Obavijesti

News

Komentari 11

Slovenci zadovoljni: Juncker i Pahor razgovarali o arbitraži

Slovenci zadovoljni: Juncker i Pahor razgovarali o arbitraži
1

"Razgovor s predsjednikom Komisije Junckerom donio je određeni napredak u shvaćanju odgovornosti i uloge Europske komisije za implementaciju arbitražne presude", naveo je Pahor

VIDEO

Slovenski predsjednik Borut Pahor ocijenio je da je njegov razgovor s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom donio u ponedjeljak napredak u shvaćanju odgovornosti i uloge Europske komisije za primjenu  arbitražne presude s Hrvatskom. 

Juncker je rekao u Bruxellesu da granični spor između Hrvatske i Slovenije nije samo bilateralno pitanje, već utječe na cijelu Europsku uniju koja nastavlja posredovati na temelju arbitražne presude, ali će spor utjecati  na europski put zemalja zapadnog Balkana jer EU s više neće dopustiti ulazak nove članice s neriješenim graničnim pitanjem.  

'Spor Hrvatske i Slovenije je problem i utječe na cijelu EU'
'Spor Hrvatske i Slovenije je problem i utječe na cijelu EU'

"Razgovor s predsjednikom Komisije Junckerom donio je određeni napredak u shvaćanju odgovornosti i uloge Europske komisije za implementaciju arbitražne presude", naveo je Pahor u priopćenju na svom twitter profilu, nakon zatvorenog sastanka s Junckerom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pahor je pred sastanak rekao da je politička i moralna odgovornost Komisije da aktivnije djeluje na Hrvatsku da prihvati arbitražnu presudu o granici.

Slovenski su mediji Junckerove izjave prije sastanka ocijenili povoljnima za stajalište Ljubljane jer je rekao da arbitražno rješenje nije samo bilateralno pitanje nego i stvar važna za Europsku uniju i zapadni Balkan.

Istodobno mediji ocjenjuju da Juncker nije ponudio konkretno rješenje kako uvjeriti Hrvatsku da primijeni presuduiako je ponovio želju Komisije da posreduje u tome kako najbolje primijeniti arbitražno rješenje bez izgreda.

Slovenski eurozastupnik Alojz Peterle izjavio je u ponedjeljak navečer za Slovensku televiziju da se ne može složiti s Junckerovom izjavom da granični prijepor Slovenije i Hrvatske nikoga od europskih čelnika ne zanima i da o njemu ne znaju mnogo. Događaji u Piranskom zaljevu zadnjih dana i najava "invazije" hrvatskih brodova zadnjih su dana izazvali dosta zanimanja u njemačkim medijima, ustvrdio je.

Peterle smatra da Hrvatska treba shvatiti da je granica na moru arbitražnom presudom prvi put određena i sada poznata i to bi trebala uvažiti i hrvatska javnost. Rekao je da pregovori  ne mogu vratiti unatrag na bilateralno rješavanje graničnih pitanja i strahuje da bi odgađanje primjene arbitražne presude moglo pobuditi nacionalističke krugove što bi  unazadilo odnose u regiji.

Komercijalna televizijska postaja POP-TV ističe nakon sastanka da je Juncker pred susret s Pahorom kazao da pitanje graničnog spora čelnike EU-a ne zanima i da o tome ne znaju mnogo. 

Ljubljanski list "Dnevnik" u prvi plan stavlja Junckerovu poruku da granični spor dviju članica EU-a itekako djeluje na europsku perspektivu zapadnog Balkana.

Neki slovenski mediji pretpostavljaju da će se Komisija ipak odlučiti aktivnije posredovatie u arbitražnom sporu i da će Zagreb i Ljubljanu tijekom siječnja posjetiti potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans od kojega u Ljubljani očekuju konkretniji plan i strategiju kako Zagreb privoljeti da promijeni gledanje na arbitražu kao na kompromitiran proces koji Hrvatsku ne obvezuje.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...