Obavijesti

News

Komentari 317

Slovenac traži provjeru vojske: 'Bit će konflikata s Hrvatskom'

Slovenac traži provjeru vojske: 'Bit će konflikata s Hrvatskom'
1

Žan Mahnič odbio je otkazati sjednicu Odbora za obranu o spremnosti vojske za rat s Hrvatskom: 'Rasprava o spremnosti vojske na krizu uz moguću primjenu arbitražne presude je sasvim legitimna'

VIDEO

Žan Mahnič (27), predsjednik slovenskog parlamentarnog odbora za obranu, na konferenciji za medije rekao je kako iz ureda slovenskog premijera Mire Cerara cure informacije te je čuo da hrvatska Vlada šalje dva broda, jedan kod Umaga i jedan u okolicu Pule. Na tim brodovima su navodno, kako tvrdi Mahnič, pripadnici specijalnih jedinica Hrvatske vojske, a ne obalna straža.

- Njihov cilj je spriječiti provedbu arbitražnog sporazuma - uvjeren je Mahnič. Dodao je kako je Hrvatska spremna braniti svoju zemlju, ali Slovenija ne zna kako će to napraviti. 

- Ne daj Bože da dođe do konflikata, koje možemo očekivati s hrvatske strane - dodao je Mahnič koji je napao Cerara da ne radi ništa po ovom pitanju. 

- Hrvatska je spremna koristiti sve snage da spriječi implementaciju arbitraže - kaže Mahnič i traži provjeru vojske. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Podsjetimo, u javnosti se u utorak pojavila informacija kako je Mahnič za 14. rujna sazvao sjednicu na kojoj se treba raspravljati o spremnosti slovenske vojske za slučaj zaoštravanja spora s Hrvatskom oko arbitražne presude o granici. Odnosno, riječ je o provjeri slovenske vojske za slučaj eventualnog rata s Hrvatskom. 

Mahnič je inače, zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera i oporbenog čelnika Janeza Janše.  

No, sazivanje takve sjednice nije najbolje sjelo premijeru Ceraru te je odmah zatražio da se sjednica otkaže, jer, kako je rekao, ona šalje krive signale. Cerar smatra kako je predložena tema potpuno neprimjerena jer se Slovenija zauzima za politiku nenasilja.
- Slovenija je odlučna u tome da se provede odluka arbitražnog suda, no to treba osigurati političkim sredstvima, temeljem vladavine prava i članstva u euroatlantskim organizacijama - poručio je Cerar. 

No, Mahnič je odbio otkazati sjednicu, te će se ona, kako je u utorak poručio Mahnič, sigurno održati. 

Mahnič je kazao da ga čudi Cerarov poziv zato što je u jeku migracijske krize u zakon o obrani, baš na inzistiranje Cerara, unesena odredba da u kriznim situacijama policiji može pomagati i vojska.  

- Zato je rasprava o spremnosti vojske na krizu uz moguću primjenu arbitražne presude sasvim legitimna - kazao je Mahnič novinarima.

Neke stranke će bojkotirati sjednicu, a ni Pahor ne želi nasilje

Ipak, kako javljaju slovenski mediji, posve je izvjesno da će sjednicu bojkotirati više stranaka, a to je već i potvrdila Stranka modernog centra koju vodi upravo premijer Cerar. 

I predsjednik Borut Pahor smatra kako nije za nasilje, da arbitražnu presudu treba primijeniti na miran način, te da on ne može utjecati na otkazivanje parlamentarne sjednice.

Mateja Erčulj, glasnogovornica Slovenske demokratske stranke (SDS) čiji je član parlamentarni zastupnik i predsjednik odbora za obranu Žan Mahnič, potvrdila je da će se sjednica održati u četvrtak.

- Sjednica će se održati iza zatvorenih vrata s početkom u 16 sati, a poslije je moguća i Mahničeva izjava za javnost "ovisno o tome što će se na sjednici događati" - kazala je Erčulj za Hinu.

Na pitanje stoji li iza Mahničeve inicijative da sazove sjednicu odbora i vodeća oporbena stranka Janeza Janše, odgovorila je da SDS podržava svog zastupnika, ali da je inicijativa za sastanak njegova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 317
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"