Obavijesti

News

Komentari 129

Slovenci piju 'Tita' i 'Jovanku', Talijani 'Mussolinija' i 'Hitlera'

Slovenci piju 'Tita' i 'Jovanku', Talijani 'Mussolinija' i 'Hitlera'
1

Nije neobično da totalitarni vladari dobiju svoje etikete na alkoholnim pićima. Bijelo vino Mussolini, crno vino Hitler... Mala slovenska pivovara u Novom Mestu tako proizvodi piva Tito i Jovanka

VIDEO

Suveniri sa likom fašističkog diktatora Benita Mussolinija u Italiji prodaju se već godinama. Kalendari, poprsja, majice, naljepnice na vinskim bocama... Bivši talijanski diktator je brend koji prolazi, koji se prodaje.

To zna i mala pivovara iz slovenskog Novog Mesta koja u svojoj ponudi ima idealna piva za nostalgičare. Tvrtka Komunajzer što na slovenskom znači stari komunist ili na hrvatskom 'komunjara' proizvodi piva Tito i Jovanka. Svijetlo pivo nazvali su 'Tito', a gorko, pšenično 'Jovanka'.

Mala pivovara iz Novog Mesta dobila je ovih dana besplatnu reklamu kad je na Facebooku objavljena fotografija iz trgovine u Ljubljani gdje se na polici nalazi njihovo svijetlo pivo 'Tito', a uz njega gorko, pšenično naziva 'Jovanka'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osjetljivo pitanje i u Sloveniji

Oko toga se odmah razvila javna rasprava je li u Sloveniji dozvoljeno na taj način komercijalizirati, odnosno 'slaviti' vodeće osobe prošlog totalitarističkog sustava.

Osobito je osjetljivo ime bivšeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita koji je za desne političare komunistički diktator, a za lijeve čovjek zaslužan za samostalnu Sloveniju u današnjem granicama s Prekmurjem, Piranom, Koprom i morskom obalom.

Na kritike da su svojim potezom razveselili jugonostalgičare, iz trgovačkog lanca Lidl odgovorili su da nikako nisu željeli podizati političke emocije među svojim potrošačima, odnosno da ne žele 'politiku u svoju butigu' u kojoj kupuju i lijevi i  desni, piše tjednik Demokracija.

Sporne vrste piva bile su izložene u sklopu prezentacije tzv. craft piva 50-ak slovenskih proizvođača, kažu u Lidlu.

Slavili Tita na Danima piva

Radi se o pivskim brendovima malih serija koje nude obiteljske 'mikropivovare'. Sve se odvijalo početkom kolovoza, kad se slavi dan piva, pa su tako jedno vrijeme imali i Tita i Jovanku.

Presudom ustavnog suda iz 2011. u Sloveniji više nije dopušteno imenovanje novih ulica i trgova po bivšem jugoslavenskom predsjedniku, dok općine i gradovi koji nisu mijenjali stare nazive mogu sami odlučivati hoće li tako ostati ili će ukloniti table s imenima Tita i njegovih suradnika.

'Kupcima nudimo ono što žele'

Da su totalitarni vladari brend koji prodaju sve proizvode dokazuje prodaja vina, piva i svih alkoholnih pića s imenima najvećih svjetskih krvnika kao što su Mussolini, Hitler, Staljin, Mao Zedong. 

Najveći izbor vina s diktatorima na etiketi zacijelo se prodaje u Italiji. 

Vinarija Lunardelli kraj Udina navikla je da se o njihovim vinima polemizira. Prvi uspjeh postigla je s vinom "Mussolini", koje je u kratko vrijeme osvojilo talijansko tržište. Međutim, zbog etikete na kojoj je bio otisnut lik "Ducea", Hitlera te nacističkih vođa Heinricha Himmlera i Rudolfa Hessa vlasnik vinarije i njegov sin završili su na sudu prije deset godina. 

Odbili su sve optužbe za nostalgičnost i koketiranje s fašizmom i nacionalsocijalizmom. "Potpuno nepristrano", kazali su tada, nudimo zainteresiranim kupcima i vino s likovima Marxa, Staljina, Lenjina...

- Ne može mi se ništa predbaciti, ja samo koristim slike koje se mogu vidjeti u svakoj povijesnoj knjizi. Talijanski zakon ne zabranjuje prodaju slika iz razdoblja fašizma i nacizma - izjavio je tada Andrea Lunardelli.

Već nakon mjesec dana opet mu je dopušteno prodavati vino sa spornim etiketama. Otkrili su tada novinarima i da Talijani vole kupovati vino s likom Mussolinija, dok turisti iz Austrije i Njemačke radije uzimaju boce s likom Hitlera.

Da ublaži kritike da propagira fašizam, Lunardelli je proširio povijesnu liniju vinima s likom Mona Lise, Churchilla i Napoleona. No prije četiri godine u razgovoru s novinarima priznao je kako su vina s nacistima i dalje su među najtraženijim. Godišnje prodaju oko 20.000 boca s likom Hitlera, što je četvrtina ukupne proizvodnje.

Fabio Bogo, koji sličnu liniju povijesnih vina proizvodi u regiji Veneto, kaže da je „od svakih 100 boca koje proda 95 sa naljepnicom Adolfa Hitlera”.

Prodaja 'Hitler vina' i sličnih 'povijesnih' vina dozvoljena je samo u Italiji. U drugim europskim zemljama ne smiju se prodavati jer je zabranjeno isticanje simbola totalitarnih sustava ili njihovo korištenje u marketinške svrhe.

Amerikanka u Italiji: 'To je uvreda'

Prije pet godina u Italiji je izbio skandal kad je Amerikanka koja je došla provesti godišnji odmor sa suprugom u Italiji prijavila trgovinu zbog po njoj uvredljivih vina. Šokirala se  vidjevši na policama trgovine vino na kojem su bile etikete Adolfa Hitlera.

I to u svim pozama, a vina su imala imena poput 'Mein Kampf' ili pak prema njegovim izjavama i parolama i to doživjela posebno uvredljivim obzirom da su joj neki članovima obitelji preminuli u Auschwitzu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 129
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina