Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Slovenci reklamirali avion pa u jezero spustili državnu tajnicu

None Foto: ALISTER DOYLE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Letjelica s visokom državnom dužnosnicom grubo je sletjela u jedno jezero, odakle su se spasili plivanjem do obale, no nitko nije u incidentu bio ozlijeđen

Slovenski proizvođač lakih letjelica Pipistrel u srijedu je pojasnio neke okolnosti nesreće svog eksperimentalnog  električnog zrakoplovnog modela Alpha Electro G2, do koje je došlo u Norveškoj koja je zainteresirana za suradnju s Pipistrelom, u okviru planirane elektrifikacije vladine zračne flote do 2040. godine.

Norveška tvrtka Avinor, kooperant Pipistrela, prošlog je tjedna na jugu Norveške organizirala prezentaciju Pipistrelovog dvosjeda Alpha Electro G2 članovima norveške vlade,  a tom je prilikom u zrakoplovu bila i državna tajnica za modernizaciju Aase Marthe Horrigmo.
Pilot ovog električnog zrakoplova bio je direktor Avinora Dag Falk-Petersen, ali je letjelica s visokom državnom dužnosnicom grubo sletjela u jedno jezero, odakle su se spasili plivanjem do obale, no nitko nije u incidentu bio ozlijeđen.
Budući da su se u slovenskim medijima pojavile špekulacije o tom događaju i nagađanja da nakon njega norveška nastojanja za elektrifikaciju flote i suradnju s renomiranim slovenskim proizvođačem iz Ajdovščine i moguće narudžbe postaju upitni, javio se Pipistrel, objašnjavajući neke okolnosti vezane uz nesreću.
U Pipistrelu u izjavi za javnost tom prilikom naveli su da se nije radilo o rušenju nego prisilnom slijetanju njihova zrakoplova, pri čemu nitko nije bio ugrožen i ozlijeđen te da je po prvim nalazima do spuštanja na jezero došlo zbog gubitka snage motora.
Unatoč tome, nakon ateriranja Pipistrelova modela u vodi nije došlo do udara visokog napona, što zapravo govori o njihovoj sigurnosti, smatraju u Pipistrelu.

 

Komentari (23)
  • Gospodo kranjci krasan pokusaj proboja na trziste ali ste prije trebali podesiti avion za Norvesku jer baterije koje imate su dovoljne da prelete Sloveniju ali Norveska je malo veca pa vjerovatno trebaju i vece i jace baterije i di bas drzavnu tajnicu da okupate

    22. 8. 2019,   07:48
  • Pošto pojma nemate , Pipistrel radi samo ljuske aviona , sa rezervnim padobranom aviona ! Motor je Njemaćki i to od naj iminentnije elektro firme Njemaćke , pa neka se oni zezaju , zašto je motor stao. Avion nije prisilno sletio , kako želite prikazati , nego avion ima padobran , koga otvoriš ako dođe do greške i avion počene prema zemlji padati okomito isto , ko da je padobranac !

    22. 8. 2019,   00:02
  • To su im se osvetili za Rosenborg !!!

    21. 8. 2019,   18:58