Obavijesti

News

Komentari 2

Slovenska policija 'pooštrava' štrajk na granici s Hrvatskom

Slovenska policija 'pooštrava' štrajk na granici s Hrvatskom
1

U nedjelju kasno navečer obznanili su da će s "pooštrenim štrajkaškim aktivnostima" početi danas  u 11 sati na graničnim prijelazima Obrežje (Bregana) i Gruškovje (Macelj)

VIDEO

Slovenski policijski sindikat od ponedjeljka ujutro je zaoštrio svoj bijeli štrajk, započet u listopadu, izvođenjem pojačanih graničnih kontrola  na graničnim prijelazima Obrežje (Bregana) i Gruškovje (Macelj), nezadovoljan tijekom pregovora s vladom o povećanju plaća.

Kako su za televizijsku postaju POP-TV izjavili čelnici tog sindikata Radivoj Uroševič i Sebastjan Korošec, pojačane štrajkaške aktivnosti odvijaju se tako da slovenska policija na ta dva prijelaza s Republikom Hrvatskom "provodi pojačane kontrole teretnih vozila", a to znači da na obje strane prijelaza nastaju kolone.

Sindikat slovenskih policajaca nezadovoljan je negativnim stajalištima vlade da se njihove plaće usklade s plaćama državnih službenika sličnog ranga te tvrdi da je sadašnja vlada čak odustala od obećanja koja im je nakon štrajka u proljeće ove godine obećala prijašnja vlada ocijenivši da je to za njih "neprihvatljivo".

U izjavi za POP-TV čelnici sindikata vladi su zaprijetili da bi štrajkaške aktivnosti na granici mogli proširiti i na druge prijelaze ako se zastoj u pregovorima nastavi, ali da se nadaju da će vlada već poslijepodne, kako je najavila, poslati kompromisni prijedlog o mogućem rastu njihovih plaća, nakon čega bi se pregovori mogli nastaviti, a zaoštrene štrajkaške aktivnosti obustaviti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Vladini pregovarači do sada nas nisu shvaćali ozbiljno, ali smo rezervirali vrijeme za nove pregovore ako danas popodne dobijemo novi prijedlog vladinih pregovarača", kazao je Uroševič.

Vlada premijera Marjana Šarca, koja je formirana prije više od dva mjeseca, susreće se na početku mandata s prijetnjom više sindikata javnog sektora da će stupiti u štrajk ako ne uskladi njihove plaće na razinu prije mjera štednje uvedenih 2012. godine, jer smatraju da prestanak recesije i ubrzani rast BDP-a zadnjih godina to omogućavaju.

Prema procjenama vlade, ukupni zahtjevi javnog sektora za povećanje plaća opteretili bi državni proračun u visini od 970 milijuna eura godišnje, dok je vlada spremna da ukupna masa povećanja bude 234 milijuna eura.

Više sindikata javnog sektora, među njima i jak sindikat zaposlenih u obrazovanju i znanosti, najavili su za 5. prosinca početak štrajka ako vlada ne dade prijedlog usklađivanja plaća bliži njihovim zahtjevima i željama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag