Obavijesti

News

Komentari 1

Slovenci špekuliraju da bi moglo doći do promjena u vladi

Slovenci špekuliraju da bi moglo doći do promjena u vladi
1

Glasine da bi u vladi moglo doći do promjena komentirali su u četvrtak i dva prvaka oporbenih stranaka zbog mogućnosti da bi neka od njih mogla ući u koalicijsku vladu nakon preslagivanja

VIDEO

Pred presudno glasovanje o slovenskom proračunu za iduće dvije godine u četvrtak su se ponovo javile špekulacije o mogućim sustavnim promjenama u vladi, odnosno preslagivanju među strankama koje sačinjavaju sadašnju koaliciju premijera Marjana Šareca.

Riječ je o dilemama i razlikama u koaliciji pred presudno glasovanje o državnom proračunu za iduće dvije godine, što se očekuje u noćnim satima ili u petak. Neke stranke u koaliciji podnijele su na vladin proračunski nacrt amandmane koji bi potrošnju iduće godine povećali za stotine milijuna eura.

Glasine da bi u vladi moglo doći do promjena komentirali su u četvrtak i dva prvaka oporbenih stranaka zbog mogućnosti da bi neka od njih mogla ući u koalicijsku vladu nakon preslagivanja.
Kako je za portal katoličkog Radija Ognjišče izjavio predsjednik stranke Nova Slovenija (NSI) Matej Tonin "u politici je sve moguće" i njegova je stranka u stalnoj komunikaciji s drugima, no da u vezi s nagađanjima da će Šarecova vlada pasti i onda doći do popunjavanja vlade novim strankama ne očekuje promjene jer su državnom proračunu i vladi potporu najavili nacionalisti  (SNS) Zmage Jelinčiča.

Zato ne očekujem veća iznenađenja, kazao je Tonin kojega je dio tiska u vezi s tim kombinacijama spominjao i kao mogućeg pretendenta na mjesto privremenog premijera.
Slično kao Tonin reagirao je i predsjednik najveće oporbene stranke Slovenske demokratske stranke Janez Janša, kazavši za isti portal da je Šarecova koalicija problematična jer nema parlamentarnu većinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Slovenija se s takvim stanjem u kojemu je na vlasti manjinska vlada susreće prvi put u svojoj povijesti i ta koalicija neće izdržati do kraja mandata, izjavio je Janša za Radio Ognjišče, dodavši da je moguće da najprije dođe do rekonstrukcije vlade, a kasnije i do prijevremenih izbora.

Šarec je u srijedu nakon sastanka s predjednicima stranaka svoje koalicije izjavio kako vjeruje da će državni proračun za iduće dvije godine biti prihvaćen, te da nijednoj stranci u koaliciji "nije u interesu pad vlade".
Kako popodne prenosi Slovenska tiskovna agtencija STA, s obzirom na teškoće u funkcioniranju aktualne koalicije zadnjih su tjedana intenzivne špekulacije o razgovorima za moguće rekonstriuranje vlade.

U toj novoj  mješovitoj koaliciji prema tim nagađanjima sudjelovale bi Slovenska demokratska stranka (SDS), stranka Nova Slovenjija (NSI), Stranka modernog centra (SMC) i Slovenska nacionalna stranka.
Kako prenosi slovenska agencija, navodno je potvrdu da su se razgovori o toj mogućnosti doista vodili dao i Zdravko Počivalšek, ministar gospodarstva u Šarecovoj vladi, čovjek koji je nedavno postao i predsjednikom Stranke modernog centra (SMC), a smatraju ga političkim pragmatičarem.

Osnivač te strankie je nekadašnji premijer a sadašnji ministar vanjskih poslova Miro Cerar koji se sa stranačkog položaja povukao nakon velikog pada njezina rejtinga.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer