Obavijesti

News

Komentari 5

Slovenija: Policiji se u zaštiti granice pridružilo 35 vojnika

Zbog povećanog broja migranata koji se iz Hrvatske preko slovenskog primorja krijumčare prema Italiji policiji od ponedjeljka u čuvanju granice pomaže 35 pripadnika vojske

VIDEO

Slovenskoj policiji se u zaštiti granice od ilegalnih migracija u ponedjeljak pridružilo i 35 vojnika, izjavio je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar koji tvrdi da se suradnja s vojskom uspješno odvija od 2015. godine, u vrijeme velikog migrantskog vala.

Zbog povećanog broja migranata koji se iz Hrvatske preko slovenskog primorja krijumčare prema Italiji policiji od ponedjeljka u čuvanju granice pomaže 35 pripadnika vojske, na području Kopra i Ilirske Bistrice, potvrdio je Poklukar u razgovoru s novinarima.

Na pitanje kada će i gdje  na granicu s Hrvatskom biti postavljeno novih 40 kilometara fizičkih prepreka, što ih je nedavno u parlamentu u sklopu pojačanih mjera nadzora granice najavio premijer Marjan Šarec, Poklukar je kazao da se radi o povjerljivim podacima koje ne može otkrivati i da će dodatne prepreke biti postavljene kad se za to ukaže potreba i na mjestima gdje je to potrebno.

Pokretanje videa...

00:12

U čuvanje granice prema Italiji slovenska vojska je na traženje policije na granicu poslala 35 vojnika, sredstava za osmatranje, dronove i helikoptere, ali i nekoliko oklopnih vozila na šest kotača "Valuk".

Kako je javio Slovenski radio, neki analitičari smatraju takvu demonstraciju "populističkim" potezom, usmjerenim na smirivanje lokalnih čelnika uz granicu s Italijom, ali i mjerom koja bi trebala smanjiti priljev novih izbjeglica.

"Osnovna zadaća vojnika su zajedničke ophodnje s policijom na državnoj granici, pri čemu vojnici mogu i samostalno patrolirati. Osim toga sudjelujemo u održavanju tehničkih prepreka, te povremeno obavljamo nadzor dronovima i cijeli spektar drugih zadaća čiji je cilj odvraćanje ilegalnih migracija pomoću prisutnosti vojske", navedeno je u priopćenju za javnost Slovenske vojske nakon formiranja zajedničkih patrola s policijom.
Kako navodi Slovenski radio, vojska na granici nema policijske ovlasti, s obzirom na to da je u vrijeme velikog migracijskog vala prihvaćen zakon koji bi to dopuštao samo u slučaju drastičnog porasta migracija, što bi iziskivalo dozvolu parlamenta.
Uključivanje vojske u kontroliranje granice i ilegalnih trasa prijelaza prema Italiji neće mnogo pomoći, tvrde u u slovenskom policijskom sindikatu. Navode da najviše posla u policiji vezano za migracije imaju u administrativnim postupcima prilikom registracije ilegalnih migranata i njihova vraćanja u Hrvatsku, u čemu su do sada, kako navode uspješni jer više od polovice uhvaćenih vrate u Hrvatsku putem readmisije.
Ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar kazao je u razgovoru s novinarima da je jedan od motiva za dodatno uključivanje vojske u čuvanje granice bio slučaj od prošlog petka, kada je policija otkrila oko 120  ilegalnih migranata na putu prema Italiji koji su se bili utaborili u jednoj šumi nedaleko Kopra.
Oni su se razbježali nakon što su otkriveni, pa je policija u petak cijeli dan lovila manje grupice, te ih tijekom dana i u subotu vratila Hrvatskoj, potvrdio je slovenski ministar unutarnjih poslova.

Pokretanje videa...

00:45

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa