kvaliteti spadaju u sam svjetski vrh i da je u ovome trenutku svjetsko tržište takvo da su im vrata širom otvorena da mogu ići raditi bilo gdje za velike novce, a da će ipak velika većina ostati u Hrvatskoj.

"Mi, s druge strane, kao Vlada, nacija i država trebamo učiniti sve da im poboljšamo uvjete rada. Vjerujem da ćemo i jedna i druga strana biti razumni kao što je bilo i dosada u razgovorima gdje ćemo se naći na nečemu što je moguće", poručio je ministar Kujundžić zdravstvenim djelatnicima koji se spremaju na štrajk ako se ne udovolji njihovim zahtjevima za povećanjem plaće.   

Na pitanje misli li da je bila njegova pogreška ili glupost što je parafirao sporazum sa sindikatima o povećanju plaća, pa je onda to sve povukao, Kujundžić je odgovorio da je to pitanje neprimjereno. "Nekada novinari postavljaju neprimjerena pitanja, pa i ovo vaše je bilo neprimjereno s glupošću", rekao je ministar novinaru. 

Kujundžić je pojasnio i ideju izgradnje nove bolnice u Splitu. 

Postoji realna mogućnost da se u zdravstvu još povećaju plaće
Postoji realna mogućnost da se u zdravstvu još povećaju plaće

"Velika kineska državna firma Sinopharm koja se bavi bolnicama i farmaceutskom industrijom zainteresirana je u Hrvatskoj graditi nove bolnice u Splitu, Zagrebu i Osijeku po izrazito povoljnim uvjetima i u tome smislu vodimo s njima pregovore. U isto vrijeme postoje financijski fondovi iz Amerike, Njemačke i Austrije koji su također zainteresirani i naravno da ćemo prihvatiti tko da najbolju ponudu", istaknuo je ministar. 

Upitan znači li to preseljenje KBC Split, rekao je da ako se bude gradila na novoj lokaciji naravno da se onda bolnica preseljava na tu novu lokaciju, u nove prostore, što bi bio veliki dobitak za narod u Dalmaciji i cijelu hrvatsku medicinu.

Na pitanje je li slučaj bivšeg ministra Lovre Kuščevićeva kojem je danas MIP skinuo zastupnički imunitet, i sve što se događa vezano za njega, loše za HDZ, Kujundžić je rekao da treba vidjeti što će biti kada se skine imunitet.

"Lovro tvrdi decidirano da nigdje se nije ogriješio o zakon", rekao je. 

Na potpitanje je li loše po HDZ sama činjenica da USKOK želi otvoriti istragu, Kujundžić je rekao da je svatko nevin dok se ne dokaže suprotno.

"Tako je i u ovome slučaju, pričekajmo što će se sve dokazati", izjavio je Kujundžić ispred Banskih dvora uoči održavanja zajedničkog seminara za ministre i državne tajnike.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca